to top

Tattoo ή χεράκι ξύλο;

Άντε και χτυπάς το μικρό δαχτυλάκι του ποδιού σου στο πόδι του κρεβατιού – Τρελός πόνος… ”μα τι παπάρας είμαι!!”, λες μέσα από τα δόντια σου. Θα μου πεις, έτυχε. Άντε και πηγαίνεις οδοντίατρο… Αυτό δεν έτυχε, αλλά δεν ξύπνησες το πρωί λέγοντας στον εαυτό σου ”αχ τι ωραία!! Θα πάω στον οδοντιατρούλη μου σήμερα να μου κάνει 3 ενέσεις μέσα στα ούλα, 2 απονευρώσεις, και έναν καθαρισμοοοό!! Τι ωραίααααα!!!”.

 

Ας είμαστε σοβαροί. Όχι! Άντε και σου λέω την μαγική λέξη “αποτρίχωση”… (είδα 3 άντρες να πιάνουν τα άπαυτα τους μόλις το διάβασαν!!!!). Θα μου πεις, καθόλου τυχαίο, ΚΑΙ επιλογή μας. Πώς θα φορέσουμε την φούστα-ζώνη μας το βράδυ??? Αλλά δεν πας και με χαρά… Για tattoo όμως??? Πώς πας ΚΑΙ με χαρά, ΚΑΙ ξέρεις ότι θα πονέσεις, ΚΑΙ δεν σε νοιάζει καθόλου???? Μήπως είσαι λιγάκι μαζόχας???

Χεσμένη/ος μεν, αλλά με τρελή χαρά πας!! Πώς γίνεται, πηγαίνοντας να κάνεις κάτι που ξέρεις ότι θα σε πονέσει, να νιώθεις αυτό το φτερούγισμα στο στομάχι που τελευταία φορά ένιωσες τότε που περίμενες την Κούλα στο παγκάκι, διπλά από την στάση όπου την πρωτοείδες??? Και άντε και έκανες ένα tattoo, πόνεσες, αλλά τελείωσε. Ακόμα δεν έχεις βγει από το μαγαζί και σε τρώει ο ποπος σου να κάνεις το επόμενο!! Πόνος ή ευχαρίστηση?

 

• Ποια είναι αυτή η ισχυρή επίδραση που έχει ο επιλεκτικός πόνος στον εγκέφαλο μας? Ο περισσότερος κόσμος που δεν έχει, και δεν διανοείται να κάνει tattoo, κάνει συνήθως την ίδια ερώτηση (και σπάει τα νευρά των “τατουαρισμένων” πλην τίμιων φίλων μας) ”μα πως μπορείς να πηγαίνεις να κάνεις tattoo, γνωρίζοντας ότι θα πονέσεις φρικτά????” Μια ερώτηση που δεν έχει απάντηση όταν έχεις κάνει tattoo. Απλά χαμογελάς. Τι να πεις? Ότι ο πόνος είναι σημαντικό μέρος της διαδικασίας? Ότι δεν είσαι μαζόχας??? Αλλά μήπως είσαι? Δεν το έχεις σκεφτεί κιόλας. Γιατί δεν σε νοιάζει. Γιατί σε κάνει και νοιώθεις όμορφα και αυτό σου φτάνει. Και αν νοιώθεις όμορφα, μήπως τελικά ΕΙΣΑΙ μαζόχας???

Για να δούμε, πότε έχουμε δει πόνο στο παρελθόν και γιατί : Βάζεις το χέρι στην γυάλα με τα κουλουράκια, τρως μια μπάτσα από την θεία Ευτέρπη => Πόνος. Ναι, αλλά είχες φάει και άλλα δυο πριν σε τσακώσει. Φεύγεις και καλά μυξοκλαίγοντας, αλλά από μέσα σου ξέρεις. Άξιζε η μπάτσα. Ψυχολογική ευχαρίστηση : Κουλουράκι-Θεία Ευτέρπη 1-0. Κάποιος βασανίζει κάποιον για κάτι που έκανε, ή δεν έκανε, ή για να του αποσπάσει πληροφορίες => Πόνος. Αλλά έχω δει, ε συγγνώμη νοιώσει, δηλαδή ακούσει, για κάτι βασανιστήρια στο κρεβάτι (και δεν εννοώ το “έφαγα-πολύ-πεπόνι-φάση”!!), που είναι μακριά από το τι θα χαρακτήριζα πόνο… Σωματική ευχαρίστηση : “Κρεβάτοβασανιστήριο-πόνος 1-0.

 

• Ας μιλήσουμε λίγο επιστημονικά. (Έλα μην φοβάσαι, και εγώ ξανθιά είμαι, θα τα καταλάβεις!). Αν θεωρήσουμε την σχέση πόνος/ευχαρίστηση ως ένα σύστημα επιβράβευση/τιμωρία, όταν κανείς αντιλαμβάνεται ευχαρίστηση, το συνδυάζει με επιβράβευση και όταν αντιλαμβάνεται πόνο, το συνδυάζει με τιμωρία. Εξελικτικά, ακούγεται λογικό, γιατί συχνά, πράξεις που καταλήγουν σε ευχαρίστηση ή χημικά που επάγουν ευχαρίστηση, δουλεύουν στο να επαναφέρουν την homeostasis στο σώμα. (Ομοιόσταση ονομάζεται η ικανότητα του οργανισμού να διατηρεί σταθερές τις συνθήκες του εσωτερικού του περιβάλλοντος (θερμοκρασία, συγκεντρώσεις διαφόρων συστατικών όπως η γλυκόζη στο αίμα, κτλ.), παρά τις εξωτερικές μεταβολές.).

