Γιωργος Μεγαλοκονόμος – Στην Ελλάδα έχουμε αφθονία υλικών και μάλιστα με χαμηλό κόστος οπότε θεωρώ πως όλα τα παιδιά μπορούν να κάνουν όμορφα πράγματα χωρίς πολλές φανφάρες.
Το Bacardi Legacy Global Cocktail competition είναι ένας παγκοσμίου φήμης διαγωνισμός για bartenders που διοργανώθηκε για τρίτη φορά στην Ελλάδα. Ο Ελληνικός τελικός θα διεξαχθεί τον Μάρτιο στη Λυών της Γαλλίας και ο Γιώργος Μεγαλοκονόμος με το cocktail Smyrna διεκδικεί τη θέση στον Παγκόσμιο Τελικό που θα πραγματοποιηθεί στο Σαν Φρανσίσκο, ΗΠΑ. Ο Γιώργος, είναι ένα γλυκό παιδί, χρόνια στον χώρο της εστίασης και ειδικά πίσω από τις μπάρες (ακούγεται σαν ελεγκτής στα διόδια όπως χιουμοριστικά είπε ο ίδιος) μας μίλησε για το cocktail που έφτιαξε αλλά και την ιστορία του στον κλάδο μέχρι σήμερα.
Πόσα χρόνια βρίσκεσαι στα δίχτυα της εστίασης;
Πίσω από τις μπάρες είμαι από το 2008 αλλά γενικότερα στο χώρο της εστίασης από το 2001 έχοντας εργαστεί ως βοηθός μπαρ και service, ως σερβιτόρος αλλά ακόμα ως υπάλληλος υποδοχής (host).
Κάνε μας ένα throw back!
Κάνοντας ένα throwback θα πρέπει να γυρίσω πίσω στα φοιτητικά μου χρόνια στη Χίο όπου θέλοντας να βγάλω έξτρα χαρτζιλίκι έπιασα δουλειά ώς σερβιτόρος σε διάφορα γνωστά BAR του νησιού. Πολύ ξενύχτι αλλά τα λεφτά ήταν καλά και έτσι έκανα διάφορα ταξίδια στο εξωτερικό. Για διάβασμα βέβαια ούτε λόγος! Παρόλα αυτά, τα κατάφερα και τελείωσα σχεδόν στην ώρα μου τη σχολή και μάλιστα έκανα και μεταπτυχιακές σπουδές στο κλάδο του τουρισμού. Έπειτα στρατός και μετά αναζήτηση εργασίας στην Αθήνα. Κάπου εκεί ξεκινάει σοβαρά η πορεία μου στο χώρο. Δουλειά σε μεγάλη αλυσίδα φαγητού/ποτού και εξέλιξη σταδιακή περνώντας από όλα τα πόστα της σάλας μέχρι τη κατάληξη μου πίσω από το bar. Είχα κολλήσει το μικρόβιο. Σοβαρό ρόλο σε αυτό είχε παίξει και ο αδερφικός μου φίλος Νίκος Ζήσης(Dos Agaves) όπου με συμβούλευε τακτικά και μου έδειχνε πράγματα για να βελτιώνομαι. Έπειτα με πήρε και μαζί του στο Τhink+ (Χαλάνδρι ) όπου εκεί ήταν μεγάλο σχολείο για εμένα! Τέσσερα υπέροχα χρόνια. Κάπου εκεί άρχισε και η ενασχόληση μου με τους διαγωνισμούς cocktail που πάντα με κρατάνε σε εγρήγορση! Angostura cocktail challenge, skinos Mediterranean cocktail challenge, Finlandia vodka και πολλοί άλλοι διαγωνισμοί, με καλά αλλά και κακά αποτελέσματα.
Θα ήθελες μια βάρδια πίσω από την μπάρα με …
Σίγουρα θα ήθελα μια βραδιά πίσω από τη μπάρα με τον εμβληματικό Ago Perrone! Σίγουρα όμως δεν αλλάζω τις βάρδιες που πέρασα με όλους τους συναδέλφους μου όλα αυτά τα χρόνια! Γνωστούς και άγνωστους.
Μίλα μας για το διαγωνισμό της Bacardi και το κοκτέιλ σου.
