to top

…και βλέπω κάτι όνειρα που με τρομάζουν και ξυπνάω

όνειρα

Οι υποθέσεις που έχουν γίνει σχετικά με τα όνειρα έχουν κατηγοριοποιηθεί σε ψυχολογικές ερμηνείες και φυσιολογικές ερμηνείες. Στην πρώτη κατηγορία κύριοι εκπρόσωποι είναι οι γνωστοί πρωτοπόροι της επιστήμης της ψυχολογίας Sigmund Freud και Carl Jung οι οποίοι παραθέτουν την άποψη ότι τα όνειρα είναι η έκφραση του υποσυνείδητου που μας φέρνει στον ύπνο μας αντιμέτωπους με οτιδήποτε (κατάσταση, πρόσωπο, πτυχή του χαρακτήρα μας, επιθυμία) καταπιέζουμε στην καθημερινότητά μας.

Αποτελεί για αυτούς λοιπόν το όνειρο μια βαθιά αλήθεια που οι κοινωνικές συμβάσεις και ο ηθικός κώδικας που υιοθετήσαμε έθαψε βαθιά. Το όνειρο είναι μια διαδικασία ψυχολογικής αυτό-θεραπείας του εγκεφάλου μας. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν οι ερμηνείες σχετικών ερευνητών όπως οι Aserinsky (ανακάλυψε τη φάση REM), Hobson, McCarley, Solms και Zhang.

Οι υποθέσεις τους με ονόματα όπως activation synthesis, continual activation και άλλες έχουν όλες να κάνουν με σήματα από διάφορα μέρη του εγκεφάλου τα οποία είναι τυχαία ή λόγω κάποιας διεργασίας όπως η κωδικοποίηση και αποθήκευση πληροφοριών στη μνήμη.

 

Το ερώτημα παραμένει ασχέτως της αιτίας δημιουργίας ονείρων: μπορούν τα όνειρα να είναι προφητικά; Εγώ προσεγγίζω το ερώτημα με δύο διαφορετικούς, αλλά και στις δύο περιπτώσεις ορθολογικούς τρόπους δίχως να αγγίζω ή να αναφέρω μεταφυσικά ζητήματα που αποτελούν προσωπικές απόψεις του καθενός, δίχως σκληρές βάσεις. Στην περίπτωση που υποθέσουμε ότι το όνειρο είναι η επεξεργασία των πολλών πληροφοριών που λαμβάνουμε κατά τη διάρκεια της μέρας και οι οποίες δεν καταγράφονται στο συνειδητό αλλά στο υποσυνείδητο, τότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι κατά τη διάρκεια του ονείρου ο εγκέφαλος, τακτοποιώντας αυτές τις πληροφορίες, βρίσκει μοτίβα και μια ακολουθία. Η επιστήμη έχει τη δύναμη της πρόβλεψης, λόγω της επαγωγικής μεθόδου. Αν αναλύσουμε μεγάλο αριθμό δεδομένων μέσα από πολλές παρατηρήσεις, τότε μοτίβα μπορεί να εμφανιστούν που θα μας οδηγήσουν σε θεωρίες ικανές για ακριβή πρόβλεψη του επόμενου γεγονότος. Επιπροσθέτως, η θεωρία του χάους δηλώνει τάξη μέσα σε μια φαινομενική αταξία.

Είναι δυνατόν ο εγκέφαλος να εντοπίζει αυτή την τάξη στις πολλές πληροφορίες και με ένα επιστημονικό-επαγωγικό τρόπο να προβλέπει το επόμενο σχετικό γεγονός. Αυτή είναι μια καθόλου μεταφυσική εξήγηση, αλλά επιστημονική και ορθολογική.

Σε σωματικό επίπεδο, όταν ένας άνθρωπος ή ένα ζώο (π.χ. ο σκύλος) ονειρεύεται παρατηρείται εγκεφαλική δραστηριότητα, η οποία μπορεί να καταγραφεί με διάφορες επιστημονικές μεθόδους και όργανα όπως το Ηλεκτρο-εγκεφαλογράφημα (για συντομία EEG).

