to top

Το αντιηλιακό

Το αντιηλιακό είναι κατασκευασμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπλοκάρει την υπεριώδη ακτινοβολία να το διαπεράσει και αυτή να εισέλθει στο δέρμα μας. Μερικά αντιηλιακά απορροφούν την υπεριώδη αυτή ακτινοβολία καθώς αυτή προσπαθεί να διαπεράσει από μέσα τους.

Η δομή των μορίων του, δεν επιτρέπει τις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου να το διαπεράσουν κι έτσι συμβαίνει το εξής: τα μόρια του αντιηλιακού αυτού, απορροφούνε την υπεριώδη ακτινοβολία που είναι υψηλής ενέργειας και έπειτα την αποβάλλουν σε μορφή χαμηλής ενέργειας ( όπου ένα μέρος αυτής, εισέρχεται και στο δέρμα μας. Έτσι εισέρχεται στο δέρμα μας ενέργεια που είναι σχεδόν αβλαβής και σε σχετικά μικρή ποσότητα.

Στις μέρες μας ο καρκίνος του δέρματος είναι πιο διαδεδομένος από ποτέ και όπως έχουν δείξει πολλές έρευνες, κατά 90% είναι άμεσα συνδεδεμένος με την ένταση της υπεριώδους ακτινοβολίας (UV), δηλαδή από την έκθεση του δέρματος μας στον ήλιο. Οσο επικίνδυνο και αν ακούγεται είναι εύκολο να περιορίσεις την υπερβολική έκθεση σου στην υπεριώδη ακτινοβολία, με το να χρησιμοποιείς το κατάλληλο αντηλιακό προσώπου και σώματος, για τον τύπο του δέρματος σου!

 

Ο δείκτης προστασίας ενός αντηλιακού είναι στην ουσία ο βαθμός στον οποίο μας προστατεύει από τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου. Ο δείκτης προστασίας είναι το γνωστό SPF (Sun Protect Factor) που βλέπουμε πάνω στις συσκευασίες των διάφορων αντιηλιακών. Ξεκινάει από το μηδέν και φτάνει μέχρι και το 50 ή και περισσότερο.  Στην ουσία ο δείκτης αυτός καθορίζει τον χρόνο που μπορούμε να κάτσουμε στον ήλιο χωρίς να καούμε.

→Αν πχ. χωρίς αντιηλιακό μπορούμε να καθίσουμε 5 λεπτά στον ήλιο χωρίς να κοκκινίσει το δέρμα μας, με ένα αντιηλιακό με δείκτη 30 μπορούμε να μείνουμε στον ήλιο για 5×30 ίσον 150 λεπτά.
Αυτό φυσικά σε ιδανικές συνθήκες, καθώς ο ιδρώτας, η σκόνη, οι βουτιές και άλλοι παράγοντες μειώνουν την διάρκεια αυτή. Γενικά, πάντως, καλό είναι να επιλέγουμε αντιηλιακά με υψηλό δείκτη, ειδικά για το πρόσωπο ή αν έχουμε ευαισθησία.

 

sunscreen-main-banner

 

Αντηλιακή προστασία για τα παιδιά.
Τα αντηλιακά για τα παιδιά πρέπει να περιέχουν φυσικά φίλτρα(λέγονται και ορυκτά ή μεταλλικά φίλτρα) και αυτά είναι συνήθως το διοξείδιο του τιτανίου και το οξείδιο του ψευδαργύρου. Αυτά είναι και συστατικά των minerals καλλυντικών διότι δεν προκαλούν αλλεργίες και είναι καλά ανεκτά από ευαίσθητα δέρματα. Ο δείκτης προστασίας για τα παιδιά θα πρέπει να είναι ο υψηλότερος δηλ. ο  50+. Να τονιστεί ότι τα βρέφη δεν πρέπει να εκτίθενται καθόλου στον ήλιο και ότι τα παιδιά και ειδικά τα ανοιχτόχρωμα να φορούν και λεπτά ρούχα (π.χ βαμβακερό μπλουζάκι), καπέλο και γυαλιά στην παραλία εκτός του αντηλιακού.

 

Ελένη Αρμακόλα

Ελένη Αρμακόλα Φαρμακοποιός Αισθητικός Σταμ. Πρωίου 132 84100 Σύρος

Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found