to top

Mamma Mia! … πως ν’αντισταθώ;

Mamma Mia

Και όντως πώς να αντισταθεί κανείς σε ένα από τα πιο δημοφιλή και επιτυχημένα musical που έχουν γραφτεί και ειδικά όταν αυτό για πρώτη φορά «μιλάει» ελληνικά;

Το «Mamma Mia!», γραμμένο το 1999 από την Βρετανίδα Catherine Johnson ανήκει στην κατηγορία jukebox musical. Για να εξηγήσουμε λοιπόν τι σημαίνει αυτό : είναι ένα θεατρικό έργο που βασίστηκε σε ήδη γνωστά τραγούδια και που έχουν ως κοινό παράγοντα συνήθως τον ερμηνευτή. Μια τέτοια περίπτωση είναι και το «Mamma Mia!» που βασισμένο στην μουσική και τις τεράστιες επιτυχίες των Abba έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα διασκευασμένο στη γλώσσα μας. 

 

Από τις 8 Δεκεμβρίου το θεατρόφιλο και φιλοθεάμον εν γένει κοινό της Αθήνας θα μπορεί να παρακολουθήσει ένα από τα μακροβιότερα musicals παγκοσμίως στην σκηνή του ιστορικού Θεάτρου Ακροπόλ (δείτε εδώ) σε μια μεγάλη παραγωγή των Αδελφών Τάγαρη και της Θέαμα-Ακροπόλ. Στην οδο Ιπποκράτους λοιπόν θα μεταφερθεί το νησί Καλοκαίρι σε σκηνοθεσία, απόδοση κειμένου και στίχων της ταλαντούχας Θέμιδας Μαρσέλλου. Στη συνέντευξη Τύπου που παρακολουθήσαμε την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου, η σκηνοθέτιδα αποκάλυψε τις δυσκολίες που συνάντησε μαζί με την παραγωγό εταιρεία μέχρι να εξασφαλίσουν τα δικαιώματα του ανεβάσματος του «Mamma Mia!». Οι όροι και οι προϋποθέσεις για μια τέτοια θεατρική μεταφορά είναι αρκετά αυστηροί και δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να ξεφεύγουν από τα υπόλοιπα παγκόσμια ανεβάσματα. Κανείς λοιπόν δεν πρέπει να αμφιβάλει για την ποιότητα και την παραγωγή αυτού που θα δούμε σε λίγες ημέρες. Για να εγκριθεί η ελληνική μεταφορά, έπρεπε να σταλούν βιογραφικά και δείγμα δουλειάς όλων των συντελεστών τόσο του θιάσου όσο και των υπολοίπων συνεργατών στην μαμά-εταιρεία, ένας παραπάνω λόγος που κάνει την σπουδαία αυτή ελληνική πρωτιά ακόμα πιο δελεαστική.

 

Η σκηνοθέτις Θέμις Μαρσέλλου με πλούσια εμπειρία στο χώρο του musical, αφού έχει σκηνοθετήσει τις ελληνικές μεταφορές των Grease, Rent, Fame και πιο πρόσφατα την Μελωδία της ευτυχίας και την Οικογένεια Ανταμς, δηλώνει ευτυχισμένη για όσα θα δούμε να διαδραματίζονται στη σκηνή του Ακροπόλ αυτό το χειμώνα. Κατά τη διάρκεια της παράστασης, η μουσική θα είναι ζωντανή με την ορχήστρα να παίζει όλα τα γνωστά και αγαπημένα κομμάτια των Abba υπό την διεύθυνση του Ηλία Καλούδη. Ένα ακόμα μυστικό που μάθαμε στην press conference είναι οτι τα τραγούδια θα ερμηνεύονται ζωντανά από όλους χωρίς την χρήση προηχογραφημένων φωνητικών, όπως συμβαίνει στα υπόλοιπα ανεβάσματα του «Mamma Mia!» ανά τον κόσμο.

