to top

Ηλεκτρονικό τσιγάρο

Τσιγάρο, νικοτίνη, πίσσα, φορμαλδεΰδη, ακετύλια, διοξείδιο του άνθρακα, μονοξείδιο του άνθρακα, καρδιαγγειακές και πνευμονολογικές παθήσεις, θανατηφόρες… Ας μη γελιόμαστε, όλα αυτά δεν τρομάζουν εύκολα τους καπνιστές. Η εξάρτηση είναι δυνατή και για να το κόψεις χρειάζεται κάτι πολύ περισσότερο από τα άσπρα ταμπελάκια στα πακέτα. Όσο για την απαγόρευση σε δημόσιους χώρους, στην Ελλάδα ούτε στο 30% δεν εφαρμόστηκε ο νόμος.

Αυτό που με ενοχλούσε εμένα ήταν η καπνίλα, η μυρωδιά. Βρώμαγαν τα χέρια, το στόμα, το σπίτι, τα ρούχα, η ντουλάπα. Στο σημείο που κατανάλωνα έναν ολόκληρο 25άρη καπνό μέσα σε μια μέρα άρχιζα να μπουχτίζω. Μου κακοφαινόταν και το έξοδο… Εκεί λοιπόν ήρθε ένας στην παρέα με το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Τα μάτια μου έκαναν αστράκια αμέσως!! Κάνει δουλειά; Είναι το νέο γκατζετάκι; «Δεν είναι για να το κόψεις ντε και καλά, απλά το αντικαθιστά!» μου είπε. Το ίδιο απόγευμα πήγα στο μαγαζί να το πάρω!

Όπως με ενημέρωσαν και στο κατάστημα, το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ένας εναλλακτικός τρόπος για να καπνίζεις, ατμίζεις ουσιαστικά. Υπάρχει μια αντίσταση, ένα συρματάκι, γύρω απ’ το οποίο υπάρχει υγρό. Από το συρματάκι περνάει ρεύμα και το θερμαίνει, ατμοποιείται το υγρό οπότε ρουφάς τον ατμό. Καλή φάση!

Το υγρό βγαίνει σε διάφορες γεύσεις, κάποιες μοιάζουν με τσιγάρο και κάποιες είναι σκέτα φρούτα. Όλες οι γεύσεις φτιάχνονται με αρώματα ζαχαροπλαστικής με διαβεβαιώνει ο πωλητής. Τα υγρά περιέχουν προπυλενογλυκόλη, φυτική γλυκερίνη, νικοτίνη (προαιρετικά), άρωμα και λίγο απιονισμένο νερό για την ανάμειξη. Όλα, εκτός από τη νικοτίνη, είναι συστατικά βρώσιμα που χρησιμοποιούνται εδώ και πολλές δεκαετίες στη ζαχαροπλαστική, στη βιομηχανία τροφίμων, στις ζωοτροφές, στα φάρμακα, στα καλλυντικά και αλλού. Η νικοτίνη που χρησιμοποιείται στα υγρά αναπλήρωσης, είναι φαρμακευτική σε υγρή μορφή και στις συγκεκριμένες συγκεντρώσεις δεν είναι τοξική. Υπάρχει μόνο για να κρατάει τον εθισμό του καπνιστή.

Δεν ξέρω τι πραγματικά συμβαίνει με αυτό το γκατζετάκι το καινούριο, ουσιαστικά δεν ξέρει κανείς. Ξέρω μόνο πως λίγες εβδομάδες μετά την πρώτη ατμοτζούρα μου, κατάφερα να πάρω ανάσα τόσο μεγάλη που οι πνεύμονές μου γέμισαν τελείως και δεν έβηξα καθόλου! Η όσφρησή μου άλλαξε, βασικά επανήλθε στο φυσιολογικό και αντιλήφθηκα νέες μυρωδιές! Το ίδιο συνέβη και με τη γεύση μου. Τα δάχτυλά μου απέκτησαν ξανά το πραγματικό τους χρώμα και τα δόντια μου σταμάτησαν να μαυρίζουν! Το στόμα δε μυρίζει τσιγαρίλα και τα ρούχα κρατάνε το υπέροχο άρωμα του μαλακτικού! Το σπίτι δε βρωμάει και η ατμόσφαιρα μέσα διατηρείται καθαρή κι ελαφριά, χωρίς να χρειάζεται να καπνίζω στο μπαλκόνι. Τώρα, 3 χρόνια μετά, είμαι κι εγώ ένας από αυτούς που τους ενοχλεί το τσιγάρο και το σκέφτονται διπλά να μπούνε σε κάποιο μαγαζί γιατί θα βρωμίσουν τσιγαρίλα…

Όσο για τις έρευνες που βγαίνουν κατά καιρούς υπέρ ή κατά του ηλεκτρονικού τσιγάρου, θα πω αυτό που λένε και οι δυο πλευρές: Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να μπορούμε να γνωρίζουμε την πραγματική του επίπτωση στην υγεία του ανθρώπου. Κρατάω μόνο ότι το ηλεκτρονικό είναι χιλιάδες φορές λιγότερο βλαβερό από το κανονικό τσιγάρο!

02

 

Βασίλης Παπαδόπουλος

Δε θα σε κάνω εύκολα φίλο μου, αλλά άμα σε κάνω θα είναι για πάντα. Μη μου βάζεις διλήμματα, είμαι ζυγός, θα έρθει η ώρα να πεθάνω και δε θα έχω βρει λύση ακόμα. Λατρεύω το στίχο «μην το παιδεύεις και πολύ με τη φιλοσοφία» και το φαγητό της μαμάς μου. Μου αρέσει να μένω μόνος μου, μπορεί να κάνω τρεις μέρες να βγω απ’ το σπίτι και στον ελεύθερο χρόνο μου πλέκω. Δε θα βγάλεις άκρη._

Invalid username, no pictures, or instagram servers not foundInvalid username, no pictures, or instagram servers not found