to top

EuroCELEBRATION: 21 Urban facts για την Eurovision

Εκατομμύρια τηλεθεατών σε – σχεδόν – ολόκληρη τη Γη έχουν παρακολουθήσει έστω και για λίγα λεπτά τον Διαγωνισμό Τραγουδιού – Eurovision, ο οποίος έκανε πρεμιέρα στις 24 Μαίου του 1956 στο Λουγκάνο της Ελβετίας.

Ο διαγωνισμός διεξάγεται ανελλιπώς κάθε χρόνο και αποτελεί έναν από τους μακροβιότερους τηλεοπτικούς θεσμούς. Μεταδίδεται σε χώρες όπως ο Καναδάς, η Κορέα, το Χονγκ Κονγκ, η Ινδία, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Νέα Ζηλανδία αν και αυτές δεν συμμετέχουν στον διαγωνισμό. Από το 2015 η Αυστραλία ανήκει στις χώρες που παίρνουν μέρος στο διαγωνιστικό κομμάτι, ενώ το πρώτο «άνοιγμα» για την Αμερική γίνεται φέτος και η EBU παίρνει την εκδίκησή της από όσους κατηγορούσαν τον διαγωνισμό ως «πανηγυράκι ελαφρού τραγουδιού».

 

1bad6609c47f2de1c444e4c4c293dac1_XL

 

Ας δούμε όμως μερικά ακόμη Eurovision facts:

⇒O μεγαλύτερος σε ηλικία συμμετέχων είναι ο Emil Ramsauer, ο οποίος το 2013 συμμετείχε στην εμφάνιση της Ελβετίας, παίζοντας κοντραμπάσο όντας 95 ετών. Στον αντίποδα, η 13χρονη Sandra Kim έγινε η νεαρότερη νικήτρια, αφού έφερε την νίκη για το Βέλγιο το 1986 με το κομμάτι «J’aime la vie». Οι τελευταίες νεαρές συμμετοχέσουσες ήρθαν το 1989, όταν η Γαλλία ανέβασε μια 11χρονη και μια 12χρονη στη σκηνή. Από τότε, κάθε συμμετέχων οφείλει να είναι τουλάχιστον 16 ετών.

⇒Όταν το 1978 το Ισραήλ στεφόταν νικητής με το τραγούδι «Abanibi» και ερμηνευτή τον Izhar Cohen και τους Alpha Beta, η τηλεόραση της Ιορδανίας μετέδωσε πως το Βέλγιο είχε κερδίσει. Κατά την διάρκεια της παρουσίασης του κομματιού, οι Ιορδανοί έβλεπαν στις οθόνες τους πανέμορφα λουλούδια και αγρούς. Μην ξεχάσουμε πως το 1973, στην παρθενική συμμετοχή του Ισραήλ, Παλαιστίνιοι τρομοκράτες είχα προβεί σε απειλές κατά την διάρκεια του show.

⇒Η Ιρλανδία έχει τις περισσότερες νίκες στο ενεργητικό της – 7 στο σύνολο, ενώ ακολουθεί η Σουηδία με 6, η Γαλλία, το Λουξεμβούργο και το Ηνωμένο Βασίλειο με 5.

⇒Τους περισσότερους βαθμούς ως σήμερα έχει συγκεντρώσει ο Νορβηγός Alexander Rybak και το «Fairytale» (2009, 387 βαθμοί), με 2 συμμετοχές της Σουηδίας να ακολουθούν : το «Εuphoria» της Loreen (2012, 372 βαθμοί) και το «Heroes» του Måns Zelmerlöw (2015, 365 βαθμοί). Η Ελλάδα βρίσκεται στην 14η θέση με τους 252 βαθμούς του «Shake it» του Σάκη Ρουβά και στην 20η με την νικήτρια Έλενα Παπαρίζου και τους 230 πόντους της.

⇒H ισπανική συμμετοχή «La La La» με ερμηνεύτρια την Massiel περιείχε την λέξη «La» 138 φορές.

⇒Η Νορβηγία έχει τερματίσει στην τελευταία θέση 10 φορές και αυτό από μόνο του είναι ένα ρεκόρ που δύσκολα θα σπάσει.

⇒Το 1969 υπήρξε ιστορική ισοπαλία ανάμεσα σε 4 χώρες κι έτσι η πρώτη θέση μοιράστηκε στην Γαλλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία. Από τότε, οι κανονισμοί έχουν αλλάξει και πλεόν σε περίπτωση ισοβαθμίας νικητής στέφεται το τραγούδι που ψηφίστηκε από τις περισσότερες χώρες.

⇒Η νικήτρια Ruslana του 2004 κατέλαβε αργότερα μια θέση στην Ουκρανική Βουλή. Go, go, go wild dancers!

