to top

Χρύσα Διαμαντοπούλου – Τα παιδιά είναι πάντοτε το καλύτερο κοινό

Χρύσα Διαμαντοπούλου - Τα παιδιά είναι πάντοτε το καλύτερο κοινό

Η Χρύσα Διαμαντοπούλου είναι πτυχιούχος Ψυχολόγος, μητέρα, ηθοποιός, έχει σπουδάσει σκηνοθεσία θεάτρου, έχει παρακολουθήσει σεμινάρια στο Εργαστήρι Πόρτα της Ξένιας Καλογεροπούλου – για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, ενώ εδώ και 6 χρόνια είναι διευθύντρια της θεατρικής ομάδας Μικρός Νότος.

Σε ένα φορτωμένο πρόγραμμα γεμάτο παραστάσεις, παραμύθια, μουσικές και παιδιά, την συναντήσαμε και της ζητήσαμε να μας πει δυο λόγια για την ομάδα Μικρός Νότος, για το παιδικό θέατρο σήμερα και τι είναι αυτό που ξεχωρίζει τις παραστάσεις τους, από κάθε άλλη, που ασχολείται με τα παιδιά.

 

Η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος, φέτος έγινε 6 χρόνων! Αν σας ζητηθεί να κάνετε μια απογραφή, τι θα κρατούσατε και τι θα βγάζατε από αυτά τα 6 χρόνια;
Nαι πράγματι η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος μεγαλώνει όμορφα! Μέσα σε αυτά τα 6 χρόνια συνέβησαν πολλά ευχάριστα αλλά και δυσάρεστα γεγονότα. Γεγονότα που σε κάνουν να πιστεύεις στη δύναμη που έχει ο άνθρωπος, αλλά και άλλα που σε απογοητεύουν τόσο, που παραλύεις και δεν θες να κάνεις βήμα παρακάτω.

Σε κάθε όμορφη ή δύσκολη στιγμή αυτό που με κρατάει είναι η σύνδεση μικρών και μεγάλων με την ουσία της δουλειά μας. Και αυτή η σύνδεση έρχεται ως ανταμοιβή μίας πολύ σκληρής, κοπιαστικής, επίμονης και επίπονης, σχεδόν εμμονικής, δουλειάς. Αυτό λοιπόν είναι κάτι που δεν αποτιμάται, δεν ανταλλάσσεται και είναι στέρεο και καθάριο σαν το αλάτι της γης!

 

Γιατί η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος, διαφέρει από μια οποιαδήποτε ομάδα που κάνει παιδικό θέατρο; Τι την κάνει τόσο ξεχωριστή και ιδιαίτερη;
Η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος είναι μία ομάδα με ταυτότητα και καρδιά.Δημιουργήθηκε από την ανάγκη μου να υπάρξει ένα ασφαλές καλλιτεχνικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο καλλιτέχνες από διαφορετικές αφετηρίες και διαδρομές αλλά με κοινό όραμα, ήθος και αισθητική θα μπορούσαμε να υλοποιήσουμε παραστάσεις για παιδιά όπως τις ονειρευόμαστε.Και αυτό πιστεύω το πετύχαμε.Με μεγάλο ρίσκο και κόστος, αλλά το πετύχαμε.

Η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος αντλεί έμπνευση και θέματα από την δεξαμενή του λαϊκού μας πλούτου, από ελληνικά λαϊκά παραμύθια και μύθους του Αισώπου και τα μεταφέρει στη σκηνή με σύγχρονη ματιά.Διαφορετικές θεατρικές προσεγγίσεις, χιούμορ, συγκίνηση, ζωντανή μουσική, διάδραση είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που διαμορφώνουν την ταυτότητα των παραστάσεών μας.

Επίσης ένα μεγάλο κομμάτι της δουλειάς μας επενδύθηκε στο θέατρο ως εργαλείο όχι μόνο ψυχαγωγικό αλλά και εκπαιδευτικό.Η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος από την αρχή στήριξε το έργο του εκπαιδευτικού προσφέροντας έμπνευση και εργαλεία.Χρησιμοποιεί τις Αρχές του Εκπαιδευτικού Δράματος, αποσκοπώντας στην ολόπλευρη και ισόρροπη ανάπτυξη του παιδιού ως ατόμου και ως μέλους μιας κοινωνικής ομάδας.Εκπαιδευτικοί, γονείς και η τέχνη του θεάτρου συναντήθηκαν.

