to top

Moulin Rouge – Ένας κόκκινος μύλος στο κέντρο του Παρισιού

Ήταν Οκτώβριος του 1889 όταν το Παρίσι βούιξε με το άνοιγμα ενός νέου μουσικού θεάτρου. Οι ιδιοκτήτες Ιωσήφ Ογιέρ και Σαρλ Ζίντλερ επέλεξαν το όνομα Moulin Rouge, Κόκκινος Μύλος δηλαδή και του έδωσαν το παρατσούκλι “Le Premier Palais des Femmes”, Το πρώτο παλάτι των γυναικών. Ισχυρίστηκαν ότι το Μουλέν Ρουζ θα γίνει σύντομα “ένας ναός της μουσικής και του χορού”.

Γρήγορα απέκτησε τη φήμη ότι είναι ο τόπος όπου οι άνδρες μπορούν να δουν νεαρές κοπέλες σε μοναδικές και καταπληκτικές χορευτικές κινήσεις, ευλύγιστες όσο και η ηθική τους. Και αν και το περίφημο Can-Can Dance ήταν παρών στην διασκέδαση της εργατικής τάξης από τη δεκαετία του 1830 στις πρώτες ημέρες του Μουλέν Ρουζ εκτίναξε την δημοτικότητά του!

Από τότε που άνοιξε τις πόρτες του στα τέλη του 1800 το Μουλέν Ρουζ έγινε αμέσως το πρότυπο για τα πιο διάσημα καμπαρέ του κόσμου. Η λέξη «καμπαρέ», δηλαδή νυχτερινό κέντρο με τολμηρό μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, στη χώρα μας καταγράφηκε ως «ο τόπος της ακολασίας, των οργίων, της ηδονής, το άντρον της διαφθοράς και του εκφυλισμού, η βασιλεία της γυμνής σαρκός και του ασέμνου ηδονισμού».

 

 

Η Μονμάρτη αναδεικνυόταν στη νέα μοντέρνα περιοχή του Παρισιού και οι δαιμόνιοι επιχειρηματίες κατάφεραν να φέρουν τους πλούσιους στο καμπαρέ τους, δημιουργώντας έναν ιδανικό διασκέδασης στην αναδυόμενη περιοχή. Η διακόσμηση ήταν μοναδική και δεν περιορίστηκε στον εντυπωσιακό κόκκινο μύλο. Ο κήπος ήταν μια μοναδική όαση, με σκηνή για τις χορεύτριες και έναν γιγαντιαίο ελέφαντα. Εκεί συναντούσε κανείς εκπροσώπους όλων των κοινωνικών τάξεων και σύντομα πάρα πολλούς τουρίστες.

Ακόμα και βασιλιάδες πέρασαν από το Moulin Rouge για να δουν τις χορεύτριες να σηκώνουν το πόδι ψηλά, τινάζοντας στον αέρα τον ποδόγυρο των φορεμάτων τους. Οι χορεύτριες τους αναγνώριζαν, και δεν δίσταζαν να τους μιλήσουν στον ενικό, χρησιμοποιώντας ακόμα και το μικρό τους όνομα.

 

(GERMANY OUT) Vergnügungsstätte 'Moulin Rouge'- 1927 (Photo by ullstein bild/ullstein bild via Getty Images)

 

• Τον Φεβρουράριο του 1917 καταστράφηκε από φωτιά και κατασκευάστηκε εκ νέου το 1921.

• Μέχρι τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, το Moulin Rouge έγινε ένας πραγματικός ναό της οπερέτας. Περαιτέρω επιτυχημένες παραστάσεις ακολουθούν: “Voluptata”, “La Feuille de Vigne”, “Le Reve d’Egypte”, “Tais-toi tu m’affoles»

• Λίγες μέρες μετά την απελευθέρωση του Παρισιου του 1944, η Edith Piaf, εμφανίζεται στο Moulin Rouge, με τον Yves Montand

• Μετά από λίγα χρόνια το διάσημο Moulin Rouge, παρήκμασε και στο θέατρο δεν έβλεπες τίποτα περισσότερο από ένα χορευτικό που εκτελούνταν από εταίρες για να ψυχαγωγήσουν την πελατεία τους. Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, ένας από τους πιο αξιοσημείωτους προστάτες του μουσικοθεάτρου, ο καλλιτέχνης Henri de Toulouse-Lautrec, ζωγράφισε μια σειρά από διάσημες σκηνές του Moulin Rouge. Λόγω του Henri de Toulouse-Lautrec άρχισε να προσελκύει πελατεία υψηλότερης ποιότητας και η φήμη του εκτινάχθηκε σε όλο τον κόσμο.

• Είναι 23 Νοεμβρίου το 1981 που το  Moulin Rouge κλείνει για ένα βράδυ μόνο, έτσι ώστε να παρουσιάσει show της στο Her Majesty Queen Elizabeth II.

• Στις 4 Φεβρουαρίου το 1982 εμφανίζεται και για μια μόνο παράσταση η Liza Minnelli, ενω το 1984 εμφανίζονται τον Ιουλιο ο Dean Martin και τον Σεπτεμβριο ο Frank Sinatra.

• 13 του Γενάρη του 2013, ο Jacki Clerico ο ιδιοκτήτης του Moulin Rouge πεθαίνει. 

• Στις 6 Μαΐου 2001 βγαίνει στις κινηματογραφικές αίθουσες η ταινια Moulin Rouge. Αφηγείται την ιστορία ενός νεαρού ποιητή, του Κρίστιαν (Γιούαν ΜακΓκρέγκορ), ο οποίος ερωτεύεται μια σταρ του καμπαρέ Moulen Rouge, την Σατίν (Νικόλ Κίντμαν). Η εξέλιξη του σεναρίου είναι σχεδόν όμοια με αυτή της όπερας Λα Τραβιάτα. Tο Αμερικάνικο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο τοποθέτησε το Moulin Rouge! στην 25η θέση των καλύτερων μιούζικαλ όλων των εποχών.

 

 

 

Λεωνίδας Βασιλόπουλος

Λατρεύω αυτή την πόλη, όταν πολλοί την μισούν. Η Αθήνα είναι όμορφη, ιδιαίτερη, απλά πρέπει να σηκώσεις το βλέμμα για να την δεις, πρέπει να την περπατήσεις, να την ψάξεις, τότε μόνο θα την ανακαλύψεις. πάμε παρέα….

A
A
 Photos
A
 Followers
A
 Following