to top

Πέννυ Ανταλουδάκη – η διακόσμηση είναι υποκειμενική ως προς την επιλογή, αντικειμενική ως προς τη γνώση

Αν θελήσεις να βρείς την Πέννυ Ανταλουδάκη, πρέπει να ψάξεις ανάμεσα σε υφάσματα, περιοδικά deco, χρώματα, διακοσμητικά αντικείμενα, ταπετσαρίες, φωτιστικά. Κάποιος που την γνωρίζει καλά, ξέρει ότι η ανάγκη της για αισθητική και καλαισθησία είναι τρόπος ζωής – που κατάφερε να το κάνει και επάγγελμα.

Από την αρχή του UrbanLife, κρατάει την στήλη Urbandeco και κάθε εβδομάδα, μας δίνει ιδέες για το πως μπορούμε να διαμορφώσουμε καλύτερα τον χώρο μας. Νομίζουμε, ότι ήρθε ο καιρός, να την γνωρίσετε καλύτερα.

 

 

Πως επέλεξες να γίνεις διακοσμήτρια; Ποια ήταν τα ερεθίσματα;
Έβλεπα έναν χώρο και φανταζόμουν πως θα μπορούσε να φαίνεται καλύτερος. Έκανα συλλογή από όλα τα περιοδικά διακόσμησης που κυκλοφορούσαν σε ελληνικό και ξένο τύπο. Στις ταινίες που έβλεπα παρατηρούσα το σκηνικό. Όταν ήρθε η ώρα κατά τη διάρκεια των σπουδών μου να επιλέξω διακόσμηση ή γραφιστική ήταν σχεδόν αντανακλαστική η αντίδραση.

 

Είναι η διακόσμηση μια υποκειμενική ματιά;
Είναι υποκειμενική ως προς την επιλογή. Είναι όμως αντικειμενική ως προς τη γνώση και την εμπειρία.

 

Η διακοσμητική σπουδάζεται ή μπορεί και κάποιος να δουλέψει “αυτοδίδακτα”;
Όταν αγαπάς κάτι επιδιώκεις να μάθεις όλο και περισσότερα πράγματα και να ενημερώνεσαι συνεχώς, οπότε κατά μία έννοια μπορείς να ”αυτοδιδαχθείς”. Είναι ένα επάγγελμα που έχει να κάνει με προσωπικό γούστο, στυλ και άποψη, στοιχεία που μπορεί κάποιος να τα καλλιεργήσει και να τα εξελίξει. Για να μπορέσεις όμως να δουλέψεις, χρειάζεται, όπως και στα υπόλοιπα επαγγέλματα η γνώση που έρχεται μέσα από τη σπουδή και μόνο.

 

_mg_6734

 

Ποια είναι ακριβώς η δουλειά ενός διακοσμητή μέσα σ ένα χώρο;
Ένας διακοσμητής γνωρίζει πώς να ”διαβάσει” ένα χώρο και να αντιληφθεί το ύφος που του ταιριάζει, να προτείνει το στήσιμο του, να τον ντύσει με τα κατάλληλα χρώματα.

 

Ακολουθούμε τις τάσεις της μόδας ή “κλέβουμε” στοιχεία από όποια μας ταιριάζει περισσότερο;
Πιστεύω πως είναι θεμιτά και τα δύο. Σαφώς και επηρεαζόμαστε από τις εκάστοτε τάσεις της εποχής και ”κλέβουμε” στοιχεία που μας αρέσουν για να τα προσαρμόσουμε στο χώρο μας.

 

Πως αντιμετωπίζει ο Ελληνας, το να δεχτεί έναν ξένο άνθρωπο, πως θα στήσει – διακοσμήσει τον χώρο του; Είτε γραφείο, είτε σπίτι.
Το στοίχημα στη δουλειά μας, είναι να δημιουργήσουμε μία σχέση εμπιστοσύνης με τον πελάτη μας, ώστε να νιώσει ότι συμβουλεύεται έναν φίλο μεν, σωστό επαγγελματία δε.

 

_mg_6905

 

Δεν θα λέγαμε ότι είναι είδος πολυτελείας η πρόσληψη ενός διακοσμητή για το χώρο μας;
Η αλήθεια είναι πως επικρατεί η άποψη αυτή και περισσότερο εμείς οι ίδιοι να την έχουμε ενισχύσει και να θεωρείται περισσότερο μία εστέτ επιλογή που φορά λίγους. Όμως δεν νομίζω ότι είναι πολυτέλεια να ζητήσεις τη βοήθεια ενός ειδικού για να διαμορφώσεις το περιβάλλον ζωής που έχεις ονειρευτεί.


