to top

Γιώργος Ευγενειάδης – Ειδική εκπαίδευση, γαστρονομία και επιχειρηματικότητα. Ναι, γίνεται!

Γιώργος Ευγενειάδης - Ειδική εκπαίδευση, γαστρονομία και επιχειρηματικότητα. Ναι, γίνεται!

Γνώρισα τον Γιώργο μέσα από την, ομολογουμένως στοχευμένη, παρουσία του στο διαδίκτυο. Ο Γιώργος Ευγενειάδης είναι καθηγητής Ειδικής Δευτεροβάθμιας και Μεταδευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και  Εκπαιδευτής ΕΦΕΤ Υγιεινής και Ασφάλειας Χειριστών των Τροφίμων.

Ο Γιώργος Ευγενειάδης όμως πανω απο όλα είναι ένας ευγενής άνθρωπος που έχει αντιληφθεί το πως η γαστρονομία προάγει τη συλλογικότητα, την εταιρική κοινωνική ευθύνη και την επιχειρηματικότητα. Μέσα από τη δουλειά του έχει αποσπάσει την αναγνώριση και έχει καταφέρει κάτι ακόμα σημαντικότερο. Να κινητοποιήσει κόσμο προς αυτή τη κατεύθυνση.

 

Γιώργο είσαι ένας άνθρωπος ιδιαίτερα δραστήριος που έχε απασχολήσει αρκετά τα μέσα. Τελικά ποιος είναι ο Γιώργος; Τεχνολόγος Τροφίμων, μάγειρας, blogger;
Τίποτα απ’ όλα αυτά. Είμαι απλά ένας καθηγητής που έχει ενσωματώσει στη δουλειά του τα σύγχρονα δεδομένα. Έχω κάνει σελίδα που τρέχω μαζί με τους μαθητές μου την evgegeorge.weebly.com την έχω συνδέσει με σελίδες στο Facebook και Instagram την Εύγε και το evgespecialeducation και λέω «Εύγε στη Διαφορετικότητα» και σε κάθε καινοτόμα εκπαιδευτική δράση συμπεριλαμβανομένου και τις δικής μας δουλειάς.

 

Στόχος όλου αυτού το εγχειρήματος;
Οι στόχοι είναι πολλοί, όπως αξιολόγηση της δουλειάς μου, κοινοποίηση της σε γονείς και τη διοίκηση του σχολείου ώστε να αποτελεί κίνητρο εμπιστοσύνης. Ο βασικότερος όμως στόχος είναι η ένταξη των μαθητών μου ως κομμάτι τις κοινωνίας. Σκέψου χρόνια τώρα δεν γνώριζε κάνει την ύπαρξη του ειδικών σχολείων και κυρίως των Δημόσιων σχολείων στα οποία γίνεται εξαιρετική δουλειά και πολλές-πολλές δράσεις.

Κακά τα ψέματα, δημόσιο και ειδική αγωγή θεωρούνται λέξεις που φέρνουν στους περισσότερος αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις. Η πραγματικότητα είναι άλλη και συνδέεται αλλά και μπορεί στο μέλλον να συνδεθεί ακόμη περισσότερο με χαμόγελα, δημιουργικότητα και καινοτόμες δράσεις με πηγή έμπνευσης πάντα τους μαθητές.

 

Με μαθητές από το πρόγραμμα Μαθητικής Εικονικής Επιχείρησης “Special Sticks”, Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων – junior achievement greece

 

Αναφερόμενος στις καινοτόμες δράσεις, πες μας λίγο για τη δράση “Special Sticks” που κινητοποίησε όλη την Ελλάδα την περασμένη σχολική χρονιά.
Τα “Special Sticks” είναι ένα project που έτρεχε στο μυαλό μου περίπου 2 χρόνια. Φέτος, μέσα από τη σχολική μονάδα ΕΕΕΕΚ (Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης) Ν. Ηρακλείου Αττικής στο τμήμα Μαγειρικής – Αρτοζαχαροπλαστικής, καταφέραμε με τους μαθητές και με την εξαιρετική συνεργασία συναδέρφων να το υλοποιήσουμε με επιτυχία.

