to top

Oral health – overall health

Πως διατηρούμε ένα όμορφο και εντυπωσιακό χαμόγελο χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψουμε χρόνο, χρήματα και θάρρος για να πάμε στον οδοντίατρο;

 

• Η υπερβολή δεν είναι αρετή
Με το να βουρτσίζεις τα δόντια σου περισσότερες από 3 φορές τη μέρα, υπάρχει πιθανότητα να φθαρεί η εξωτερική επιφάνεια τους, που ονομάζεται αδαμαντίνη και να προσβάλλεις τα ούλα σου. Συμβουλέψου τον οδοντίατρο σου για το είδος οδοντόβουρτσας που σου ταιριάζει (απαλή, μέτρια η σκληρή), μη χρησιμοποιείς πολλή δύναμη την ώρα που βουρτσίζεις και τα αποτελέσματα θα έρθουν!!

 

• Μείωσε τα πολλά αναψυκτικά, τον καφέ και το αλκοόλ
Παρόλο που τα ποτά αυτά περιέχουν μεγάλες ποσότητες φωσφόρου, που είναι ένα απαραίτητο στοιχείο για ένα υγιές στόμα υπερβολική κατανάλωση φωσφόρου μπορεί να χαμηλώσει τα επίπεδα ασβεστίου στο σώμα. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε μείωση της ανθεκτικότητας των δοντιών και κατ´ επέκταση σε προβλήματα στοματικής υγιεινής. Μπορείς να επιλέξεις ροφήματα όπως το γάλα το οποίο είναι πλούσιο σε ασβέστιο και βοηθάει στην ενδυνάμωση της αδαμαντίνης δίνοντας σου ένα υγιές  και λαμπερό χαμόγελο, καθώς και νερό το οποίο ενυδατώνει το σώμα σου πολύ περισσότερο από τα ζαχαρούχα ποτά.

 

• Οδοντικό νήμα
Το οδοντικό νήμα (αν και μια από τις πιο βαρετές διαδικασίες),βοηθάει στην αφαίρεση σωματιδίων φαγητού καθώς και άλλων επιζήμιων για το στόμα μας ουσιών σε σημεία που η οδοντόβουρτσα απλά δε μπορεί. Το οδοντικό νήμα θα σου επιτρέψει να καθαρίσεις με επιτυχία τα σημεία που βρίσκονται βαθιά ανάμεσα στα δόντια, με αποτέλεσμα μια ολοκληρωμένη στοματική υγιεινή.

 

• Μη ξεχνάς τη γλώσσα
Δεν είναι άτοπο πως τις περισσότερες φορές που σκεφτόμαστε την έννοια της στοματικής υγιεινής, η προσοχή μας περιστρέφεται γύρω από τα δόντια μας και μόνο, ξεχνώντας πως μεγάλο κομμάτι του στόματος μας καταλαμβάνεται από τη γλώσσα. Η γλώσσα μας καλύπτεται από βακτήρια, και ναι αποτελεί στόχο τους τόσο όσο και τα δόντια μας. Τα βακτήρια αυτά τα οποία είναι και υπεύθυνα για τη δημιουργία της δύσοσμης αναπνοής, προσκολλώνται  στις ανώτερες επιφάνειες της γλώσσας δημιουργώντας πολλές στοιβάδες με τον καιρό και δεν εγκαταλείπουν  τη βάση τους παρά μόνο αν κάνουμε εμείς κάτι γι αυτό. Ο ιδανικότερος τρόπος για να πετύχεις το τέλειο αποτέλεσμα είναι η χρήση του “καθαριστή γλώσσας”. Με τον τρόπο αυτό η αφαίρεση των βακτηρίων πραγματοποιείται  ακόμα και στις χαμηλότερες στοιβάδες που έχουν δημιουργήσει με αποτέλεσμα πιο δροσερή αναπνοή, λιγότερη πλάκα και πιο υγιή δόντια και ούλα.

 

• Μη σε πιάνει πανικός
Καταλαβαίνω ότι μόλις έφαγες το αγαπημένο σου σνακ και σε 10 λεπτά έχεις ραντεβού με το αμόρε αλλά το να βουρτσίζεις τα δόντια σου αμέσως μετά το γεύμα δεν είναι ότι καλύτερο. Τα οξέα που βρίσκονται στο φαγητό και τα ζαχαρούχα ροφήματα, επιτίθενται στα δόντια, διαβρώνοντας την αδαμαντίνη καθώς και το στρώμα που βρίσκεται κάτω από εκείνη που ονομάζεται οδοντίνη. Το ιδανικότερο σενάριο που προτείνεται, είναι η αναμονή τουλάχιστον 30 λεπτών πριν το βούρτσισμα ώστε να δοθεί η ευκαιρία στο σάλιο να ισορροπήσει  το pH στο στόμα μας ουδετεροποιώντας τα οξέα μέσα σε αυτό.

Χρυσόστομος Καλατζής

Γεννήθηκα πριν από 23 χρόνια στην Αθήνα. Όντας γεννημένος την τελευταία δεκαετία των 90s νιώθω τυχερός που είχα την ευκαιρία να ζήσω τη μετάβαση από τα παιχνίδια της αλάνας, στο Facebook και το instagram. Τα παιδικά μου χρόνια σχετικά ανέμελα. Λάτρευα και λατρεύω τον αθλητισμό και τα ταξίδια. Το μεγάλο πάθος μου είναι η οδοντιατρική επιστήμη, τόσο η πρακτική εξάσκησή της όσο και η έρευνα και μελέτη καινούργιων καινοτομιών.

A
A
 Photos
A
 Followers
A
 Following