Ο διαγωνισμός του Bacardi legacy αποτελεί έναν από τους πιο σπουδαίους διαγωνισμούς cocktail παγκοσμίως. Η βασική του διαφορά με τους υπόλοιπους έχει να κάνει με το γεγονός ότι πέρα από το ποτό που φτιάχνεις θα πρέπει μέσα σε ένα χρονικό ορίζοντα 3-4 μηνών (ορίζεται από την εταιρεία σε κάθε χώρα) να βρεις επίσης και τρόπους να κάνεις το ποτό σου γνωστό στο ευρύ κοινό με κάθε τρόπο. Δηλαδή να δημιουργήσεις ένα marketing plan μέσα από το οποίο οι συνάδελφοι σου αλλά και οι καταναλωτές να γνωρίσουν το ποτό και να το δοκιμάσουν.. Το δικό μου cocktail που είναι ένα από τα τρία του Ελληνικού τελικού (ο νικητής του οποίου θα ταξιδέψει στο Σαν Φρανσίσκο για τον παγκόσμιο τελικό) ονομάζεται “SMYRNA” και είναι αφιερωμένο στη πόλη της Σμύρνης αλλά και στους Έλληνες που έζησαν εκεί μέχρι το 1922. Τα συστατικά του είναι φυσικά Bacardi carta blanca, suze (γαλλικό απεριτίφ), λικέρ μαστίχας skinos, γρεναδίνη και abbotts bitters με αρώματα από γαρύφαλλο και κανέλα. Είναι ένα cocktail όπου όλα του τα υλικά έχουν κάποιο ιδιαίτερο συμβολισμό και σχετίζονται με τη Σμύρνη αλλά και την οικογένεια Bacardi. Άλλωστε όπως ακριβώς η οικογένεια Bacardi εκδιώχθηκε από τη Κούβα έτσι και οι Έλληνες της Σμύρνης εκδιώχθηκαν από το τόπο τους. Έχει έντονο το Ελληνικό στοιχείο και σίγουρα είναι μία πρόταση που μπορεί να ξεχωρίσει μακροπρόθεσμα.
Η μαστίχα φυσικά συμβολίζει τους Έλληνες που πέρασαν απέναντι και σώθηκαν ενώ η κόκκινη γρεναδίνη αποτελεί ένα φόρο τιμής σε όσους τελικά δε τα κατάφεραν να γλυτώσουν. Κανέλα και γαρύφαλλο αποτελούν τα βασικά μπαχαρικά στη Σμυρναίικη κουζίνα! Είναι ένα cocktail γλυκόπικρο όπως γλυκόπικρες ήταν και οι αναμνήσεις όσων έζησαν εκεί και αναγκάστηκαν να φύγουν.
Τι μπορεί να σε ενοχλήσει στον κόσμο της μπάρας σου και τι να σε ανεβάσει?
Αυτό που πραγματικά με ενοχλεί από το κόσμο είναι η αγένεια και η έλλειψη σεβασμού στη δουλειά που κάνω αλλά και στο πρόσωπο μου. Αυτό που πραγματικά με ανεβάζει και μου δίνει δύναμη είναι τα χαμόγελα και η καλή διάθεση του κόσμου που πηγάζει και από τη δική μου συνεισφορά (μη ξεχνάμε και τον dj) .
Χειρότερη ατάκα που έχεις ακούσει σε μπαρ.
Η χειρότερη ατάκα ever είναι « πω ρε φίλε χημικός είσαι; Τι βάζεις μέσα;»
Υπάρχει ευκολία να κάνεις αυτά που ονειρεύεσαι στα ελληνικά μπαρ?
Το να μπορέσεις να κάνεις πράγματα στα Ελληνικά μπαρ αποτελεί ένα στοίχημα μεταξύ του μπάρμαν αλλά και του ιδιοκτήτη. Στην Ελλάδα έχουμε αφθονία υλικών και μάλιστα με χαμηλό κόστος οπότε θεωρώ πως όλα τα παιδιά μπορούν να κάνουν όμορφα πράγματα χωρίς πολλές φανφάρες. Από εκεί και πέρα ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να στηρίζει τις καλές προσπάθειες και να επικροτεί. Έχω δουλέψει για μαγαζιά όπου στη πλειοψηφία τους μπόρεσα να κάνω αρκετά αξιόλογα πράγματα και ακόμα και σήμερα συνεχίζω να κάνω το ίδιο αφού και στο Νoel δημιουργούμε συνεχώς νέα πράγματα.
Αν γινόταν τώρα ένα εξώφυλλο με τους 4 καλύτερους Έλληνες μπαρτέντερ ποιους θα ήθελες να δεις?
Γιάννης Πετρής (απίστευτη ενέργεια και αντίληψη), Νίκος Ζήσης (εμπειρία και γνώση), Θάνος Προυναρούς (ελπίζω να το είπα σωστά το επίθετο!), Κώστας Ιγνατιάδης (τα λόγια περισσεύουν.)
Τελικά ένα πετυχημένο ποτό οφείλεται στην σκληρή δουλειά και τις πολλές δοκιμές ή την έμπνευση;
Ένα πετυχημένο ποτό αποτελεί ένα συνδιασμό όλων αυτών των παραγόντων που αναφέρεις. Γνώση σίγουρα, σκληρή δουλειά αλλά και έμπνευση της στιγμής! Ε, θα χρειαστεί να δοκιμάσεις φυσικά και ίσως σε «βαρέσει» και λίγο. Επίσης οι δοκιμές δε θα πρέπει να περιορίζονται μόνο σε αποστάγματα. Και η κουζίνα και η μαγειρική αποτελούν πάντα πηγή έμπνευσης. Αυτό που λέω πάντα στα νέα παιδιά είναι να διαβάζουν συνεχώς αφού τα κλασσικά ποτα αλλά και η γαστριμαργική κουλτούρα των λαών αποτελούν κατά κάποιο τρόπο τη βάση για νέες δημιουργίες. Και φυσικά θα πρέπει να δοκιμάζουμε τα πάντα !
Γιώργο, καλή επιτυχία!