Πιο αναλυτικά, η Εικονική Μαθητική Επιχείρηση «Special Sticks” [από το Special Education] ήταν μια σύμπραξη τριών διαφορετικών σχολικών μονάδων: του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ, του 6ου Γενικού Λύκειου και του 1ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας και κάθε μία ανέλαβε να λειτουργήσει συγκεκριμένα τμήματα της επιχείρησης. Το προϊόν μας ήταν μπαστουνάκια σφολιάτας σε τρεις ενδιαφέρουσες γεύσεις.

Η επιλογή των γεύσεων και η ανάπτυξη του προϊόντος πραγματοποιήθηκε μέσα από επισκέψεις των μαθητών και μαθητριών του ΕΕΕΕΚ σε διάφορες σχολικές μονάδες και εργαστήρια ειδικής εκπαίδευσης όπως το τμήμα Μαγειρικής Τέχνης του ΙΕΚ Μαγειρικής της Σιβιτανιδείου Σχολής και το Τμήμα Εστίασης του Εργαστηρίου Ειδικής Αγωγής Μαργαρίτα. Το ΕΕΕΕΚ Ν. Ηρακλείου ανέλαβε την παραγωγή και συσκευασία των προϊόντων. Μέσα από μια εύκολη και διαδραστική συνταγή, παρασκευάστηκαν τα “Special Sticks”.

Το πρωτότυπο Logo του προϊόντος σχεδιάστηκε από τον εικαστικό του ΕΕΕΕΚ, η έμπνευση του οποίου ήρθε μέσα από τη συνεργασία με τους μαθητές του τμήματος «Αυτόνομης Διαβίωσης». Το τμήμα εφαρμοσμένων τεχνών του 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, ανέλαβε τον σχεδιασμό της συσκευασίας, των εντύπων, των προσκλήσεων, των αφισών και του περίπτερου της επιχείρησης για την εμπορική μαθητική έκθεση στο THEMALL, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Απριλίου 2018.

Το 6ο ΓΕΛ Ν. Ιωνίας ανέλαβε να λειτουργήσει τα τμήματα Οικονομικών, Πωλήσεων, Μάρκετινγκ, Μηχανογράφησης, Δημοσιών Σχέσεων, Ανθρωπίνων Πόρων (Η R) και Έρευνας -Ανάπτυξης(R&D). Η “Εικονική Επιχείρηση” υλοποιήθηκε βάση εγκεκριμένου προγράμματος του υπουργείου Παιδείας Έρευνας & Θρησκευμάτων σε συνεργασία με το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων – Junior Achievement Greece.

• Όλες οι δράσεις της επιχείρησης παρουσιάστηκαν μέσα από τη σελίδα Special Sticks στο Facebook. Η συνταγή παρουσιάστηκε πρώτη φορά στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα με μεγάλη επιτυχία.

• Η ζήτηση του προϊόντος ήταν εξαιρετικά μεγάλη και τα έσοδα από τις πωλήσεις του προϊόντος διατέθηκαν για την ανάπτυξη εξοπλισμού στα εργαστήριο μαγειρικής του ΕΕΕΕΚ.

 

 

Βλέπουμε λοιπόν μια ολοκληρωμένη επαγγελματική δουλεία η οποία μπορεί να βγει μέσα από το πλαίσιο της «εικονικότητας» και να γίνει πραγματικότητα.
Φυσικά και μπορεί. Άλλωστε ήταν απόλυτα επιτυχημένη και επικερδής ως σχολικό εγχείρημα. Το μονό εμπόδιο στην όλη διαδικασία είναι η αποδοχή και ικανότητα ενός εργοδότη να συνεργαστεί με άτομα με αναπηρία. Την απάντηση σ’ αυτήν τη περίπτωση την έχουν οι μαθητές των σχολείων τυπικής εκπαίδευσης που δεν είχαν έρθει ποτέ σε επαφή με άτομα με αναπηρία αλλά τελικά η συνεργασία τους ήταν μαγική.

 

Πρόσφατα μίλησες το TEDx Panteion University. Πες μας λίγα πράγματα γι’ αυτή σου την εμπειρία.
Η συμμετοχή μου στο TED ήταν μια από τις καλύτερες μου εμπειρίες που είχα μέχρι σήμερα. Κατ’ αρχήν ήταν μια άρτια εκδήλωση και το κυριότερο ήταν ότι ήταν οργανωμένη από φοιτητές. Είμαι υπέρ των μαθητικών και φοιτητικών δράσεων οπότε το όλο concept ήταν προσαρμοσμένο στις πεποιθήσεις μου.

