to top

Κοιμούνται με τη Marilyn Monroe ξυπνάνε με τη Norma Jean – Σύνδρομο Marilyn Monroe

Κοιμούνται με τη Marilyn Monroe ξυπνάνε με τη Norma Jean 

Όλοι οι άνθρωποι έχουμε ένα κοινό, θέλουμε να μας δούνε, να μας ξεχωρίσουν, να μας θαυμάσουν, να μας αγαπήσουν. Πολύ συχνά όμως στην προσπάθειά μας να μας δούνε, να τραβήξουμε την προσοχή, να γίνουμε ορατοί, δημιουργούμε μια ωραιοποιημένη φανταχτερή εικόνα που έχει απόκλιση από αυτό που είμαστε.

Αυτή η εικόνα συχνά θα τραβήξει ανθρώπους οι οποίοι γοητεύτηκαν, ήρθαν και θέλησαν αυτό που τους δείξαμε και όχι αυτό που είμαστε. Το αποτέλεσμα έχει μαθηματική ακρίβεια, όπως όταν ανακαλύπτουμε ότι η διαφήμιση δεν αντιπροσωπεύει το προϊόν, τότε θυμώνουμε και το απορρίπτουμε. Αυτό ακριβώς είναι το σύνδρομο Μarilyn Μonroe. Είναι μία συνταγή για να φέρουμε κοντά μας ανθρώπους αλλά ποτέ για να τους κρατήσουμε, οπότε είναι μία συνταγή που μας εξασφαλίζει μοναξιά και απογοήτευση.

Το σύνδρομο αυτό πήρε το όνομά του από τη θρυλική σταρ του Hollywood Marilyn Monroe, η οποία πάλευε χρόνια με την κατάθλιψη και τη μοναξιά. Στο τέλος της ζωής της, όπου κατά πάσα πιθανότητα ήταν αυτοκτονία, ένας από τους ψυχοθεραπευτές της δήλωσε ότι την σκότωσε η κενότητα και μοναξιά που πάλευε για χρόνια. Το σύνδρομο αυτό παλιότερα απασχολούσε πιο πολύ ανθρώπους που ήταν στη δημοσιότητα, χωρίς να σημαίνει ότι και στην καθημερινή ζωή δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε μία περσόνα που δεν είμαστε εμείς.

 

 

Τα τελευταία χρόνια με τα social media είναι ένα σύνδρομο που μπορεί να επηρεάσει τον καθένα. Το πώς αυτή η εικόνα που δημιουργούμε στα social media έχει δύναμη και μας κάνει να αισθανόμαστε ασφαλείς μπορούμε να το δούμε και από το φαινόμενο που πολλές φορές στην εποχή μας κάποιος μπορεί να μας δει έξω σε ένα μπαρ για παράδειγμα, να μη μας μιλήσει και να μας στείλει στα σόσιαλ σε είδα εκεί και να μας φλερτάρει από τα social ενώ είχε την ευκαιρία από κοντά. Είναι ένα δείγμα ότι αισθάνεται μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση μέσα από την εικόνα και το “avatar” που έχει φτιάξει στα social από ότι στην πραγματική ζωή.

Η αυτοπεποίθησή αυτή πηγάζει από τον έλεγχο που έχουμε στην εικόνα μας, δείχνουμε την καλύτερη πλευρά του εαυτού μας, μερικές φορές δείχνουμε πράγματα που καν δεν έχουμε με το να πειράζουμε τις φωτογραφίες, ή να προσπαθούμε να περάσουμε την ψευδαίσθηση ότι έχουμε παραπάνω χρήματα η κάνουμε “μεγάλη ζωή”. Οπότε με τον τρόπο μας δημιουργούμε και εμείς έναν/μία σταρ , τέλεια εικόνα, τέλεια ζωή, glamour, glitter, λάμψη. Όλοι σε αγαπάνε αλλά κανείς δεν σε γνωρίζει είναι ακόμα μία έκφραση για αυτό το σύνδρομο.

Γιατί όταν δείχνεις τόσο πολύ λάμψη ο κόσμος αγαπάει τη λάμψη όχι εσένα, θέλει να ετεροπροσδιοριστει μέσα από σένα, να πάρει από τη δική σου λάμψη όχι πραγματικά να σε γνωρίσει. Εάν θέλουμε να αγαπήσουν εμάς, να δουν εμάς, να μείνουνε με εμάς, πρέπει να είμαστε εμείς και να μην παίζουμε κανέναν άλλο ρόλο. Ούτως ή άλλως το να προσποιούμαι κάτι άλλο από αυτό που είμαι, είναι ένα δείγμα ότι εγώ ο ίδιος δεν αποδέχομαι τον εαυτό μου, πως περιμένω να με αποδεχτεί κάποιος άλλος;

• Η σειρά inventing anna του netflix είναι μία πραγματική ιστορία που διαπραγματεύεται αυτό το φαινόμενο και το πώς ένας άνθρωπος μπορεί να χαθεί στην ψεύτικη περσόνα του.

Γρηγόρης Λυκούργος

Ο Γρηγόρης Λυκούργος είναι κάτοχος πτυχίου ψυχολογίας και μεταπτυχιακού στην εφαρμοσμένη κλινική ψυχολογία. Είναι εκπαιδευμένος σε ψυχοδυναμικές και γνωσιακές θεραπείες, και πιστοποιημένος ψυχομετρης. Έχει εργαστεί στην ψυχιατρική κλινική Γαλήνη, και διατηρεί δικό του ψυχοθεραπευτικό γραφείο.

A
A
 Photos
A
 Followers
A
 Following