• Home
  • Interviews
  • Interviews 2
  • Editors
  • Urban City
  • Urban Deco
  • Urban People
  • Categories
    • Drink / Eat
    • Entertainment
    • Health / Beauty
    • Under the Stars
    • #summer is
  • Contact
  • Home
  • Interviews
  • Interviews 2
  • Editors
  • Urban City
  • Urban Deco
  • Urban People
  • Categories
    • Drink / Eat
    • Entertainment
    • Health / Beauty
    • Under the Stars
    • #summer is
  • Contact

Η Καπέλα Σιξτίνα του Μιχαήλ Άγγελου

02/18/2018

Η Καπέλα Σιξτίνα είναι το μοναστήρι όπου συνεδριάζουν οι καρδινάλιοι για να εκλέξουν τον νέο Πάπα. Χτίστηκε το 1483 από τον Πάπα Σίξτο Δ’.

• To 1505 o Πάπας Ιούλιος Β’ ανέθεσε στον Μιχαήλ Άγγελο να ζωγραφίσει με την τεχνική της νωπογραφίας ολόκληρη την οροφή στο παρεκκλήσι, το οποίο τότε ήταν διακοσμημένο με τον έναστρο ουρανό.

 

Ο καλλιτέχνης τότε, προτιμούσε τη γλυπτική από τη ζωγραφική και του πρότεινε να το αναθέσει στον Ραφαήλ, που ειδικευόταν στις νωπογραφίες. Ο Πάπας όμως επέμεινε να το αναλάβει εκείνος και έπειτα από πιέσεις αποδέχτηκε την πρόταση.

Αρχικά του ζήτησε να απεικονίσει τους Δώδεκα Αποστόλους αλλά ο Μιχαήλ Άγγελος θεώρησε πολύ φτωχή μια τέτοια σύνθεση. Την άνοιξη του 1508 ξεκίνησε να εργάζεται μόνος του στην οροφή της εκκλησίας. Οι βοηθοί του ανακάτευαν τα χρώματα και του μετέφεραν ό,τι ζητούσε πάνω στο ικρίωμα όπου στεκόταν.

• Ο Μιχαήλ Άγγελος ονειρεύτηκε ένα φιλόδοξο εγχείρημα με πλήθος από βιβλικές φιγούρες και άλλες θρησκευτικές παραστάσεις, όπως τη Δευτέρα Παρουσία, τη Γένεση και την ιστορία του Νώε.

Δεν ζωγράφιζε ξαπλωμένος αλλά όρθιος με τα χέρια ψηλά. Καθ όλη τη διάρκεια των εργασιών ήταν εκνευρισμένος, παραπονιόταν ότι αυτή δεν ήταν δουλειά του και ότι σπαταλούσε τον χρόνο του για το τίποτα.

 

1200px-Creación_de_Adán_(Miguel_Ángel)

 

• Η Καπέλα Σιξτίνα ζωγραφίστηκε με την τεχνική της νωπογραφίας.

→ Η ολοκλήρωση του σχεδιασμού της οροφής διήρκησε από το 1508-1512, διάστημα κατά το οποίο φημολογείται, ότι ο Μιχαήλ Άγγελος βγήκε ελάχιστα από το παρεκκλήσι και δεν επέτρεψε σε κανέναν να δει τα δημιουργήματά του μέχρι την τελική ολοκλήρωσή τους.

• Ανάμεσα στα πιο διάσημα έργα του Μιχαήλ Άγγελου, που βρίσκονται στην Καπέλα Σιξτίνα, είναι η «Δημιουργία του Αδάμ», όπου απεικονίζεται ο Παντοδύναμος να στρέφεται προς τη γη για να δώσει ζωή στον Αδάμ

 

 

 

 

 

Share

Editors

Αθανασία Πορτοκάλη
Από μικρή παλεύω με την τέχνη και η αλήθεια είναι ότι μου κάνει λίγο τη δύσκολη. Εγώ όμως εκεί επιμένω να γίνουμε κολλητές. Δεν πιστεύω ότι η τέχνη είναι μόνο για τους πολύ μορφωμένους. Ήρθε λοιπόν η ώρα να απενοχοποιήσουμε τα μουσεία και τις εκθέσεις.

  • Τελευταία Άρθρα

    • Είδαμε την παράσταση | Πέρσες
    • Μενέλαος Λουντέμης – Ο συγγραφέας που μετρούσε τα άστρα
    • Από που πήραν το όνομα τους διάσημες περιοχές της Αθήνας
    • Ο Δρομέας του Κώστα Βαρώτσου
    • Είδαμε την παράσταση | Αγώνες και μεταμορφώσεις μιας γυναίκας






© Copyright LetsBlog Theme Demo - Theme by ThemeGoods