⇒Σπουδαίες καριέρες ακολούθησαν πολλούς από τους συμμετέχοντες, με πιο τρανταχτά παραδείγματα τους ABBA (1974), την Celine Dion (1988), τον Cliff Richard (1968, 1973), την Olivie Newton John (1974) και τον Julio Iglesias (1970). Φυσικά ας μην ξεχνάμε και τις 2 συμμετοχές της Vicky Leandros (1967, 1972) με το «Apres toi» να της χαρίζει την νίκη για το Λουξεμβούργο και 6 εκατομμύρια singles παγκοσμίως. Κιθαρίστες στο demo του «Congratulations» (Ηνωμένο Βασίλειο, 1968) ήταν οι Jimmy Paige και John Paul Jones, αργότερα superstars στους Led Zeppelin.

⇒Να σημειώσουμε πως το Ηνωμένο Βασίλειο χάρισε στους ABBA 0 βαθμούς για την συμμετοχή τους το 1974.

⇒Το «Nel blu Dipinto di blu» του Domenico Modugno βγήκε 3ο στον διαγωνισμό για λογαριασμό της Ιταλίας το 1958 και αργότερα κέρδισε 2 βραβεία Grammy.

⇒Προσοχή : Αν η χώρα σας εμφανιστεί στη δεύτερη θέση, δύσκολα τα πράγματα για νίκη. Ποτέ καμία συμμετοχή που εμφανίστηκε δεύτερη δεν έχει κερδίσει τον διαγωνισμό.

⇒Η Ελλάδα συμμετείχε για πρώτη φορά στον Διαγωνισμό το 1974 με το «Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ’αγόρι μου» με ερμηνεύτρια την μεγάλη Μαρινέλλα. Το 2016 είναι η πρώτη φορά που δεν θα συμμετέχει στον Τελικό, καθώς η συμμετοχή των Argo «Utopian land» δεν κατάφερε να περάσει τον σκόπελο του ομολογουμένως δύσκολου πρώτου ημιτελικού.

⇒Το 1998 ο διαγωνισμός έχασε ένα πολύ σημαντικό στοιχείο της αίγλης του και αυτό δεν είναι άλλο από την live ορχήστρα. Οι λόγοι της διακοπής ύπαρξης μουσικών επί σκηνής ήταν κυρίως οικονομικοί. Απαγορευμένη είναι και η χρήση ζώων κατά την διάρκεια των acts.

⇒63 νικητές έχουμε δει ως σήμερα στην Eurovision. Από αυτούς 37 ήταν γυναίκες, 9 άντρες, 11 συγκροτήματα και 6 ντουέτα. Η Conchita Wurst (Αυστρία, 2014) προσμετρήθηκε στις γυναίκες – τυχόν παράπονα εντός!

⇒Το 1980 η συμμετοχή της Νορβηγίας ήταν στην γλώσσα των Sami της Βόρειας Νορβηγίας, ενώ το Βέλγιο έστειλε το «Sanomi» το 2003, το οποίο τερμάτισε δεύτερο και ας μην κατάλαβε ποτέ κανείς τίποτα από τους στίχους του, αφού η γλώσσα ήταν κατασκευασμένη από το συγκρότημα Urban Trad. It’s all Greek to me!

⇒H πρώτη «έγχρωμη» συμμετοχή ήρθε το 1966 με την Millie Scott από την Ολλανδία, ενώ η πρώτη «έγχρωμη» ήρθε σχετικά πρόσφατα : το 2001 η Εσθονία κερδίζει τον διαγωνισμό με τον Dave Benton, μέλος του αντρικού ντουέτου Tanel & Dave.

⇒Η Πορτογαλία είναι η longest-running loser χώρα, αφού δεν έχει μπει ποτέ στο Top 5, αν και η πρώτη της συμμετοχή ήταν το 1964.

⇒Ο μικρότερος τίτλος συμμετοχής είναι το «Si» (Ισπανία,1974), ενώ ο μεγαλύτερος ανήκει στην γερμανική συμμετοχή του 1974 «Man Gewöhnt Sich So Schnell An Das Schöne».

⇒To 1968 λέγεται πως ο Franco, δικτάτορας της Ισπανίας, «εξ-αγόρασε» ψήφους για το τραγούδι της χώρας του. Η Ισπανία όντως τερμάτισε πρώτη, με τον Cliff Richard να ακολουθεί.

⇒117 δευτερόλεπτα κράτησε η συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου το 1957 και είναι η μικρότερη σε διάρκεια ever.

Γιώργης Χαριτωνίδης

Θέλω να σας μιλήσω, μα τρέμει η φωνή μου ή κάτι τέτοιο τελοσπάντων. Πάντα έχω άγχος όταν μιλάω για μένα, λες να φταίει ο συνδυασμός Καρκίνου με Ζυγό; Η Κοινωνιολογία δεν κατάφερε να με κερδίσει ολοκληρωτικά, αν και προσπάθησε σκληρά για 4 χρόνια, να που όμως βρήκα το δρόμο μου - μάλλον. Sites, blogs, bars, fashion stores έχουν περάσει από το διάβα μου, αλλά το Urban Life είναι το νέο μου σπίτι. Αγαπώ τους φίλους μου, τις μπύρες και να περπατάω ξυπόλητος στις διακοπές. A. και τους φίλους μου το είπα;

A
A
 Photos
A
 Followers
A
 Following