Κώστας Σπαθής #spathumpa – Η Ελλάδα είναι το ομορφότερο μέρος του πλανήτη, είναι αλήθεια
Αν ασχολείσαι με τα social media και πιο ενεργά με το instagram, τότε σίγουρα θα πρέπει να ακολουθείς τον #spathumpa. Ο Κώστας Σπαθής (spathumpa) διατηρεί ένα από τα πιο δημοφιλή accounts στο instagram, με περισσότερους από 69.000 followers. Eίναι νέος – με καταγωγή από τα Τρίκαλα – αρχιτέκτονας στο επάγγελμα και φωτογράφος από χόμπυ. “Η μεγάλη μου αγάπη, είναι η αρχιτεκτονική και τα θέματα μου πηγάζουν κυρίως από εκεί” έχει πει στο παρελθόν o Κώστας Σπαθής και είναι εύκολο να το καταλάβεις όταν πρωτοδείς τις φωτογραφίες του, μια που χαρακτηρίζονται από γεωμετρική και συμμετρική διάθεση. Αυτό που εχει καταφέρει μέσα από τις drone φωτογραφίες του, είναι να μπορείς να δείς την Ελλάδα με έναν τρόπο που δεν είχες εύκολα την δυνατότητα παλιότερα.
Οι φωτογραφιες σου έχουν γεωμετρική και συμμετρική διάθεση! Ευθειες και αρμονία σχημάτων. Που οφειλεται αυτή σου η ματιά;
Ως αρχιτέκτονας η οπτική μου ακολουθεί κάποιους βασικούς κανόνες της γεωμετρίας. Εχω εμμονή με τη συμμετρία, τις ευθυγραμμισμένες τοποθετήσεις των θεμάτων που φωτογραφίζω, τις σωστές αναλογίες τους μεσα στο κάδρο, καθώς και με το στοιχείο της κλίμακας.
Η φωτογραφία drone εχει μπεί για τα καλά στην αγορά, τα τελευταία χρόνια! Νέες εικόνες, νέα αντίληψη φωτογραφιας – πέρα από την κλασσική αερογραφία, που προυπήρχε! Έχει μέλλον πολυ μπροστά της αυτό το είδος φωτογραφίας;
Είναι κάτι καινούριο. Μαζί με την εξέλιξη της τεχνολογίας θα εξελίσεται συνεχώς και η τέχνη της φωτογραφίας. Εξελιγμένα drones καθώς και νέοι τύποι φωτογραφικών μηχανών θα κατασκευάζονται όπως οι 360, water proof και action cameras. Παρόλα αυτά η ματιά του κάθε καλλιτέχνη νομίζω οτι δεν αλλάζει, απλώς τα εργαλεία θα αυξάνονται.
Πόσο ευκολο είναι για κάποιον να χειριστεί ένα drone και να έχει ένα ωραίο αποτέλεσμα – χώρια βέβαια από το αισθητικό κομμάτι που πρέπει να έιναι εμφυτο..
‘Ειναι όσο εύκολο μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος μια dslr φωτογραφική μηχανή..
Με δεδομένο ότι το drone μπορεί να φτάσει σε σημεία που δεν ειχαμε σκεφτει – αλλά και σε μέρη που δεν επιτρεπεται, που ξεκινά και που σταματάει η “ελευθερία” του drone χειριστή;
Υπάρχουν νόμοι για το που και πότε είσαι ελεύθερος να πετάς ένα drone. Μια βασική αρχή είναι να έχεις πολύ καλή οπτική επαφή με το drone και να ακολουθείς όλους τους κανόνες για μια ασφαλή πτήση.
Θα μπορούσαμε να πούμε οτι είδαμε μια άλλη εικόνα της Ελλάδας – ή και του κόσμου γενικά – μέσα από drone φωτογραφία; Μια που ξεφύγαμε από τα κλασσικά landscape…
Η ομορφιά της Ελλάδας και ο κόσμος γενικότερα δεν αλλάζει επειδή χρησιμοποιούμε drones τώρα πια. Προσωπικά εγω φωτογράφιζα με την ίδια οπτική και πριν ξεκινήσω τα drones οσο απ’ιστευτο κι αν ακούγεται.
Ποιά φωτογραφία θεωρείς την αγαπημένη σου;
Δεν έχω αγαπημένη φωτογραφία. Η χαρά της δημιουργίας τελειώνει μετά από κάθε λήψη μου. Απο κει και πέρα ξεκινά η αναζήτηση για την επόμενη.
Πόλη, νησί, θάλασσα, βουνό! Τι σου αρέσει πιο πολυ να ανακαλύπτεις μέσα απο τη φωτογραφία;
Η αρχιτεκτονική είναι η αγαπημένη μου θεματολογία. Πάντως με γνώμονα τη γεωμετρία μπορώ να δημιουργήσω όπου κι αν βρεθώ.
Είναι τελικά η Ελλάδα ένα από τα ωραιότερα σημεία του πλανήτη;
Η Ελλάδα ειναι το ομορφότερο μέρος του πλανήτη για μένα, είναι αλήθεια.
Social media
Τα social media τα τελευταια χρόνια έχουν να κάνουν – κατα βάση – με την εικόνα! Η φωτογραφία drone σχεδον μονοπωλεί στα media τουριστικού ενδιαφέροντος! Που μπορεί να οφείλεται αυτο;
Το drone σου δίνει τη δυνατότητα να φωτογραφίζεις απο πολύ ψηλά οπότε όταν θέλεις να αναδείξεις ένα τοπίο είναι ο καλύτερος τρόπος για να το κάνεις.
Εχει ημερομηνία λήξεως η “φρενιτιδα” με το να βγάζουμε φώτο τα πάντα, παντού, συνέχεια;
Αν και δεν μου αρέσει πολύ όλο αυτό, νομίζω οτι θα χειροτερέψουν τα πράγματα.
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι προσωπικοί λογαριασμοί – οχι εταιρικοί – ικανοποιούν σε ενα μεγάλο βαθμό την ματαιοδοξιά του καθένα να γίνει “κάτι”;
Δε νομίζω οτι ισχύει αυτο. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι να χρησιμοποιήσεις τους δυαδικτιακούς λογαριασμούς σου και ο καθένας μας εχει τη δυνατότητα να διαλέγει τι θέλει να παρακολουθεί.
Δεν θα έπρεπε να μας τρομάζει η υπερεκθεση κάποιον ανθρώπον μέσα από αυτού του είδους προβολής;
Κάποτε υπήρχαν τα περιοδικά και οι εφημερίδες, σήμερα υπάρχουν τα social και αύριο σίγουρα θα υπάρξει κάτι άλλο, οπότε οι εταιρίες θα ακολουθούν πάντα τις επιλογές του κόσμου.
Instagram. Facebook. Twitter. ποιό από τα 3 κρατάει την πρώτη θέση;
Δεν έχω ιδέα τι γίνεται στο facebook και το twitter οπότε δεν μπορώ να απαντήσω – χεχε.