 

Από ποιους αποτελείται η ομάδα;
Η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος είναι πάνω από όλα οι άνθρωποι της.Ο Τάσος Ράτζος, σκηνοθέτης και μελετητής των λαϊκών παραμυθιών, ο Πέτρος Δαμουλής, μουσικός-σκηνοθέτης, που εμπνέεται και αποδίδει κάθε φορά και μία διαφορετική ηχητική ατμόσφαιρα σε κάθε παράστασή μας, η Φλώρα Σπύρου, φιλόλογος-ειδικευμένη στο θέατρο στην Εκπαίδευση, που σχεδιάζει και διδάσκει στους ηθοποιούς τα διαδραστικά μέρη των παραστάσεών μας, η Μάρθα Φωκά που χαρίζει την αισθητική της και προσδίδει μία επιπλέον ποιότητα στη δουλειά μας με τις εξαιρετικές μάσκες και τα κοστούμια της, είναι τέσσερις μόνιμοι συνεργάτες της ομάδας που όλα αυτά τα χρόνια εργάζονται με μεράκι και φροντίδα αλλά και βαθιά γνώση κι εμπειρία.

Η ομάδα αποτελείται επίσης από έμπειρους ταλαντούχους ηθοποιούς (Νίκος Αξιώτης, Δημήτρης Γιαννής, Χαρά Δημητριάδη, Δάφνη Καμμένου, Ελσα Λουμπαρδιά, Διονύσης Ποταμίτης, Ναυσικά Πύρρου, Χαρά Τζόκα, Μαρίζα Τσάρη), που συστηματικά επιμορφώνονται από εξειδικευμένους επαγγελματίες -με σεμινάρια εκπαιδευτικού δράματος, εμψύχωσης μάσκας, εκμάθησης μουσικών οργάνων, φωνητικής, κινησιολογίας κ.ά- προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν σε ένα θέατρο ιδιαίτερων και υψηλών απαιτήσεων, όπως είναι το θέατρο για παιδιά.

Το “μάτι” και την καλλιτεχνική διεύθυνση, τις νέες ιδέες και την μεγάλη φροντίδα της ομάδας έχω αναλάβει εγώ και είμαι πολύ υπερήφανη για όλα αυτά που έχουμε καταφέρει αλλά και που ονειρευόμαστε για το εγγύς μέλλον”.

 

Σε μια εποχή που τρέχει, με ξεχασμένες τις ρίζες, τα ήθη και έθιμα μας, παρουσιάζετε παραμύθια και ιστορίες πιο παραδοσιακά, πιο παλιά (θα το έλεγε κανείς;). Τι είναι αυτό που σας κάνει να επιμένετε;
Η σύνδεση του κοινού, μικρών και μεγάλων, με τον πυρήνα της δουλειάς μας, που έχει κεντρικό άξονα την ελληνική παράδοση.Τα τελευταία 50 χρόνια έχουν χαθεί ήθη, έθιμα και παραδόσεις του τόπου μας που είχαν για αιώνες διασωθεί και αποτελούσαν όχι μόνο πηγή πολύτιμων αξιών και πληροφορίας για το ποιοι είμαστε, αλλά και πηγή ψυχαγωγίας και αφορμή συνεύρεσης όλης της οικογένειας. Ο στόχος μας είναι διπλός. Από τη μία τα παιδιά να γνωρίσουν τις ρίζες του πολιτισμού μας, όλον αυτόν τον πλούτο της ελληνικής λαϊκής παράδοσης, και μέσα από τις ιστορίες και τα παραμύθια αυτά να αρχίσουν να γνωρίζουν τον εαυτό τους, τον κόσμο γύρω τους και να βρουν το δικό τους χώρο και τη δική τους θέση σε όσα συμβαίνουν μέσα και έξω τους.

Είναι πολύ εντυπωσιακό πώς μικροί και μεγάλοι, αναγνωρίζουν,μαγεύονται, συν-κινούνται και συνδέονται τελικά με τη δύναμη και την ουσία της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, που παρουσιάζεται μπροστά στα μάτια τους ολοζώντανη, με τρόπο σύγχρονο κι όχι σαν μουσειακό είδος.

