to top

Tattoo, τι μανία

Θες και συ ένα tattoo, και ακόμα δεν το ξεστόμισες, ξεσπάσει 3ος παγκόσμιος στην οικογένεια!
“και τι είσαι? καμιά του δρόμου..;;;” ο μπαμπάς,
“αχ παιδάκι μου τι σου έκανα και με εκδικείσαι ετσιιιιι” η μαμά…
“ήξερα ένα καπετάνιο κάποτε…” αναπολεί με χαμένο πονηρό βλέμμα η γιαγιά…

 

Μα τι σκατά, τόσο κακό είναι πια;;;;; Ε λοιπόν, μάθε, ότι τα tattoo δεν είναι απλά μια μορφή επανάστασης, γιατί έφτασες 18 και πρέπει να διαλέξεις ανάμεσα σε : “παίρνω το καπελάκι μου και φεύγω” και “θα κάνω ένα tattoo”! (που πας κακομοίρη μακριά από το φαγητό και τα πλυντήρια της μανούλας???)

• Το tattoo απαιτεί το σεβασμό σου και των γύρω σου. Οπότε ξεστραβώσου και έχε κάτι σοβαρό να απαντήσεις την επομένη φορά που κάποιος τολμήσει και μπει ανάμεσα σε σένα και το πολυπόθητο tattoo σου! Τα τατουάζ υπάρχουν εκατοντάδες χρόνια τώρα, όπως ξέρεις. Μικρά σύμβολα η ολόκληρες αναπαραστάσεις έχουν διακοσμήσει ανθρωπινά σώματα είτε για τύχη, αγάπη, για θρησκευτικό σκοπό, κοινωνική αποδοχή ή ακόμα και για τιμωρία.

• Τα αρχαιότερα τατουάζ βρεθήκαν το 1991, από τον Joann Fletcher, αρχαιολόγο από το πανεπιστήμιο του York στην Αγγλία, πάνω στον περίφημο “Oetzi the Iceman” , μια μούμια 5.200 ετών. Μοντέρνος ο “Oetzi the Iceman”. Άνετα θα μπορούσε να ζει στην εποχή μας σύμφωνα με τα γούστα του, μιας και έχει τελείες, γραμμές, και μικρούς σταυρούς σε όλο του το σώμα, 61 τατουάζ στο σύνολο παρακαλώ! Κανένα φτερό του λείπει μόνο, η φράση “επιτρέπεται να πέσεις αλλά επιβάλλεται να σηκωθείς” κάπου, και ένα καφέ στο χέρι από Μικελ! (έλα κακίες!)

 

Περά από την πλακά τώρα, (άσε που μια χαρά είναι ο συγκεκριμένος καφές!) οι τελείες, γραμμές, και σταυροί τοποθετούνται στην ραχοκοκαλιά του, και σε αλλά σημεία του σώματος του (γόνατα, και αρθρώσεις) όπου δείχνει να έχει υποστεί χρόνιο πόνο. Πρόσεχε όμως! Βρέθηκαν σε σημεία γνωστά στο βελονισμό. Έτσι ο φίλος μας, μας αποκαλύπτει πως πίστευαν ότι τα tattoo είχαν θεραπευτική ιδιότητα! …Βρε λες;;; To Wikipedia αναφέρει πως η λέξη “tattoo”, η “tattow” είναι μια λέξη δανεισμένη από την πολυνησιακή λέξη “tatau”, που σημαίνει “correct, workmanlike”. Για άλλες φυλές η λέξη tattoo σημαίνει “πνεύμα” (spirit).

• Τα τατουάζ μας έγιναν γνωστά από τις αποικίες, κυρίως από την tahiti η Νέα Ζηλανδία. Γυρνώντας από τα ταξίδια τους, οι καπετάνιοι, περιέγραφαν στα ημερολόγια τους τα παράξενα σχεδία με τα οποία στόλιζαν τα κορμιά τους οι ιθαγενείς. Εκεί ανακάλυψαν πως δεν ήταν μόνο σχεδία για την ευχαρίστηση τους, αλλά περιέγραφαν την κοινωνική τους καταξίωση, πόσους γάμους και παιδιά είχαν, αν ήταν καλοί κυνηγοί και πόσα ζώα είχαν στο ενεργητικό τους. Σωστό βιογραφικό σημείωμα!

• Στις περισσότερες φυλές, μόνο οι γαλαζοαίματοι είχαν δικαίωμα να κάνουν τατουάζ πάνω τους. Μόνο εκείνοι έπρεπε να “αφήσουν στην ιστορία” το γενεαλογικό τους δέντρο. Οι άλλοι δεν είχαν σημασία! Για τους αρχαίους Έλληνες, πάλι, όπως γραφεί ο Robert Graves στο βιβλίο του The Greek Myths, tattoo έκαναν κάποιες θρησκευτικές ομάδες, πράγμα το οποίο οδήγησε και στην απαγόρευση του. Έτσι τατουάζ έκαναν, πλέον, μόνο οι σκλάβοι! Οι Vikings τώρα είναι μια άλλη ιστορία… Εκείνοι, μεγαλόσωμοι όπως τους έχετε δει σε ταινίες (αν και μια πηγή αναφέρει ότι δεν ξεπερνούσαν το 1,70, όποτε φαντάσου ποσό κοντοί ήταν οι άλλοι!!!), είχαν το σώμα τους καλυμμένο από tattoo.