 

15304268_1459851947375678_2163180912268885028_o

 

Και φτάνουμε σε κάτι που ήδη έχει συζητηθεί έντονα : τα τραγούδια του επιτυχημένου συγκροτήματος από την Σκανδιναβία θα αποδοθούν και θα τραγουδηθούν στα ελληνικά, κάτι που αποτελεί απαίτηση της εταιρείας που διαχειρίζεται τα δικαιώματα του musical. Σε καμία χώρα, που έχει δική της επίσημη γλώσσα, δεν έχει ακουστεί αυτούσιο το ομώνυμο κομμάτι, το «Money, money, money» ή το «The winner takes it all». Τα τραγούδια έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 40 γλώσσες με μοναδική απαίτηση να κρατηθούν ανέπαφες λέξεις και φράσεις-κλειδιά όπως τα «Mamma Mia!», «Dancing Queen», «SOS» και φυσικά «Super Trouper». Οπότε οποιαδήποτε αντίρρηση και αρνητική κριτική περί της μη αναπαραγωγής των official επιτυχιών να απευθυνθεί κατευθείαν στους αρμόδιους φορείς του εξωτερικού!

 

Για το τέλος, αφήσαμε τον θίασο. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο ανέλαβε η Δέσποινα Βανδή. Η επιτυχημένη τραγουδίστρια θα υποδυθεί την ελληνίδα Donna Sheridan στην πρώτη της θεατρική απόπειρα, κάτι για το οποίο δήλωσε χαρούμενη και ανυπόμονη. Το τραγουδιστικό μέρος δεν την φοβίζει, είπε, καθώς οι συνθέσεις βρίσκονται εντός των φωνητικών δυνατοτήτων της. Όσοι έχουν παρακολουθήσει πρόβες μιλούν για μια Δέσποινα άνετη και λαμπερή, που θα ενθουσιάσει και θα καταπλήξει με τις υποκριτικές της δυνατότητες ακόμα και τους πιο δύσπιστους. Όπως η ίδια δήλωσε στην συνέντευξη Τύπου, δεν μπορεί κανείς να κρίνει κάποιον εκ των προτέρων, εν προκειμένω γνωρίζει τα αρνητικά δημοσιεύματα που ήδη έχουν γίνει από μια μερίδα του Τύπου, όμως δεν δέχεται να ασκηθεί εις βάρος της η οποιαδήποτε κριτική προτού ανέβει στο σανίδι και εκτεθεί η ίδια απέναντι στο κοινό. Να τονίσουμε εδώ πως οι συγκρίσεις με την Meryl Streep θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν άτοπες, αφού η Βανδή δεν καλείται να ενσαρκώσει την Streep, αλλά την Donna – ρόλο που υποδύθηκε και η σπουδαία ηθοποιός στην ταινία του 2008. Πολύ σημαντικό στοιχείο της ελληνικής παραγωγής είναι η εξασφάλιση της no replica εκδοχής του θεατρικού έργου, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα είναι όμοια με το αυθεντικό musical, αλλά προσαρμοσμένη στα δικά μας δεδομένα και φυσικά σε πολλά σημεία θα διαφοροποιείται και από την ταινία. 

Στο ρόλο της Sophie, κόρης της Donna, βρίσκουμε την Demy. Η όμορφη τραγουδίστρια θεωρείται πλέον βετεράνος performer του είδους, καθώς αυτή είναι η πέμπτη συμμετοχή της σε musical και δήλωσε αγχωμένη μα άκρως αισιόδοξη για την πρεμιέρα. Οι ερμηνείες της στα πρόσφατα Priscilla και Οικογένεια Άνταμς είχαν αφήσει πολύ θετικά σχόλια και εμείς ανυπομονούμε να την δούμε να προσπαθεί να βρει τον πραγματικό της πατέρα, ανάμεσα στους Άκη Σακελλαρίου, Αλέξανδρο Μπουρδούμη και Αργύρη Αγγέλου. Οι 3 έμπειροι ηθοποιοί αποτελούν τους «The Dads» του έργου και ο καθένας ξεχωριστά θα προσπαθήσει να ανακαλύψει την αλήθεια για την πατρότητα της γλυκιάς Sophie. Ο ταλαντούχος Μπουρδούμης συναντάει και πάλι θεατρικά την Μπέττυ Μαγγίρα, με την οποία είχαν συνεργαστεί στην μουσικοχορευτική παράσταση «Πριν το χάραμα». Η εντυπωσιακή ηθοποιός και παρουσιάστρια υποδύεται την Tanya, την χειραφετημένη και χορτασμένη από τη ζωή φίλη της Donna, ένα σύγχρονο cougar που είμαστε σίγουροι πως θα κλέψει τις εντυπώσεις. Την παρθενική της εμφάνιση σε αθηναϊκή σκηνή κάνει εδώ η γλυκύτατη Κύπρια Μαριέλλα Σαββίδου, που έγινε γνωστή από την συμμετοχή της στη σειρά του Γιώργου Καπουτζίδη «Εθνική Ελλάδος». Η Σαββίδου, μετά το γαλλικό The Voice, έρχεται να μας καταπλήξει όχι μόνο με τις φωνητικές της δυνατότητες, αλλά και με την ερμηνεία της στον κόντρα ρόλο που της ανατέθηκε, αυτόν δηλαδή της περιπετειώδους και χαριτωμένης Rosie. Τέλος, ο Άρης Μακρής, πρώην μέλους του group Boys and Noise, έρχεται να συμπληρώσει το cast των βασικών πρωταγωνιστών στο ρόλο του Sky, αρραβωνιαστικού της Sophie. 