 

Είναι ο Αίσωπος διαχρονικός και πόσο σύγχρονος μπορεί να είναι;
Όπως σας είπα, η ελληνική λαϊκή παράδοση είναι μία ανεξάντλητη δεξαμενή αφηγηματικού λόγου, ένα υλικό βαθιάς σοφίας που μας συνδέει με το παρελθόν και την ιστορία του τόπου μας.Η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος μεταφέρει με σύγχρονη ματιά στη σκηνή μύθους και ιστορίες και προσπαθεί να κάνει ξανά κοινό κτήμα αυτό που ξεχάστηκε, που παραμελήθηκε.Προσφέρουμε δηλαδή στους θεατές μας μια ευκαιρία μύησης στη σπουδαία αυτή δεξαμενή του προφορικού λόγου.

Παράλληλα μέσα από τη δραματοποίηση αυτών των μύθων και την ταύτιση των παιδιών με τους ήρωές τους, ενδυναμώνεται ο συναισθηματικός κόσμος του παιδιού.Μέσα από τα παραμύθια τα παιδιά μπορούν να διαπραγματεύονται έννοιες όπως η φιλία, ο σεβασμός, η γενναιότητα κ.ά αλλά και να αντιμετωπίζουν θέματα όπως είναι ο αποχωρισμός, η απώλεια, η ασθένεια και να απελευθερώνονται από το φόβο.Τα παραμύθια αυτά αναπτύσσουν τη φαντασία, τη δημιουργικότητα και την κριτική σκέψη των παιδιών ενώ καλλιεργούνται υψηλές αξίες συμβάλλοντας στην ηθική και πνευματική ανάπτυξή τους.

Τα παραμύθια επίσης βοηθούν στη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού, ενώ ενισχύεται η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθηση του, συμβάλλοντας στην ομαλή αναπτυξιακή του πορεία στην ενηλικίωση.

 

Πόσο απαιτητικό είναι το παιδικό θέατρο και ποια είναι η συνταγή για μια καλή παιδική παράσταση;
Το θέατρο για παιδιά απαιτεί όλα τα υλικά που απαιτεί το θέατρο.Αμεσότητα, αλήθεια, γνώση, αφοσίωση, έρευνα, αγάπη, φροντίδα.Αυτό που αλλάζει είναι το θέμα και ο τρόπος που το προσεγγίζεις.Ανάλογα με τις ηλικίες των παιδιών επιλέγουμε θέματα που αφορούν στο στάδιο ανάπτυξής τους, όπου με εργαλεία όπως το σωματικό θέατρο, οι αρχές του εκπαιδευτικού δράματος, ο ρυθμός, η μουσική κ.ά και με εκπαιδευμένους ηθοποιούς, δημιουργούμε παραστάσεις που σέβονται μικρούς και μεγάλους θεατές.

Ένα παιδί είναι στα αλήθεια το “θερμόμετρο” για κάθε παράσταση. Ένα παιδί θα αρχίσει να δυσφορεί, όταν ο ηθοποιός δεν του απευθύνεται πραγματικά, όταν δεν υπάρχει αληθινή επικοινωνία, όταν η παράσταση δεν είναι φτιαγμένη για την ηλικία του.Οι παραστάσεις οφείλουν να απευθύνονται σε συγκεκριμένες κάθε φορά ηλικιακές ομάδες, και ως προς το θέμα που διαπραγματεύονται και ως προς τα μέσα που χρησιμοποιούνται.

Στη θεατρική ομάδα Μικρός Νότος χτίζουμε παραστάσεις με απόλυτο σεβασμό στην παιδική ηλικία, όπου το παιδί βρίσκεται στο κέντρο της δουλειάς μας.

