to top

Ηλίας Μπαγεώργος – all about dancing with your heart and mind open

Ηλίας Μπαγεώργος

Ο Ηλίας Μπαγεώργος έχει γεννηθεί στην Αθήνα και είναι απόφοιτος του Θεσσαλικού Μπαλέτου, υπό την καθοδήγηση του Γκες Μίχωφ. Με υποτροφίες από την Ακαδημία ̓Jacob’s Pillow ̓ στη Νέα Υόρκη και την Κρατική Σχολή ̓Ορχηστικής Τέχνης ̓, ειναι ενεργός χορευτής από το 2008. Η πρώτη του μεγάλη συνεργασία ξεκίνησε με το Εθνικό Μπαλέτο της Κούβας κατά την περίοδο των σπουδών του στην Εθνική Λυρική Σκηνή.

Τα τελευταία χρόνια Ηλίας Μπαγεώργος ως Freelancer κάνει παραγωγές με την ομάδα Dancers Of North. Συμμετείχε στο Thread, μια μεγάλη παγκόσμια περιοδεία με τον Russell Maliphant. Πρόσφατες συμμετοχές του σε παραστάσης αποτελούν η τελευταία παραγωγή της ομάδας Stereo Nερό «442, or A Game Without Score» στην Στέγη Γραμμάτων Και Τεχνών αλλά και η παραγωγή του Θέατρου OLVIO «Αυτοί που περπατούν στα σύννεφα».

Εργάζεται από το 2009 ως καθηγητής χορού σε αναγνωρισμένες σχολές χορού σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε ακαδημίες και σχολές θεάτρου. Ως δημιουργός ο Ηλίας Μπαγεώργος σκηνοθετεί και χορογραφεί σε παραγωγές της ομάδας του και σε θεατρικές παραστάσεις.  Είναι ο ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του DANCE Athens (www.danceathens.gr).

Τον συναντήσαμε στις προβες και του ζητήσαμε να μας μιλήσει για αυτό το νέο του project, για το Dance Athens και για τα μελλοντικά του σχέδια.

 

 

Ηλίας πες μας που σε βρίσκουμε και τι ετοιμάζεις;
Βρισκόμαστε στο χώρο μου – Dance Athens στον Κεραμικό – και με πετυχαίνετε ανάμεσα στις προβες για το νέο μου project STRATA, που ετοιμάζετε να παρουσιαστεί στο θέατρο Αννα & Μαρία Καλουτά, στις 2,3 και 4 Μαρτίου.


Μίλησε μας για αυτό το νέο σου project.

To STRATA είναι ένα ταξίδι χωρίς τέλος, ένας δρόμος ως την άκρη του εαυτού σου, όπως έχω πει. Εξι σώματα επι σκηνής που ακολουθούν το δικό τους βαθιά προσωπικό ταξίδι. Καταδύονται σε ένα υδάτινο σώμα, εικόνων και αναμνήσεων, οπου ο φαντασιακός και ο ρεαλιστικός κόσμος συγχέονται. Μέσα από αυτή την εσωτερική διαδρομή, δοκιμάζονται και εξελίσσονται, παίζοντας με τα όρια των ταυτοτήτων τους.

Η παράσταση αποτελεί μια σύμπραξη των τεχνών του χορού, της μουσικής και της εικαστικής σκέψης. Με ένα international χορευτικό cast επί σκηνής, και μια ομάδα διακεκριμένων καλλιτεχνών στη δημιουργία της, αφηγείται μια ιστορία τόσο προσωπική που αγγίζει τη ρίζα της συλλογικής μας ταυτότητας.

 

Ποια ήταν η αρχική ιδέα για το project STRATA;
Η αρχική ιδέα αφορούσε το πως μπορώ να ενσαρκώσω προσωπικά βιώματα – εμπειρίες, σε μια χορευτική παράσταση που θα μιλάει για ζητήματα κοινωνικών ρόλων, φύλου και ταυτότητας.  Η παράσταση ανοίγει ένα διάλογο ερωτήσεων και προβληματισμών, μιλώντας με την άμεση και ταυτόχρονα γλώσσα της κίνησης.

 

Μίλησέ μας για το Dance Athens και πότε ξεκίνησε;
Το DANCE Athens ιδρύθηκε το 2019, σ΄ενα χώρο στο Κεραμεικό. Είναι ένας μη κερδοσκοπικός καλλιτεχνικός οργανισμός, που δημιουργεί παραστάσεις σύγχρονου χορού και εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνεργασία με διεθνείς ομάδες και ευρωπαϊκές ακαδημίες. Αποτελείται από δυο ομάδες, τη βασική ομάδα και από ένα youth company.

Η βασική ομάδα αποτελείται από επαγγελματίες χορευτές, που μαζί τους, δημιουργώ τα project που κατά καιρούς έχουμε παρουσιάσει από το Dance Athens, ενώ το youth company, αποτελείται από νέους καλλιτέχνες, που τους δίνουμε την ευκαιρία – δυνατότητα, να αποκτήσουν σκηνική εμπειρία μέσα από το χορό.


Υπάρχουν επόμενα σχέδια;
Αρχικά ολη μου η συγκέντρωση είναι πάνω στο STRATA που σε λίγες μέρες παρουσιάζεται. Έρχεται μια μεγάλη περιoδεία φέτος το καλοκαίρι το ίδιο project και ετοιμασίες για κάτι καινούργιο το 2025.

 

 

 

 

STRATA

Συντελεστές:
Χορογραφία & σκηνοθεσία – Ηλίας Μπαγεώργος
Μουσική σύνθεση – Μάνος Αντωνιάδης
Σύμβουλος δραματουργίας – Μπετίνα Παναγιωτάρα
Σχεδιασμός κοστουμιών – Francesco Infante
Σχεδιασμός φωτισμών – Σκαρλάτος Πούλος Βασιλόπουλος
Φωτογραφίες παράστασης – Mike Chatzigiannis
Rehearsal assistant – Μαρία Μανουκιάν

Ερμηνεία: Sebastian Kapps, Theo Samsworth, Κων/νος Αργυρίου Ευαγγελούδης, Ευίνη Παντελάκη, Μελίνα Σοφοκλέους, Ηλιάνα Υφαντή Οργάνωση και εκτέλεση παραγωγής: DANCE Athens.

Η παράσταση STRATA πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου

 

Πολυχώρος Δήμου Αθηναίων Άννα & Μαρία Καλουτά
Ημερομ: 2,4 & 4 ΜΑρτίου.

Λεωνίδας Βασιλόπουλος

Λατρεύω αυτή την πόλη, όταν πολλοί την μισούν. Η Αθήνα είναι όμορφη, ιδιαίτερη, απλά πρέπει να σηκώσεις το βλέμμα για να την δεις, πρέπει να την περπατήσεις, να την ψάξεις, τότε μόνο θα την ανακαλύψεις. πάμε παρέα….

Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found