Δημήτρης Σταμούδης – Όσο καλός κι αν είναι ο σεφ, αν η ομάδα δεν είναι καλή, το αποτέλεσμα δεν θα είναι καλό
Είναι από τους chef που “ζηλεύεις” την προϋπηρεσία του, 5 χρόνια στην Σπονδή (αστέρια Michelin), συνεργασίες με μεγάλους chef, διακρίσεις. O Δημήτρης Σταμούδης, είναι από τους πολλά υποσχόμενους, νέους chef στη χώρα μας. Τον βρήκαμε κάπου στα Βόρεια προάστια, να υπογράφει το menu του Tier Et Tout, στο Ψυχικό & …. μας έκανε το τραπέζι..
Πες μας λίγα λόγια για τον Δημήτρη Σταμουδη!!
Ήρεμος, υπομονετικός, αισιόδοξος και δίκαιος πιστεύω.
Η “θητεία”δίπλα σε σημαντικούς chef, μπορεί να αντικαταστήσει την εκπαίδευση της σχολής, σ ένα μεγάλο ποσοστό;
Η θητεία δίπλα σε σημαντικούς σεφ, είναι από μόνη της σχολή. Και πιο σημαντική απο οποιαδήποτε κανονική σχολή θα έλεγα, γιατί εκεί η θεωρία περνάει στην πράξη.
Σε τι επίπεδο βρίσκεται η ελληνική κουζίνα, στον Παγκόσμιο χάρτη;
Το επίπεδο είναι υψηλό. Η μεσογειακή διατροφή και κουζίνα, είναι σίγουρα μέσα στις τοπ 5. Όσον αφορά όμως την πιο ιδιαίτερη και εκλεπτυσμένη ελληνική κουζίνα, πιστεύω οτι έχουμε σπουδαίους σεφ, σπουδαία υλικά, σπουδαία προϊόντα. Θα μπορούσαμε να είμαστε σε πολύ υψηλότερο επίπεδο, αλλά δυστυχώς η χώρα μας ακόμα δεν μπορεί να σηκώσει αυτήν την φιλοσοφία, ή αν θέλεις αυτήν την πολυτέλεια. Οπότε το επίπεδο, αν και υψηλό, δεν έχει καταφέρει να διακριθεί ακόμα στον παγκόσμιο χάρτη της γαστρονομίας.
Πόσο εύκολα είναι τα πράγματα στο εξωτερικό, για έναν Έλληνα chef;
Πουθενά δεν είναι εύκολα. Ούτε στο εξωτερικό, ούτε εδω. Το ίδιο δύσκολο είναι για όλους ανεξαρτήτως εθνικότητας και χώρας εργασίας.
Συμφωνείς με αυτό που λένε οι παλιότεροι chef, ότι τα νέα παιδιά δεν σέβονται;
Διαφωνώ. Τα νέα παιδιά σέβονται, αρκεί να τα σέβεσαι και εσύ.
Υπάρχει μια έπαρση τα τελευταία χρονια;
Ίσως και να υπάρχει. Επειδή τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πιο διαδεδομένο επάγγελμα απ οτι ήταν στο παρελθόν και έχει προβολή, μπορεί να φαίνεται οτι έχει να κάνει με τον χώρο, αλλά δεν πιστεύω οτι είναι έτσι. Η έπαρση έχει να κάνει με τον άνθρωπο. Αυτοί που έχουν έπαρση, θα την είχαν ότι δουλειά κι αν έκαναν. Αυτά υπάρχουν σε όλους τους κλάδους και όλα τα επαγγέλματα.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός καλού chef;
Το αποτέλεσμα και η διάρκεια!
Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει το team του εκάστοτε chef, που έχει επιλέξει να τον πλαισιώνει;
Τον πιο σημαντικό! Μα η δουλειά γίνεται απο μια ομάδα. Όσο καλός κι αν είναι ο σεφ, αν η ομάδα δεν είναι καλή, το αποτέλεσμα δεν θα είναι καλό.
Ποια είναι η πρώτη ύλη που σου αρέσει να δημιουργείς πάνωσ αυτήν;
Δεν έχω κάτι συγκεκριμένο. Ανάλογα με την εποχή και την έμπνευση.
Μαγειρική! Ένα είδος τέχνης θα πουν κάποιοι! Είναι ενας τρόπος έκφρασης; Δημιουργίας;
Σίγουρα τρόπος έκφρασης & δημιουργικότητας!
Πως είναι σε μια οικογένεια, να έχει 2 αναγνωρισμένους chef, τον έναν στην μαγειρική και τον άλλον στην ζαχαροπλαστική;
Με τον δίδυμο αδερφό μου ξεκινήσαμε μαζί και διαλέξαμε ο ένας την μαγειρική και ο άλλος ζαχαροπλαστική. Η αλήθεια είναι οτι έχει την πλάκα του και εννοείται έχουμε πολλά κοινά ενδιαφέροντα. Για την οικογένεια μας νομίζω όμως δεν έχει διαφορά που είμαστε chef, γιατί δεν μαγειρεύουμε ποτέ στο σπίτι!
Μπορεί ενας καλός μάγειρας, να αντικαταστήσει το φαγητό της μαμάς;
Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει το φαγητό της μαμάς.
Αγαπημένο φαγητό της μαμάς;
Μακαρόνια με κιμά!
Ποιο θα ήταν το πιάτο, που θα συνόδευε ένα τραπέζι για φίλους & αγαπημένα πρόσωπα;
Μια τεράστια αστακομακαρονάδα νομίζω είναι κάτι που όλοι θα εκτιμούσαν.
Ποιο είναι το καλύτερο κομπλιμέντο που έχεις ακούσει ποτέ από κάποιον που δοκίμασε τα πιάτα σου;
Όλα τα κομπλιμέντα είναι καλά και σου μένουν. Ίσως όμως όταν ακούς από ανθρώπους που ταξιδεύουν και τρώνε σε βραβευμένα εστιατόρια ανα τον κόσμο, οτι τους εξέπληξες και οτι ευχαριστήθηκαν το φαγητό σου, όσο των βραβευμένων σεφ, σκας ενα χαμόγελο ικανοποίησης παραπάνω.
Πόσο εκνευριστικό μπορεί να είναι, να ζητάει ενας πελάτης να αλλάξει κάτι σ ένα πιάτο, που έχεις προτείνει στο menu;
Αν είναι απλά κάτι που τον ενοχλεί και δεν αλλάζει το πιάτο, είναι αποδεκτό. Αυτό που δεν θεωρώ αποδεκτό είναι κάποιους που θέλουν να αλλάξουν το πιάτο σε κάτι άλλο. Είναι σαν να πάω θέατρο και να ζητήσω να αλλάξουν το σενάριο. Γίνεται;
Τι πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσει κανείς, όταν επιλέξει να έρθει να φάει στο Tier Et Tout;
Να έρθει πολλές φορές για να τα δοκιμάσει όλα!
Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον;
Δεν σχεδιάζω το μέλλον. Τι λέει η παροιμία; Όταν κάνεις σχέδια ο θεός γελάει..Ζούμε στο παρόν και φτιάχνουμε τις βάσεις για το μέλλον. Ότι και αν ακολουθήσει, θα πατήσει πάνω σε αυτές τις βάσεις.
Ευχαριστουμε το Tier Et Tout.
photo: Leonidas Vassilopoulos