 

To “Mamma Mia”, που πρόσφατα έγινε το 8ο μακροβιότερο musical του Broadway, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα μιλώντας τη γλώσσα μας με έναν 45μελή θίασο και ζωντανή ορχήστρα στη σκηνή του Θεάτρου Ακροπόλ.

 

ΜΑΜΜΑ ΜΙΑ!
Θέατρο Ακροπόλ,

Ιπποκράτους 9-11

Από τις 8 Δεκεμβρίου και κάθε Τετάρτη έως Κυριακή

 

Μουσική – στίχοι: Benny Andersson, Bjorn Unvaeus
Κείμενο: Catherine Johnson
Σκηνοθεσία – Απόδοση κειμένου και στίχων: Θέμις Μαρσέλλου
Μουσική Διεύθυνση – Διδασκαλία Ορχήστρας: Ηλίας Καλούδης|
Χορογραφίες: Άννα Αθανασιάδη 
Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης
Κοστούμια: Παναγιώτα Κοκκορού|
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Video design – προβολές: Κάρολος Πορφύρης  

 

Πρωταγωνιστούν:
Δέσποινα Βανδή, Demy, Μπέττυ Μαγγίρα, Μαριέλλα Σαββίδου, Άρης Μακρής, Αργύρης Αγγέλου, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Άκης Σακελλαρίου

 

Μαζί τους οι:
Βασίλης Αξιώτης, Μαρία Βασιλάτου, Βαρβάρα Νεμπή,Βαγγέλης Πιτσιλός, Μανώλης Θεοδωράκης, Ασπασία Λαιμού,Μάριος Μαριόλος, Ιουλίτα Μωσαίδου, Νάντια Τόλιου,Γιάννης Πλιάκης, Φαίδων Φαρίντ, Θοδωρής Γιαννόπουλος, Ελένη Δήμου, Μαρία Κοσμάτου,Γιάννης Λάφης, Γιώργος Μαντάς, Γιώργος Μαρτίνος, Μαρία Μέντζα, Άρνολντ Χατζή, Ντόρα Γκέγκα, Άννα Μαρία Κόρνια, Αιμιλία Λυμπεροπούλου, Εύα Νομικού, Μελίνα Ντούσικου, Γεωργία Γιώτα

 

Και οι μικρές:
Αδαμαντία Μαστροδούκα, Γεωργία Μαστροδούκα, Ζωή Πετράκη

 

Γιώργης Χαριτωνίδης

Θέλω να σας μιλήσω, μα τρέμει η φωνή μου ή κάτι τέτοιο τελοσπάντων. Πάντα έχω άγχος όταν μιλάω για μένα, λες να φταίει ο συνδυασμός Καρκίνου με Ζυγό; Η Κοινωνιολογία δεν κατάφερε να με κερδίσει ολοκληρωτικά, αν και προσπάθησε σκληρά για 4 χρόνια, να που όμως βρήκα το δρόμο μου - μάλλον. Sites, blogs, bars, fashion stores έχουν περάσει από το διάβα μου, αλλά το Urban Life είναι το νέο μου σπίτι. Αγαπώ τους φίλους μου, τις μπύρες και να περπατάω ξυπόλητος στις διακοπές. A. και τους φίλους μου το είπα;

Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found