Μέσα από την ομιλία μου προσπάθησα να προσεγγίσω τον «Ελέφαντα στο Δωμάτιο». Ξεκινώντας από ένα παιδικό μου βίωμα και προχωρώντας στις δράσεις τις επαγγελματικής μου ζωής κατέληξα ότι ο ελέφαντας δεν είναι η αναπηρία αλλά τα στερεότυπα που έχουμε απέναντι σε αυτή, τα οποία ενισχύονται από φόβο και έλλειψη ενημέρωσης. Περισσότερα δεν θα σας πω γιατί θα μπορείτε να δείτε σε περίπου ένα μήνα το βίντεο της ομιλίας στο youtube.

 

 

Τι είναι αυτό που σου διδάσκουν οι μαθητές σου;
Πολύ σωστά τα λες, διότι ένας παιδαγωγός πρέπει να διδάσκεται καθημερινά από τους μαθητές του. Αυτό που μου έχουν μάθει είναι να δείχνω εμπιστοσύνη στους ανθρώπους, να στέκομαι δίπλα τους και να τους δίνω εκείνα τα εφόδια ώστε να βγάλουν το καλύτερο τους εαυτό, με ανταμοιβή ένα χαμόγελο. Επίσης μου έμαθαν τον αυθορμητισμό έκφρασης συναισθημάτων και την ειλικρίνεια, πράγματα που όταν τα χρησιμοποιώ στη ζωή έξω από το σχολείο γίνονται δυσλειτουργικά εργαλεία.

 

Δώσε μας λίγα στοιχεία για τον Γιώργο πέρα από την εικόνα του εκπαιδευτικού.
Ζώντας στην Αθήνα πλέον τρία χρόνια και ερχόμενος από τη Θεσσαλονίκη, προσπαθώ να ξεκινώ πάντα τη μέρα μου χαλαρά και πάντα με χαμόγελο. Αθλούμαι σε καθημερινή σε βάση, μαγειρεύω και όταν είναι εφικτό τρώω συντροφικά. Ακούω μουσική swing-jazz, την οποία την έχω ενσωματώσει και στην εκπαιδευτική διαδικασία. Χορεύω lindy hop (χορός της μουσικής swing) που με κάνει να χαμογελώ ακόμη περισσότερο και προσπαθώ να βλέπω με αισιοδοξία τη ζωή.

 

 

 

Γιώργος Ν. Ευγενειάδης – Τεχνολόγος Τροφίμων

Καθηγητής Ειδικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΕ 18.36.50)
Καθηγητής Μεταδευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΙΕΚ-ΣΕΚ-ΚΔΒΜ)
Εκπαιδευτής ΕΦΕΤ Υγιεινής και Ασφάλειας Χειριστών των Τροφίμων

Blog: http://evgegeorge.weebly.com/

M.Sc Quality Assurance
M.Ed Special Education
Πιστοποιημένη Επάρκεια Γραφής Braille
Πιστοποιημένη Επάρκεια Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας

Πιστοποιημένη Επάρκεια (ΕΟΠΠΕΠ) Εκπαιδευτή Ενηλίκων της Μη Τυπικής Εκπαίδευσης 
→ Η φωτογραφία με το χάρτη της Ελλάδας ανήκει στην Δέσποινα Παπαχριστούδη.

Φώτης Μαραγκός

Εργάζομαι στη πόλη, παρατηρώ τη πόλη. Μ' αρέσει η Αθήνα. Μπορεί να μη θεωρείται όμορφη με τη συμβατική έννοια του όρου, είναι όμως συγκλονιστική. Ως οικονομολόγος εκτιμώ ότι χρειάζεται περισσότερος ορθολογισμός. Ως λάτρης της πόλης πιστεύω απαιτείται περισσότερο σεβασμός στους γύρω μας και στο δημόσιο χώρο. Όπως και να χει, η αισθητική και η κοινή λογική ωριμάζουν μαζί μας. Και συνήθως γινόμαστε καλύτεροι. #μπορούμε

Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found