Πως μπορούμε να έχουμε μέσα στο χώρο μας, ένα αντικείμενο, όταν αυτό – ίσως – να μην ταιριάζει τόσο!
Ένα vintage κομμάτι, ένα έργο τέχνης, κ.α
Προσωπικά πιστεύω ότι μπορείς να ταιριάξεις τα πάντα μέσα σε ένα χώρο, με γνώμονα τις δικές σου προτιμήσεις. Το μυστικό κρύβεται πάντα,στις λεπτομέρειες. Δηλαδή το σημείο που θα τοποθετήσουμε ένα αντικείμενο, να βρει κατά κάποιο τρόπο, τη γωνιά του.

 

Είναι το χρώμα απαραίτητο μέσα στο σπίτι και πια χρώματα πρέπει να προσέχουμε;
Το χρώμα ζωηρεύει έναν χώρο,του δίνει ζωή και στυλ. Κατά κύριο λόγο τα “δύσκολα” χρώματα, είναι τα έντονα και αυτό, γιατί μπορεί να κουράζουν με τον καιρό. Όμως κι αυτό μπορούμε να το αντιστρέψουμε με το να είμαστε φειδωλοί ως προς την ποσότητα που θα χρησιμοποιήσουμε .

 

_mg_6333

 

Ποιο είναι το λάθος που κάνουμε οι περισσότεροι στο χώρο μας;
Θέλουμε να φαίνονται όλα! Αναμνηστικά από ταξίδια, φωτογραφίες, μαξιλάρια και τελικά φορτώνουμε τον χώρο μας χωρίς λόγο.

 

Ποιος είναι ο τρόπος προσέγγισης σ ένα χώρο;
Κοιτάμε πάντα το περιβάλλον ενός χώρου. Εάν για παράδειγμα έχει φως ή βλέπει σε χώρο με φυτά, κινούμαστε ανάλογα και στο εσωτερικό του, επαναλαμβάνοντας τα στοιχεία αυτά. Το έξω -μέσα δηλαδή! Αυτό μας κατευθύνει και στην επιλογή των υλικών και των χρωμάτων και στο τέλος το ντύνουμε…έπιπλα,υφάσματα,διακοσμητικά και το πιο σημαντικό,το φωτισμό του που δίνει την ατμόσφαιρα.

 

Πιο στυλ – τάση, σε εκφράζει περισσότερο;
Θα απαντήσω χωρίς σκέψη,το mix and match. Βρίσκω πολύ ενδιαφέρον το δέσιμο ετερόκλητων στοιχείων μεταξύ τους, είτε αυτό αναφέρεται σε χρώμα και μοτίβο, είτε σε αντικείμενα διαφορετικών εποχών και επιρροών .

 

Υπάρχει κάποια σου δουλειά που θα ξεχώριζες περισσότερο;
Είναι πάντα η επόμενη. Κάθε χώρος που φτιάχνω είναι ξεχωριστός για μένα.

 

_mg_6880

 

5 tips για όσους δεν μπορούν να έχουν έναν διακοσμητή να τους πει, τι να προσέξουν;
*Ποτέ δεν βάφουμε τα δομικά στοιχεία του χώρου, δηλαδή κολώνες και δοκάρια.
*Αφήνουμε περάσματα μεταξύ των επίπλων , στο να κινούμαστε άνετα.
*Δίνουμε χρώμα ή βάζουμε ταπετσαρία στις εσοχές τοίχων.
*Ένα φωτιστικό δαπέδου σε μια γωνία ,δίνει πάντα ζεστασιά.
*Το χρώμα στην οροφή, μεταμορφώνει ένα δωμάτιο, χωρίς να το πνιγεί.

 

Αγαπημένο σημείο της πόλης.
Αλλάζω συνέχεια προτιμήσεις, όμως αυτή την περίοδο ξεχωρίζω το Noel στο κέντρο. Έχει ένα στυλ που δεν το συναντάς εύκολα !

Πως μπορεί να σε βρει κάποιος ενδιαφερόμενος;
Προς το παρόν μέσω Facebook:Penny Antaloudaki και προσεχώς σε ένα προσωπικό, διαφορετικό blog σχετικά με τη διακόσμηση και φυσικά κάθε εβδομάδα στο Urban Life.

 

φώτο: Μαρία Ντρούγια

Λεωνίδας Βασιλόπουλος

Λατρεύω αυτή την πόλη, όταν πολλοί την μισούν. Η Αθήνα είναι όμορφη, ιδιαίτερη, απλά πρέπει να σηκώσεις το βλέμμα για να την δεις, πρέπει να την περπατήσεις, να την ψάξεις, τότε μόνο θα την ανακαλύψεις. πάμε παρέα….

Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found