to top

Οθόνες κάτω από αστέρια – ΑΒΑΝΑ

ΑΒΑΝΑ

Ο κινηματογράφος ΑΒΑΝΑ, άναψε για πρώτη φορά την οθόνη της το 1965 και έκτοτε λειτουργεί μέχρι σήμερα, χωρίς καμία διακοπή. Ήσυχος κινηματογράφος μιας ήσυχης γειτονιάς, επισήμως στο Χαλάνδρι, αλλά στις παρυφές του Νέου Ψυχικού και απέναντι από τη Φιλοθέη. Απόκεντρος και στα χρόνια του, αλλά αγαπητός στο κοινό του που τον τιμούσε δεόντως, τόσο στη χειμερινή όσο και στη θερινή αίθουσα που υπάρχει στην ταράτσα.

Σε αυτόνομο κτίριο, αρμονικά τοποθετημένο σε σχέση με τα γύρω οικήματα, η Αβάνα είναι ο μοναδικός κινηματογράφος που κατόρθωσε να επιβιώσει από ολόκληρη την περιοχή. Ξεκίνησε από τη Β’ Προβολή για να περάσει μετά από κάποια χρόνια στην Α’, ενώ διαβάζω παντού πως το 1975 η Αβάνα έγινε γνωστή τοις πάσι στην Αθήνα καθώς ήταν ο μοναδικός κινηματογράφος που είχε πάρει άδεια προβολής για την ταινία “Η ιστορία της Ο”. Προς τα τέλη των ’80s υπέστη ριζική ανακαίνιση καθώς μπήκε στην αλυσίδα των Assos Odeon τότε, αποκτώντας νέα καθίσματα και Dolby ήχο. Με τις αλλαγές στην αλυσίδα της Odeon, η Αβάνα ανεξαρτητοποιήθηκε ξανά ενώ από το 2010 είναι κινηματογράφος της Σπέντζος Φιλμ.

Η πρόσοψή της επί της οδού Λυκούργου, στη γωνία με τη Λεωφόρο Κηφισίας, εξακολουθεί να παραμένει λιτή, απαράλλαχτη σχεδόν όλα αυτά τα χρόνια. Με κόκκινες φάσες από τα Assos χρόνια της επάνω στις λευκές επιφάνειες και μια μεγάλη μπλε επιγραφή που φέρει και το σήμα της Σπέντζος Φιλμ, η Αβάνα σε υποδέχεται άπλετα φωτισμένη και διακριτικά φιλική. Μάλιστα, στην κορυφή του κτιρίου και πάνω από την μπλε μαρκίζα, θα βρείτε μια ακόμα νέον επιγραφή που αναφέρει τη θερινή Αβάνα και μάλιστα με την ένδειξη “σινέ-μπαρ”. Ταμπλώ στο πεζοδρόμιο, καθώς και δίπλα στο ταμείο που βρίσκεται στα αριστερά της εισόδου, αναδεικνύουν τις τρέχουσες ταινίες και τα “προσεχώς”.

 

 

Πολλά ταμπλώ με αφίσες και φωτογραφίες θα συναντήσετε και μόλις περάσετε την πόρτα της εισόδου, όπου σας περιμένει μια ευχάριστη έκπληξη. Το φουαγέ έχει ανακαινισθεί πρόσφατα, με αποτέλεσμα έναν πολύ όμορφο χώρο, με έντονα χρώματα και άπλετο φωτισμό, ο οποίος εκτείνεται σε βάθος, μέχρις τις πόρτες που οδηγούν στην αίθουσα. Το πλήρως εξοπλισμένο μπαρ βρίσκεται στα αριστερά σας, μόλις μπείτε (ακριβώς πίσω από το ταμείο), ενώ στον απέναντι τοίχο, ανάμεσα στις δύο πόρτες που οδηγούν στην αίθουσα, υπάρχει μια όμορφη εικαστική κατασκευή, γεμάτη φωτογραφίες και αφίσες από κλασσικά φιλμ. Αναμφισβήτητα τη λες και σινεμά αντιθέσεων την Αβάνα. Από τη ρετρό πρόσοψη στο πολύ κομψό και σύγχρονο φουαγέ, το σινεμά αλλάζει στυλ και άποψη, την ίδια στιγμή που κάποιες αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες του κτιρίου (όπως οι πόρτες, ας πούμε) μαρτυρούν την ηλικία του και την αρχική του μορφή. Έχει ενδιαφέρον όλο αυτό.

Για τη θερινή αίθουσα, θα βρείτε τις σκάλες στα αριστερά του φουαγέ που θα σας οδηγήσουν στην ταράτσα. Μεγάλη και η θερινή Αβάνα και ιδιαίτερα δροσερή, ακόμα και τις ζεστές νύχτες του καλοκαιριού, δεν απογοητεύει. Πράσινες πολυθρόνες σε δύο μπλοκ, με τρεις κάθετους διαδρόμους, σας περιμένουν στην ελαφρώς επικλινή ταράτσα, απέναντι από την ικανοποιητικού μεγέθους χτιστή οθόνη, εν μέσω μιας γκρίζας σκηνής. Υπάρχουν κάμποσα τραπεζάκια ανάμεσα στις θέσεις, ενώ στο πίσω μέρος θα βρείτε και καναπεδάκια για πιο πριβέ προβολή. Ζωντανά τα χρώματα στους πλαϊνούς τοίχους που τους διακοσμεί πέργκολα, πλούσια τα ελέη στο μπαρ, το οποίο βρίσκεται στο πίσω μέρος της αίθουσας, ακριβώς μπροστά από τις σκάλες. Η προβολή είναι ψηφιακή και ο ήχος Dolby Digital 5.0, σε δυνατή ένταση και με καλή απόδοση των εφφέ στα περιφερειακά.

 

• Αβάνα – Λεωφόρος Κηφισίας 234 & Λυκούργου 3, Χαλάνδρι

 

Μάνος Θηραίος

Δεν ξέρω αν φταίει το ότι γύρω από τα Κάτω Πατήσια όπου γεννήθηκα και ζω υπήρχαν πολλοί κινηματογράφοι, το ότι είμαι μοναχοπαίδι ή ότι οι γονείς μου είχαν πάρει είδηση πως τους άφηνα στην ησυχία τους όταν έβλεπα ταινία. Κάπου εκεί πάντως έγινε η ζημιά, στα σίγουρα. Κι όσο, μεγαλώνοντας, ανακάλυπτα πως το σινεμά ήταν κάτι περισσότερο από περιπέτειες, κωμωδίες, από την Αλίκη ή την Έλενα Ναθαναήλ εκείνο το καλοκαίρι, τόσο μεγάλωνε και το ταξίδι. Πάντα γούσταρα να βλέπω ταινίες κι ύστερα να τις αφηγούμαι στους δικούς μου ανθρώπους. Κι ας μην τους γνώριζα όλους με το όνομά τους.

Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found