to top

Τα χαλιά και η πορεία τους μέσα στους αιώνες

Τα χαλιά και η πορεία του μέσα στους αιώνες

Τα χαλιά, με περιοχή προέλευσης την Περσία, φέρουν την αισθητική και τις μυρωδιές της Ασίας. Οι νομάδες πιθανότατα είναι οι πρώτοι που δημιούργησαν και ύφαναν τα πρώτα χαλιά-κιλίμια μιας και αυτοί είχαν την πρώτη ύλη από τα κοπάδια αιγοπροβάτων τους.

Η ανάγκη να προστατευτούν από το κρύο όπως και την σκόνη, μέσα στην σκηνή τους υποχρέωσε να ψάξουν μια λύση οπου αυτή εκφράστηκε με την κατασκευή και δημιουργία του χαλιού, αντικαθιστώντας έτσι της επιδαπέδιες προβιές.

Η γέννηση της ταπητουργίας και ο τόπος καταγωγής του χαλιού, χάνεται στα βάθη των αιώνων .Υπάρχουν πολλές γραπτές μαρτυρίες από τον Ξενοφώντα και τον Όμηρο που εξυμνούν τα φημισμένα χαλιά της Αιγύπτου και της Φοινικης.

Το πρώτο τεκμηριωμένο στοιχείο που αποδεικνύει την ύπαρξη των περσικών χαλιών προέρχεται από κινέζικα κείμενα που χρονολογούνται από την περίοδο των Σασσανίδων. Η τέχνη της κατασκευής χαλιών πέρασε από διάφορα στάδια ακμής και παρακμής κατά της διάρκεια της ιστορίας του Ιράν.

Το πιο κοινό υλικό που χρησιμοποιείται στην ύφανση των χαλιών είναι το μαλλί, αν και συχνά χρησιμοποιείται και το βαμβάκι ως βάση. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία ειδών μαλλιού που χρησιμοποιούνται στην ύφανση των περσικών χαλιών. Μερικά από τα οποία είναι: μαλλί Kork, μαλλί Manchester και σε ορισμένες περιπτώσεις μαλλί από τρίχωμα καμήλας.

 

 

Η διάταξη των περσικών χαλιών συνήθως περιλαμβάνει ένα σχέδιο με ένα ή περισσότερα θέματα (μοτίβα). Στην κατάταξή των σχεδίων ονομάζουμε τα πρωτότυπα σχέδια «κύριο μοτίβο» και τα παράγωγα σχέδια «υπό μοτίβα». Κάποια από τα σχέδια αυτά είναι: σχέδια με ιστορικά μνημεία και ισλαμικά κτήρια, μοτίβο Shah Abbassi, σπειροειδή σχέδια, σχέδιο δένδρο, σχέδιο βάζο, σχέδιο Turkoman, σχέδια με κυνήγι, σχέδιο ψάρι, σχέδιο Mehrab, σχέδιο με μοτίβο σε λωρίδες, γεωμετρικά σχέδια, σύνθετα σχέδια και άλλα.

Η χρήση των μοτίβων αυτών εξαρτάται από την περιοχή του χαλιού την οποία καλύπτουν και ορισμένες φορές υπάρχουν παραπάνω από ένα μοτίβα στο ίδιο χαλί. Μερικά από τα πιο συνήθη μοτίβα είναι: Boteh, Gul, Herati, Mina-Khani, Rosette και Shah Abbasi.

 

Το παλαιότερο χαλί του κόσμου.
Το 1949, σε μια αρχαιολογική ανασκαφή στη κοιλάδα Pazyrak, στα βουνά Αλτάι στη Σιβηρία, ανακαλύφθηκε ένα χαλί σε εξαιρετική κατάσταση, το χαλί Pazyrak. Τα χαλί βρέθηκε στο τάφο ενός Σκύθα πρίγκιπα. Τα τεστ ραδιοχρονολόγησης έδειξαν ότι το χαλί Pazyrak κατασκευάστηκε τον 5 αιώνα π.Χ. Οι διαστάσεις του χαλιού είναι 2,83 m x2,00 m και έχει 36 (συμμετρικούς) κόμπους ανά τετραγωνικό εκατοστό (cm²).

