to top

Το Λούνα Πάρκ της δημόσιας τηλεόρασης

Το Λούνα Παρκ ήταν δημοφιλής τηλεοπτική σειρά, που προβαλλόταν από την κρατική τηλεόραση την περίοδο 1974-1981. Το 1ο επεισόδιο προβλήθηκε στις 11 Ιουλίου 1974 και το τελευταίο στις 9 Μαΐου 1981.

Τη δεκαετία του ’70 η χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου είχε αρχίσει να χάνει τη λάμψη της και η μικρή οθόνη της τηλεόρασης άρχισε σταδιακά να παίρνει τη θέση του σινεμά στις καρδιές των Ελλήνων. Η γέννηση της τηλεόρασης στην Ελλάδα συνέπεσε χρονικά με τα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας, όπου υπήρχε ασφυκτικός έλεγχος των μέσων ενημέρωσης και λογοκριτικοί μηχανισμοί.

 

Το Λούνα Παρκ αποτελούσε ένα ποτ πουρί από αυτοτελή εύθυμα σκετσάκια, μουσικό σόου και τηλεπαιχνίδι. Η σκηνοθεσία ήταν του Γιάννη Δαλιανίδη, ο οποίος έγραφε και τα κείμενα των σκετς, τηλεσκηνοθέτης ήταν ο Βασίλης Βλαχοδημητρόπουλος, την παραγωγή έκανε ο Ντένης Πετρόπουλος, τα σκηνικά ο Μίνως Αργυράκης, ενώ η μουσική επιμέλεια ανήκε στον Μίμη Πλέσσα.

Συνολικά γυρίστηκαν 330 επεισόδια και για αρκετά χρόνια το Λούνα Παρκ ήταν το δεύτερο μακροβιότερο σίριαλ μετά τη σειρά Μεθοριακός σταθμός, η οποία προβαλλόταν τότε από την ΥΕΝΕΔ και έφτασε τα 349 επεισόδια.

Η σειρά δεν σώζεται στο αρχείο της ΕΡΤ, εκτός από το τελευταίο επεισόδιο, που μπορεί να αναζητηθεί ολόκληρο στο ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ , ενώ έχουν δει το φως της δημοσιότητας κάποια σκόρπια μικρά αποσπάσματα από άλλα επεισόδια. Η σειρά προβλήθηκε και από το ΡΙΚ στην Κύπρο από τα τέλη του 1974 ως το 1981. Αποσπάσματα της σειράς προβλήθηκαν κάποια χρόνια αργότερα στο πρώτο και το πέμπτο επεισόδιο της ενημερωτικής σειράς Το σίριαλ των σίριαλ (1991-92), που βασίστηκε στο τότε διαθέσιμο αρχειακό υλικό της ΕΡΤ και σε συνεντεύξεις συντελεστών.

 

→ To 1976 κυκλοφόρησε δίσκος βινυλίου με τίτλο «Λούνα Παρκ», που περιλάμβανε 13 τραγούδια και σκετς, ερμηνευμένα από τους ηθοποιούς της σειράς, σε επιμέλεια του Ζακ Ιακωβίδη. Το ίδιο soundtrack της σειράς επανεκδόθηκε το 1995 ως ψηφιακός δίσκος (CD).

→ Το 1976 ο Φρέντυ Γερμανός φιλοξένησε τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο και άλλους πρωταγωνιστές του Λούνα Παρκ σε ένα επεισόδιο της εκπομπής του “Το Πορτραίτο της Πέμπτης”, αφιερωμένο σε αυτόν. Το επεισόδιο αυτό περιλήφθηκε στην ανασκοπική σειρά εκπομπών που γύρισε ο Γερμανός το 1994 με τίτλο “Εκπομπές που αγάπησα”, μέσω της οποίας σώζεται σήμερα στο ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ.

 

 

Oι πρωταγωνιστές
Ο χαρακτήρας του γκρινιάρη κυρ-Γιώργη (Διονύσης Παπαγιαννόπουλος), ήταν ο πιο χαρακτηριστικός και δημοφιλής απ’ όλους. Άλλοι ρόλοι ήταν της συζύγου του Ουρανίας (Άννα Παϊτατζή), της αφελούς ανιψιάς του Κάθριν (Ρένα Παγκράτη), της πληθωρικής χαρτορίχτρας Μαρίας (Αλέκα Στρατηγού), της Τούλας με το παιχνίδι των κρίκων και την γνωστή ατάκα «Πέντε κρίκοι ένα τάλιρο, για περάστε παρακαλώ, πλούσια δώρα!» (Κάτια Αθανασίου) και του Θόδωρου του καφετζή (Σπύρος Φασιανός), ενώ μακροβιότερος παρουσιαστής υπήρξε ο Βαγγέλης Βουλγαρίδης.

Λεωνίδας Βασιλόπουλος

Λατρεύω αυτή την πόλη, όταν πολλοί την μισούν. Η Αθήνα είναι όμορφη, ιδιαίτερη, απλά πρέπει να σηκώσεις το βλέμμα για να την δεις, πρέπει να την περπατήσεις, να την ψάξεις, τότε μόνο θα την ανακαλύψεις. πάμε παρέα….

A
A
 Photos
A
 Followers
A
 Following