 

Αντιμετωπίζεται σοβαρά το παιδικό θέατρο από συναδέλφους και κοινό;
Αυτή είναι μία μεγάλη κουβέντα και ξεκινά από την παιδεία μας.Θα μπορούσα να πω “τι αντιμετωπίζεται σοβαρά σε αυτή τη χώρα για να αντιμετωπιστεί το θέατρο για παιδιά” και δεν θα είχα άδικο. Από πού ξεκινάει το στραβό και που ισιώνει ή από πού ξεκινά το ίσιο και πού στραβώνει;

Λυπάμαι τον συνάδελφο που κάνει θέατρο για παιδιά “για να βγαίνει το μεροκάματο”- δεν θέλω και δεν έχω τέτοιους ηθοποιούς στην ομάδα.Είμαι αλλεργική στην διεκπεραίωση “πάνω στη σκηνή”.Είναι μία ποιότητα που μόνο κακό μπορεί να κάνει στην ομάδα και στο κοινό αλλά και στον άτυχο συνάδελφο! Όσο τεχνικά άρτια κι αν είναι μία υποκριτική, χωρίς ψυχή και πραγματική ανάγκη για επικοινωνία, χωρίς συγκίνηση δηλαδή, δεν γίνεται… είναι τρύπια αυτή η υποκριτική και μπάζει από παντού!

Όσο για το κοινό, τα παιδιά είναι πάντοτε το καλύτερο κοινό.Δείχνουν μεγάλο σεβασμό, όταν τα σεβαστείς, έχουν λιγότερη διάσπαση προσοχής, από πολλούς ενήλικες, δεν έχουν κινητά και χαίρονται με την καρδιά τους αυτό που τους προσφέρεται όταν έχει αλήθεια και τους απευθύνεται πραγματικά.

 

Οι σύγχρονοι γονείς, στηρίζουν το παιδικό θέατρο;
Το θέατρο για παιδιά στην Ελλάδα γνωρίζει τα τελευταία χρόνια μεγάλη άνθιση.Ναι, οι γονείς στηρίζουν το θέατρο για παιδιά και για καλή τους τύχη έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πολύ ωραίες παραστάσεις με τα παιδιά τους.

Ας στηρίξουν λοιπόν μόνον αυτές τις παραστάσεις που σέβονται τους ίδιους και τα παιδιά τους.Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί είναι αυτοί που τελικά επιλέγουν την παράσταση που θα δουν τα παιδιά τους και είναι αυτοί που έχουν τη δύναμη να στηρίξουν έναν φορέα, μία εταιρεία ή μία ομάδα που δημιουργεί παραστάσεις με ποιότητα και σεβασμό για το παιδί.Αλλά και αυτό πολλές φορές μπερδεύεται. Ένας ηθοποιός-κράχτης, ένα έργο επιλεγμένο για να πουλήσει αλλά ακατάλληλα ανεβασμένο για παιδιά, μία υποτίμηση του ίδιου του κοινού, με χιούμορ μεγαλίστικο ή αστεϊσμούς που καθόλου δεν αφορούν στα παιδιά. Τι θλίψη! Είναι σαν να φοράμε στα παιδιά μας τα ρούχα και τα παπούτσια μας, να τους κάνουμε μικρούς σεφ και μικρούς survivors!

 

 

Τι παρακολουθούμε φέτος και πού;
Η σεζόν 2018-2019 μας βρίσκει με 5 παραστάσεις.Είναι παραστάσεις που έχουν αγαπηθεί όλα αυτά τα χρόνια και φέτος είναι η τελευταία χρονιά που οι μικροί μας φίλοι θα μπορούν να τις απολαύσουν καθώς του χρόνου έχουμε αποφασίσει να ανανεώσουμε όλο το ρεπερτόριό μας.

Η επιτυχημένη μας παράσταση “Αισώπου… φίλοι” παρουσιάζεται στο φιλόξενο και ανακαινισμένο θεάτρο Σταθμός. Οι παραστάσεις μας πραγματοποιούνται κάθε Κυριακή στις 12 το μεσημέρι ενώ τις καθημερινές υποδεχόμαστε σχολεία.
Στην παράσταση αυτή 4 γνωστοί και αγαπημένοι μύθοι του Αισώπου ζωντανεύουν με ζωντανή μουσική και διαδραστικό παιχνίδι, ενώ τα παιδιά διασκεδάζουν με την καρδιά τους, αναγνωρίζοντας αλήθειες από τη δική τους καθημερινότητα.