 

71bQvYLnPdL._SL1500_

 

→ Ο Ibn Fadlan, άραβας συγγραφέας, στάλθηκε από τον χαλίφη της Βαγδάτης σε μια διπλωματική αποστολή στους Bούλγαρους, στην Middle Volga areα της Ρωσίας. Εκεί, ο Ibn Fadlan γνωρίζει μια φάρα ονόματι Rus, σουηδοί vikings έμποροι, που είχαν φέρει σκλάβους προς πώληση στις τότε λαϊκές. Ο Idn περιγράφοντας τους Rus στα γραπτά του, κάπου αναφέρει πως είχαν τατουάζ από τα δάχτυλα του ποδιού μέχρι τον λαιμό τους. Ήταν σκούρες πράσινες φιγούρες από δέντρα και σύμβολα, ζώα και μάχες. Τους άρεσε να καλύπτουν τα σώματα τους γιατί πίστευαν πως αποκτούσαν μαγικές ικανότητες. Χρησιμοποιούσαν τα tattoo τους στον πόλεμο. Όταν στεκόντουσαν απέναντι από τον εχθρό τους, την ώρα που έδιναν το σινιάλο για επίθεση, γδυνόντουσαν από την μέση και πάνω και ορμούσαν φωνάζοντας. Οι απέναντι, αντικρίζοντας τεράστια σώματα καλλυμένα από αλλόκοτα σχήματα και χρώματα, να έρχονται κατά πάνω τους ουρλιάζοντας, γέμιζαν τρόμο και σύγχυση. Ο μισός πόλεμος ήταν κερδισμένος! Και τώρα μερικά νούμερα που έχουν ενδιαφέρον (το τελευταίο ειδικά θα σε συγκλονίσει!) :

 

1846 : ανοίγει το πρώτο Tattoo Studio στην Νέα Υόρκη (και ξεκινά μια παράδοση, τα λεγόμενα old school), κάνοντας ταττοο σε στρατιώτες και από τις δυο μεριές του εμφύλιου πολέμου.
1891 : Ο Samuel O’reilly εφεύρει το πρώτο ηλεκτρικό μηχανάκι για tattoo.
1980΄s : Ο Scholar Arnold Rubin δημιουργεί μια συλλογή από έργα σχετικά με την ιστορία του τατουάζ, ‘’Marks of Civilization’ ‘ (1988). Εκεί πλέον, ο Όρος “Tattoo Renaissance” (η αναγέννηση του tattoo) περιγράφει μια εποχή που παίρνει στροφή στην ιστορία, με αλλαγή στην τεχνολογία, την τέχνη, και την κοινωνία. Όσοι είχαν ταττοο, ως μέλη μιας “αντί-κοινωνίας”, αρχίζουν να δείχνουν την τέχνη στα σώματα τους ως αντίσταση στις αξίες των “άσπρων”, heterosexual, μεσαίας τάξης. Η πελατεία των τατουερ αλλάζει από ναυτικούς σε μηχανοβιους και απο μέλη συμμοριών, στην μεσαία και υψηλή τάξη.
1997 : Η Margot Mifflin εκδίδει το “Bodies of Subversion: A Secret History of Women and Tattoo”. Το πρώτο βιβλίο για την ιστορία του ταττοο στην γυναίκα. Περιγράφει την γυναικεία συμμετοχή στο τατουάζ, να συμπίπτει με την επιτυχία του φεμινισμού. Τέλη 1800 : στο τσίρκο εμφανίζονται οι πρώτες γυναίκες με tattoo, (“Tattooed Ladies”) με καλυμμένο το σώμα από σχέδια, εκτός από πρόσωπο, χεριά, λαιμός.
2012 : εκείνη την χρόνια, γυναίκες με τατουάζ (23%) ξεπέρασαν σε αριθμό τους άντρες με ταττοο (19%), για πρώτη φορά στην ιστορία της Αμερικής (Harris poll)
2013 : Η Miss Kansas, Theresa Vail, έγινε η πρώτη Miss America η οποία ως διαγωνιζόμενη, επιδεικνύει tattoo κατά την διάρκεια της επίδειξης μαγιό. Αύγουστος
2013 : Ο William Mullane του Λονδίνου κάνει τατουάζ το πορτραίτο του -μακαρίτη- πατερά του, ανακατεύοντας στα μελανιά μια μικρή ποσότητα από την στάχτη του. (Το κοιτάξεις πρώτο, δεν άντεξες, έτσι;;)

Ρεβέκκα Γιαννοπούλου

Αν είσαι από αυτούς που είναι φίλοι της, είσαι τυχερός, γιατί θα είσαι πάντα κερδισμένος από αυτή τη σχέση.. Αν είσαι από αυτούς που κάνεις tattoo στη Ρεβέκκα, τότε ξέρεις ότι είσαι στα καλύτερα χέρια…

A
A
 Photos
A
 Followers
A
 Following