⇒ Π.χ. όταν πείνας, η ευχαρίστηση του να επιβραβεύσεις το σώμα σου με φαγητό, επαναφέρει το σώμα σε μια ισορροπημένη λειτουργία, που σου δίνει ενέργεια και δύναμη. Με την ίδια λογική, η ικανότητα να αντιλαμβάνεσαι τον πόνο, ενισχύει αμυντικούς μηχανισμούς, οι οποία ήταν, και ακόμα είναι, απαραίτητοι για την επιβίωση μας. Σε ανατομικό επίπεδο, ο Leknes και ο Tracey, δύο κορυφαίοι επιστήμονες νευρολογίας, μελετώντας την σχέση πόνος/ευχαρίστηση, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο πόνος και η επεξεργασία ανταμοιβής περιλαμβάνονται σε πολλές από τις ίδιες περιοχές του εγκεφάλου. Άρα? Ευχαρίστηση ή πόνος? Ή μήπως πάντα συνδυάζονται???

 

• Στην πραγματικότητα, η αγάπη , το σεξ , ο πόνος και η βία, διεγείρουν την απελευθέρωση παρόμοιων χημικών ουσιών και ορμονών στο ανθρώπινο σώμα. Οι ενδορφίνες που απελευθερώνονται σε επώδυνες εμπειρίες συχνά γίνονται αντιληπτές ως ευχάριστη. Το άγχος και ο πόνος μπορεί επίσης να τονώσουν την παραγωγή σεροτονίνης και μελατονίνης στον εγκέφαλο, οι οποίες μετατρέπουν τις οδυνηρές εμπειρίες σε απόλαυση. Η απελευθέρωση νορεπινεφρίνης και επινεφρίνης κατά την διάρκεια του πόνου, μπορεί επίσης να προκαλέσει μια ευχάριστη “έξαψη”.

⇒ Η φυσιολογική ανθρώπινη βιολογική απάντηση υποστηρίζει τη σύνθετη και μυστηριώδη σχέση ανάμεσα στον πόνο και την ευχαρίστηση. Και έτσι θα δούμε τις ίδιες εκφράσεις στο πρόσωπο ενός δρομέα που ζορίζεται στην ανηφόρα ή του ιδίου ανθρώπου κατά τη διάρκεια απελευθέρωσης του οργασμού!

 

hand-tattoos[1]

 

Όμως το να αντέχεις περισσότερο πόνο απ’ ότι φανταζόσουν είναι πολύ δυνατό συναίσθημα. Σε κάνει να συνειδητοποιείς την ιδία σου την δύναμη. Και το να αντέχεις τον πόνο είναι ένα πράγμα. Το να μπεις στην διαδικασία να το βιώσεις πρόθυμα, είναι κάτι που σου αλλάζει κυριολεκτικά την ζωή. Δεν είναι ότι σου προσφέρει τελικά ευχαρίστηση, ούτε όμως και ότι δεν πονάει.  

Είναι το συναίσθημα της δυσαρέσκειας που το κάνει τόσο κ@@@@!!! Είσαι εσύ, εκτεθειμένος. Εσύ και αυτή η καινούρια εμπειρία. Εσύ και ο τατουέρ σου, στον όποιο έχεις κάνει το δώρο, του να την μοιραστείς μαζί του. Και αυτό είναι που κάνει την σχέση σου με τον τατουέρ σου τόσο δυνατή και απερίγραπτη. Είναι μια σχέση σεβασμού και λίγο omertà. Είναι κάτι που θα μοιράζεστε για πάντα οι δυο σας και μόνο οι δυο σας, και ας υπάρχει τρίτο πρόσωπο μέσα στο δωμάτιο. Δεν θα συγκριθεί με τίποτα και ο κάθε πελάτης θα έχει την δική του, μοναδική σχέση με τον ίδιο τατουέρ.

Αυτή η σχέση δεν έχει να κάνει με τις καθημερινές βαρετές σχέσεις με γονείς, συζύγους, γκόμενους, συνεργάτες… Είναι η σχέση του δίνω-παίρνω πόνο. Όταν σε “τρυπάνε”, δεν σκέφτονται καθόλου τον πόνο σου. Συγκεντρώνονται στην χαρά του να σου προκαλούν πόνο. Και (ο Μαρκήσιος ντε Σαντ θα συμφωνήσει μαζί μου) είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να κάνεις σε αληθινό μαζόχα!!! Όμως για τον τατουέρ, είσαι ένας καμβάς, και θα φύγεις με ένα κομμάτι “τέχνης του” πάνω σου. Απλά.

Οπότε πόνος, ευχαρίστηση, και ότι άλλο βιώσεις κατά την εκτέλεση του ταττοο σου, Σσσσσσς…. OMERTA!

Ρεβέκκα Γιαννοπούλου

Αν είσαι από αυτούς που είναι φίλοι της, είσαι τυχερός, γιατί θα είσαι πάντα κερδισμένος από αυτή τη σχέση.. Αν είσαι από αυτούς που κάνεις tattoo στη Ρεβέκκα, τότε ξέρεις ότι είσαι στα καλύτερα χέρια…

Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found