Το χαλί Pazyrak θεωρείται το παλαιότερο στον κόσμο, το κεντρικό πεδίο του χαλιού είναι βαθύ κόκκινο και στο περίγραμμά του απεικονίζονται ένα ελάφι και ένας Πέρσης Ιππέας. Πιστεύεται ότι το συγκεκριμένο χαλί ανήκει στην περίοδο των Αχαιμενιδών.

 

Μια από τις πρώτες αναφορές στην Ελλάδα οσων αφορά την ύπαρξη χαλιών γίνεται στην τραγωδία του Αισχύλου «Αγαμέμνων», οπου για να τιμήσει η Κλυταιμνήστρα τον σύζυγο της, νικητή της Τροίας ,αυτός δίστασε να πατήσει πάνω στα χαλιά λέγοντας ότι αυτά (χαλια) είναι προορισμένα για θεούς και όχι βασιλείς.

Οι Σταυροφόροι που κατακτούν περιοχές της Ασίας, μυούν με την επιστροφή τους την Ευρώπη στα μυστικά και τη γοητεία του χειροποίητου χαλιού. Το 1277 ο Λουδοβίκος ο 9ος συμβάλλει στην εξάπλωση της απήχησης των χαλιών στη Γαλλία. Για πρώτη φορά εμφανίζονται και χριστιανικές μορφές στη θεματολογία των μοτίβων των χαλιών.

Η Βικτωριανή εποχή μαρτυρά την αναζωογόνηση της ζήτησης για ανατολίτικα χαλιά, στην παραδοσιακή τους εκδοχή αυτή τη φορά. Η εντυπωσιακή Έκθεση της Βιέννης το 1891 συμβάλλει στην εκτεταμένη και οργανωμένη προβολή των χειροποίητων χαλιών της Ανατολής που επανέρχονται στο προσκήνιο του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Στη διάρκεια της μαντζουριανής δυναστείας των Τσινγκ η κινέζικη ταπητουργία βρίσκεται στο απώγειό της. Τα κινεζικά χαλιά κυρίως εξυπηρετούν κυρίως σκοπούς καλαισθησίας και κοσμούν τα ανάκτορα και τις επαύλεις των ευγενών.

 

 

• Τα χειροποίητα χαλιά συνεχίζουν να διατηρούν την αίγλη και τη γοητεία τους λόγω της ποιότητος και της τέχνης που εκπροσωπούν. Το 2007 τα χειροποίητα χαλιά είχαν καταλάβει την πρώτη θέση (στις εξαγωγές του Ιράν ,που δεν σχετίζονταν με το πετρέλαιο) και την τρίτη θέση στο σύνολο των εξαγωγών. Η ιρανική ταπητουργία απασχολεί σχεδόν πέντε εκατομμύρια εργαζομένους.

 

 

 

Πέννυ Ανταλουδάκη

Ειμαι η Πηνελοπη που τη φωνάζουν Πεννυ και επίσης αυτη που με φωνάζουν γνωστοί και άγνωστοι ,όταν θέλουν αυτό το "κατι" που μπορεί να τους αλλάξει το χώρο τους. Απο πάντα έκανα εικόνες απο το κάθε τι που μου τραβούσε την προσοχή και το έκανα νοερά δικό μου ,μέσα στο σπίτι μου,έξω απο αυτό ,με λίγα λόγια φτιάχνω πάντα το σκηνικό που θέλω να με περιβάλλει! Αγαπώ τα ταξίδια,τη μουσική,τις επισκέψεις σε μουσεία ,τις ταινίες.Θελω να μπορώ να αλλάζω συχνά τα έπιπλα,τα χρώματα ανάλογα με τη διάθεση και με την εποχή...κατι με χρυσόσκονη για τα Χριστούγεννα ,ζωντανά χρώματα την άνοιξη ,κοχύλια το καλοκαίρι !Γιατι η ζωή μας ειναι σύντομη και ειναι ωραίο να μπορούμε να την κάνουμε όμορφη!!

A
A
 Photos
A
 Followers
A
 Following