to top

Αστέρας Βουλιαγμένης

Tο 1959, μόλις 25 χιλιόμετρα από την Αθήνα μια αμμώδης παραλία με πεντακάθαρα νερά περιτριγυρισμένη από πεύκα σε ένα κόλπο έκτασης 300 μέτρων στο Λαιμό της Βουλιαγμένης, γίνεται πλαζ με το όνομα «Αστέρας Βουλιαγμένης». 

Η έκταση αγοράστηκε επί Κωνσταντίνου Καραμανλή, από την Εκκλησία, με σκοπό να κατασκευάσει το καλύτερο ξενοδοχειακό συγκρότημα στη Μεσόγειο. Ο «Αστέρας Βουλιαγμένης» ήταν μόλις 25 χιλιόμετρα από την Αθήνα – σημαντικό προσόν για εκείνη την εποχή όπου δεν είχε ανθίσει ακόμη το φαινόμενο των τουριστών που παίρνουν σβάρνα τα νησιά όλης της Ελλάδας. Ηταν μια αμμώδης παραλία με πεντακάθαρα νερά περιτριγυρισμένη από πεύκα σε έναν καταπράσινο κόλπο στο Λαιμό της Βουλιαγμένης.

Στην πλαζ βρέθηκαν τα ερείπια ενός πολύ σημαντικού αρχαίου ναού. Χτισμένος στα τέλη του 6ου αι. π.Χ., ο ναός του Απόλλωνος Ζωστήρα ανακαλύφθηκε τυχαία, το 1924, από τα παιδιά του Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης, που έπαιζαν με την άμμο, αλλά «εξαφανίστηκε» και πάλι από επιχώσεις, ενώ η εισροή των θαλάσσιων υδάτων -καθώς βρίσκεται δίπλα στην ακτή- τον μετέτρεψαν σε λίμνη. Ο χώρος βρίσκεται μέσα στην πλαζ του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Η διαρρύθμιση του Αστέρα Βουλιαγμένης έγινε από τον εξαίρετο αρχιτέκτονα Εμμανουήλ Βουρέκα σε συνεργασία με τον Προκόπη Βασιλειάδη και τον Περικλή Σακελλάριο.

 

hh1

 

⇒ Το 1961 ξεκίνησε η λειτουργία των μπανγκαλόους του Αστέρα Βουλιαγμένης.

⇒ Το 1966, δημιουργήθηκε η σχολή θαλάσσιου. Η δημιουργία της σχολής σκι ήταν άκρως σημαντική για να ανάπτυξη του συγκροτήματος και την προσέλκυση μεγάλων ονομάτων. Στην πραγματικότητα, από εκείνη τη στιγμή η ιστορία του Αστέρα αρχίζει να αποκτάει λάμψη. Η πλαζ του Αστέρα καθιερώνεται ως σημείο συνάντησης των διάσημων και των μεγαλοαστών της εποχής.

⇒ Το 1967 εγκαινιάστηκε το ξενοδοχείο Arion.
⇒ Το 1979 το Nafsika. 
⇒ Το 1984 το ξενοδοχείο Aphrodite το οποίο βρίσκεται στην πίσω πλευρά της χερσονήσου.

 

1128587_9_13

 

→ Η Χριστίνα Ωνάση, η Τζόαν Κόλινς, η Μπριζίτ Μπαρντό, εφοπλιστές, επιχειρηματίες, διάσημοι τραγουδιστές, ηθοποιοί δείχνουν την προτίμησή τους στον κατάφυτο αυτό κόλπο με τα καθαρά νερά.

→ Η Αλίκη Βουγιουκλάκη, ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, ο Ντίνος Ηλιόπουλος, η Ζωή Λάσκαρη και πλήθος άλλων ηθοποιών, επέλεγαν τις καμπάνες του ξενοδοχείου τόσο για τα γυρίσματα των ταινιών τους -η γνωστή Φίνος Φιλμ είχε γυρίσει κάμποσες ταινίες εκεί-  όσο και για τις δικές τους προσωπικές στιγμές.

→ Ο Αστέρας Βουλιαγμένης υπήρξε τόπος χαλάρωσης και για αρκετούς πολιτικούς ηγέτες, όπως Μάργκαρετ Θάτσερ, οι Ρόμπερτ και τζον Κέννεντυ, Φρανσουά Μιτεράν, Μπόρις Γιέλτσιν, Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, Χέλμουτ Κολ. Ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής το χρησιμοποιούσε συχνά για τις διακοπές του.

 

1128583_5_17

 

Η ανακατασκευή του Αστέρα Βουλιαγμένης.
Η έναρξη των εργασιών ανακατασκευής σηματοδοτεί μία “νέα εποχή” για το ιστορικό ξενοδοχειακό συγκρότημα αλλά και την έναρξη ενός από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά έργα. Η συνολική ανάπλαση αφορά την έκταση 302 στρεμμάτων επί της οποίας έχουν αναπτυχθεί τα ξενοδοχεία Ναυσικά, Αρίων και Αφροδίτη (που βρίσκεται εκτός λειτουργίας), bungalows, η παραλία Αστήρ και η Μαρίνα Βουλιαγμένης.

→ Το Ναυσικά θα διαθέτει 132 δωμάτια από τα οποία 22 σουίτες, θα ανακαινιστούν πλήρως οι εσωτερικοί χώροι, ο χώρος της πισίνας και θα δημιουργηθεί bar-restaurant 140 θέσεων δίπλα στη πισίνα.

→ Το “Αρίων” θα αποτελείται από 122 δωμάτια, εκ των οποίων 20 σουίτες. Θα ανακαινιστούν πλήρως οι εσωτερικοί χώροι, θα υλοποιηθούν συνεδριακοί χώροι και αίθουσες εκδηλώσεων υψηλών προδιαγραφών, θα αναβαθμιστούν/δημιουργηθούν υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις Spa διεθνών προδιαγραφών και θα ανακαινιστούν πλήρως ο χώρος της πισίνας και οι εξωτερικοί χώροι.

 

 

 

 

Λεωνίδας Βασιλόπουλος

Λατρεύω αυτή την πόλη, όταν πολλοί την μισούν. Η Αθήνα είναι όμορφη, ιδιαίτερη, απλά πρέπει να σηκώσεις το βλέμμα για να την δεις, πρέπει να την περπατήσεις, να την ψάξεις, τότε μόνο θα την ανακαλύψεις. πάμε παρέα….

Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found