Με την μουσικοπαιδαγωγική μας παράσταση”Γύρω γύρω μήνες” θα μας βρείτε στο ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ, κάθε Κυριακή στις 12 το μεσημέρι ενώ τις καθημερινές ή υποδεχόμαστε σχολεία ή πηγαίνουμε εμείς στο χώρο των σχολείων.
Τα παιδιά συμμετέχουν σε μία διαδραστική παράσταση-γιορτή με σύγχρονο ρυθμό, αλλά με γνώση και εμπειρία από το χθες, με έθιμα, τραγούδια, παιχνίδια και παραδόσεις που κοντεύουμε να ξεχάσουμε.

Οι παραστάσεις μας “Ο Κουκουμπλής” (3 λαϊκά παραμύθια που μιλούν για αξίες πανανθρώπινες με τραγούδια παραδοσιακά και μουσικά όργανα της λαϊκής μας παράδοσης)

και “Αισώπου κόμιξ!” ( 5 μύθοι του Αισώπου κλέβουν για 6η συνεχή χρονιά τις καρδιές μικρών και μεγάλων με ζωντανή μουσική, απρόβλεπτες μεταμορφώσεις και διαδραστικά παιχνίδια), επισκέπτονται καθημερινές σχολεία, μαζί με την νέα μας εκπαιδευτική δράση “Το πιο γλυκό ψωμί”, όπου τα παιδιά ζυμώνουν το δικό τους ψωμί, ενώ παρακολουθούν τον κύκλο του ψωμιού μέσα από τα μάτια των ηρώων του παραμυθιού. Τα ίδια σηκώνονται μετά για να συμμετέχουν ενεργά στο θέρισμα, το αλώνισμα, το άλεσμα κλπ.

Όλες οι παραστάσεις μας μπορούν να παιχτούν σε φεστιβάλ, Δήμους, Μουσεία, πλατείες και όπου υπάρχουν παιδιά!

 

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια της ομάδας μικρός Νότος;
Αυτό που μπορώ να ανακοινώσω αυτή τη στιγμή είναι μία συνεργασία που έχουμε ήδη ξεκινήσει με τον συγγραφέα Αντώνη Παπαθεοδούλου και τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Ο Αντώνης μας εμπιστεύθηκε το εξαιρετικό παραμύθι του “Ο Ραφτάκος των λέξεων” και η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος είναι πολύ χαρούμενη για αυτή την πρόκληση: για πρώτη φορά θα ανεβάσουμε “στη σκηνή” μία παράσταση βασισμένη σε ένα σύγχρονο παραμύθι. Ένα παραμύθι που μιλάει για τη σημασία των λέξεων, για την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων, για την μνήμη.

 

Έκανες ένα δύσκολο ταξίδι πριν λίγο καιρό με την υγεία σου! Άλλαξε ο τρόπος που κοιτάς τη ζωή σου; Άλλαξαν οι προτεραιότητες σου;
Αν ένας καρκίνος δεν σου αλλάξει πράγματα μέσα και έξω σου, τότε κάτι λάθος συμβαίνει.Η μεγάλη περιπέτεια της υγείας μου με ταρακούνησε συθέμελα.Με έκανε να νιώσω πιο ευτυχισμένη από ποτέ με τα απλά και καθημερινά.Με τον ήλιο που ανατέλλει, με τον ήχο της θάλασσας, με την θέα από το μπαλκόνι στην Τζια, με το χαμόγελο της κόρης μου, με έναν περίπατο σε αγαπημένα μονοπάτια ή με μία ποδηλατάδα. Όλοι περιμένουμε κάτι σπουδαίο να συμβεί σε αυτή τη ζωή. Η ζωή από μόνη της είναι σπουδαία. Τίποτα δεν είναι αυτονόητο.

 

Μια ευχή για την καινούργια χρονιά που έρχεται!
Τι άλλο από υγεία! αγάπη! αλληλεγγύη και σεβασμό και πίστη στον Άνθρωπο και στις δυνάμεις του.

 

Λεωνίδας Βασιλόπουλος

Λατρεύω αυτή την πόλη, όταν πολλοί την μισούν. Η Αθήνα είναι όμορφη, ιδιαίτερη, απλά πρέπει να σηκώσεις το βλέμμα για να την δεις, πρέπει να την περπατήσεις, να την ψάξεις, τότε μόνο θα την ανακαλύψεις. πάμε παρέα….

Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found