 

dreams

 

Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι όλοι ονειρεύονται περίπου 4 φορές κάθε βράδυ για 15-20 λεπτά τη φορά. Αυτά τα διαστήματα κατά τη διάρκεια των οποίων ονειρευόμαστε είναι γνωστά ως ύπνος REM (Rapid Eye-Movement). Μπορείς κι εσύ να δεις πότε κάποιος βρίσκεται σ’ αυτό το στάδιο του ύπνου αν τον παρατηρήσεις ενώ κοιμάται.

Σε κάποιο στάδιο του ύπνου θα δεις τους βολβούς των ματιών του να κινούνται γρήγορα, ενώ τα μάτια του είναι κλειστά – αυτό είναι το στάδιο REM. Μετά από κάποια ώρα η κίνηση των ματιών σταματάει και μετά από λίγο ξαναρχίζει.

 

 

Επίσης, υπάρχουν επιστημονικά ευρήματα που δείχνουν ότι η επαναλαμβανόμενη στέρηση του ύπνου REM (ή των ονείρων) μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ψυχικές διαταραχές. Ο ύπνος και τα όνειρα, λοιπόν, είναι πολύ σημαντικά τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική υγεία του ανθρώπου.

Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει νευρολογικές διαφορές ανάμεσα στους εγκεφάλους εκείνων που δεν θυμούνται τα όνειρα τους κι εκείνους που τα θυμούνται.

Ερευνητές εξέτασαν το 2013 τους εγκεφάλους ανθρώπους που θυμούνταν τα όνειρα τους και τα συνέκριναν με τους εγκεφάλους ανθρώπων που δεν θυμούνταν τα όνειρα τους. Διαπίστωσαν πως εκείνοι που θυμούνται τα όνειρα τους παρουσιάστηκαν είχαν διαφορετική ταλάντωση στα κύματα άλφα του εγκεφάλου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να τους ξυπνά όταν έβλεπαν ένα όνειρο και ο εγκέφαλος να αποθηκεύει αμέσως τη μνήμη.

 

Υπάρχουν, όμως, πολλές θεωρίες και διάφορες εξηγήσεις αυτής της λειτουργίας. Μία είναι ότι τα όνειρα ξεκουράζουν τον οργανισμό, τα κύτταρα και τα συστήματα του σώματος. Μερικοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο ύπνος και τα όνειρα βοηθούν στη συγκέντρωση και τη μνήμη. Μια άλλη προσέγγιση προτείνει ότι τα όνειρα βοηθούν στην αποθήκευση και στην επεξεργασία νέων πληροφοριών, ενώ μια άλλη ότι εξυπηρετούν στο να απαλλασσόμαστε από το υπερβολικό φορτίο περιττών πληροφοριών. Άλλες φορές τα όνειρα μπορεί να είναι δημιουργικά και να προσφέρουν ιδέες για λύσεις σε θέματα που μας απασχολούν και που δεν είχαμε σκεφτεί ενώ ήμασταν ξύπνιοι. Άλλες φορές, μέσα από τα όνειρα μπορεί να γίνεται επεξεργασία καταστάσεων ή συναισθημάτων που μπορεί να έχουν και συμβολικό χαρακτήρα.

 

 

Έρευνες έχουν δείξει…

#Η πραγματικότητα είναι πως το 90% των ονείρων μας το ξεχνάμε με το που ξυπνήσουμε.
#Δεν βλέπουν όλοι όνειρα με χρώματα.
#Βλέπουμε από τέσσερα ως επτά όνειρα κάθε νύχτα.
#Όταν ροχαλίζουμε δεν μπορούμε να δούμε όνειρο.
#Μπορείς να έρθεις σε οργασμό κατά την διάρκεια του ύπνου. Wow!!

 

Λίνα Καλογερέα

Λίνα Καλογερέα. Το Ρε στο επίθετο με έψιλον. Όλοι το κάνουν λάθος. Μ’αρέσει να γελάω μέχρι δακρύων και να απολαμβάνω ατελείωτους κλαυσίγελους σε περιόδους που το πάτωμα είναι η μόνη παρέα μου. Αγαπώ την πόλη μου γιατί μου θυμίζει λίγο εμένα. Σαν να είμαι απρόσιτη, λίγο Drama Queen, λίγο προστατευτική, πολύ αυθόρμητη, καθόλου λογική, παθιασμένη με ανθρώπους και καταστάσεις. Είμαι εθισμένη στην μουσική και τα γλυκά. Α! Και τον σκύλο μου τον Ζάρκο!

Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found