to top

Οθόνες κάτω από τα αστέρια – Αιολία

Οθόνες κάτω από τα αστέρια - Αιολία

Σαν παλιό (θερινό) σινεμά, η Αιολία στέκει καταπράσινη η ίδια αλλά και πνιγμένη στο πράσινο, στο πάρκο της Καισαριανής από το 1960 και σήμερα αποτελεί μια ιδιότυπη και ενδιαφέρουσα δημοτική πρωτοβουλία, η οποία μάλιστα δείχνει να έχει πετύχει.

Λιτό, κομψό κι απέριττο, το σινεμά βρίσκεται σε έναν ιστορικό τόπο, μέσα στο πάρκο του Σκοπευτηρίου και πολύ κοντά στο Χάραμα, το εμβληματικό κέντρο διασκέδασης. Κλειστό για πολλά χρόνια, όταν τα θερινά έσβηναν ένα προς ένα, πέρασε τέλη ’90s στα χέρια του Δήμου, ο οποίος και το διαχειρίζεται, με έναν πολύ ενδιαφέροντα προγραμματισμό, μάλιστα.

Με αλλαγή ταινίας κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, οι τίτλοι που προβάλλει το σινεμά είναι all time classics, επιλογές από την πρόσφατη κινηματογραφία αλλά και παιδικές.

 

 

Με πολύ εύκολη πρόσβαση από την κεντρική Λεωφόρο Εθνικής Αντιστάσεως, το σινεμά βρίσκεται μόλις λίγα βήματα αφού περάσετε την είσοδο του πάρκου, στα δεξιά σας. Στην Αιολία σάς υποδέχεται το αναβαθμισμένο πρόσφατα, διαμπερές μπαρ (το οποίο θα σας σερβίρει ακόμη κι αν θέλετε να πάρετε κάτι να πιείτε ή να τσιμπήσετε απλά και μόνο κατά τον περίπατό σας στο πάρκο) και το κουβούκλιο στα αριστερά του που φιλοξενεί το ταμείο.

Μεγάλη και καταπράσινη η αυλή του σινεμά, περιτριγυρισμένη από δέντρα, σας περιμένει με πολλές πολυθρόνες, σε δύο μπλοκ, με τρεις κάθετους διαδρόμους ανάμεσά τους και πολλά τραπεζάκια. Η χωροταξία των θέσεων είναι πολύ άνετη, όπως και η τοποθέτηση της οθόνης, που είναι και μεγάλη και σε πολύ καλό ύψος, άρα εξασφαλίζει άνετη θέαση ακόμη και από την πρώτη σειρά.

Η οθόνη βρίσκεται επάνω σε σκηνή και είναι κλεισμένη σε πράσινη ξύλινη κορνίζα, η οποία φιλοξενεί στα δεξιά και αριστερά της και τα ηχεία, επιμελώς κρυμμένα μέσα στο ξύλο. Η Αιολία παίζει ταινίες από ψηφιακή πηγή, χρησιμοποιώντας ισχυρό προβολέα, γεγονός που μειώνει αισθητά τα όποια ελαττώματα. Ο ήχος είναι στερεοφωνικός (με διάταξη δεξί-αριστερό επί της οθόνης), σε ικανοποιητική ένταση.

Δεν μπορείς να παραλείψεις και το τραγούδι από τα νυχτοπούλια κατά τη διάρκεια της προβολής, που κάνει τον χώρο ακόμα πιο εξοχικό, πιο καλοκαιρινό και ακόμη πιο μακριά από την πόλη. Οι πολλές ταβέρνες και τα μεζεδοπωλεία, λίγο πιο κάτω, σας δίνουν τη δυνατότητα και μιας ολοκληρωμένης εξόδου, σε συνδυασμό με την ταινία σας.

 

• Αιολία – Σολωμονίδου & Φιλαδελφείας, Καισαριανή

Μάνος Θηραίος

Δεν ξέρω αν φταίει το ότι γύρω από τα Κάτω Πατήσια όπου γεννήθηκα και ζω υπήρχαν πολλοί κινηματογράφοι, το ότι είμαι μοναχοπαίδι ή ότι οι γονείς μου είχαν πάρει είδηση πως τους άφηνα στην ησυχία τους όταν έβλεπα ταινία. Κάπου εκεί πάντως έγινε η ζημιά, στα σίγουρα. Κι όσο, μεγαλώνοντας, ανακάλυπτα πως το σινεμά ήταν κάτι περισσότερο από περιπέτειες, κωμωδίες, από την Αλίκη ή την Έλενα Ναθαναήλ εκείνο το καλοκαίρι, τόσο μεγάλωνε και το ταξίδι. Πάντα γούσταρα να βλέπω ταινίες κι ύστερα να τις αφηγούμαι στους δικούς μου ανθρώπους. Κι ας μην τους γνώριζα όλους με το όνομά τους.

Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found