to top

Χρήστος Καπενής – …ίσως είναι κάτι που θέλω να το περνάω!! Μου φαίνεται πιο πρόκληση να δημιουργώ, να φτιάχνω κάτι σε μη κανονικές συνθήκες.

Τελειώνοντας τη σχόλη, πόσο σου πέρασε από το μυαλό, η ατάκα από γνωστό σήριαλ: Είμαι ηθοποιός!! Σε ποιο μπαρ δουλεύεις;
Δεν πέρασε!! Έχω κάνει πολλές δουλειές και δεν θα είχα πρόβλημα να έκανα οτιδήποτε για να μπορώ να ζω αλλά τελειώνοντας τη σχόλη, πες το θέμα τύχης, δεν χρειάστηκε να δουλέψω κάπου αλλού – ξεκίνησα αμέσως σαν ηθοποιός.

 

Ηθοποιός είναι συναίσθημα ή τεχνική;
Βρίσκεσαι να χρησιμοποιείς και τα δυο. Είναι νομίζω ο δρόμος που διαλέγεις να πετύχεις κάτι και ανάλογα τη δουλειά, μπορεί να είναι το συναίσθημα που θα σε οδηγήσει στην τεχνική ή και το αντίστροφο. Σίγουρα επειδή είναι κάτι ζωντανό και έχει να κάνει με το μέσα μας και τον άνθρωπο, είναι κάτι που θέλει συναίσθημα.. Η  τεχνική, χρησιμοποιείται στο να εκπαιδεύσεις το συναίσθημα σου, στο πως θα αντιδράσεις – είτε το ένα, είτε το άλλο, αυτό που ψάχνεις είναι μια αλήθεια και μια στιγμή γνήσια και ουσιαστική..<

 

Τι είναι ηθοποιός;
Είναι κάποιος που αφηγείται ιστορίες προσπαθώντας να πείσει αυτόν που τις ακούει, πως ο άνθρωπος, μπορεί να ξεγελάσει τον χρόνο και κατ΄ επέκταση τον θάνατο.

 

Υπάρχει ταύτιση του ηθοποιού με έναν ρόλο;
Τον καταλαβαίνει!! Τώρα αν ταυτίζεται δεν ξέρω! Μπορεί να υπάρχουν μέρες που να γίνει αυτό σε μια παράσταση, μπορεί και  όχι αλλά έχεις περάσει μια διαδικασία που έχει εγγραφτεί στο σώμα σου και στο μυαλό σου όλη αυτή η πορεία στο που να φτάσει, όποτε έχει γίνει κομμάτι σου. Δεν ξέρω αν ταυτίζεσαι αλλά σίγουρα καταλαβαίνεις κάτι και σίγουρα είναι εμείς που πάμε προς έναν άνθρωπο, όποτε είναι η δική μας φωνή, το δικό μας σώμα, το δικό μας μυαλό, η αντίληψη.

 

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ένας ηθοποιός για τον χαρακτήρα που υποδύεται;
Μου αρέσει πάρα πολύ η μεταμόρφωση αλλά να έρχεται ουσιαστικά, από μέσα σου, από το κείμενο και από μια διαδικασία την οποία περνάς και μια έρευνα μελέτη για να φτάσεις κάπου, όχι να σκεφτώ πρώτα προς θέλω να είμαι!! Υπάρχει μεταμόρφωση, γίνεσαι κάτι άλλο, παίρνεις κάτι παραπάνω, για έναν ρόλο..

 

Γιατί το ποιοτικό θέατρο θεωρείται κατά βάση το δράμα;
Θα σου απαντήσω με ερώτηση! Με δεδομένο ότι ο ηθοποιός είναι ένα εργαλείο, μια επιλογή  ενός σκηνοθέτη, γιατί δεν βλέπουμε τους «ποιοτικούς» σκηνοθέτες να ανεβάζουν κωμωδίες;

 

DSC_1361 bw

 

Μπορεί να ακουστεί κοινότυπο αλλά υπάρχει κάποιος ρόλος, κάποιο κείμενο που θα ήθελες να παίξεις;
Αγαπώ πάρα πολύ τα κείμενα της αρχαίας τραγωδίας. Μου αρέσει πάρα πολύ ο Σαίξπηρ, ο  Μπέγκετ αλλά μου αρέσουν σαν κείμενα, δεν έχω κάποιον ρόλο που θα ήθελα να παίξω,  σαν απωθημένο.

 

Θα σκεφτόσουν να φύγεις εξωτερικό;
Ότι το έχω σκεφτεί, το έχω σκεφτεί αλλά είναι και κάτι το οποίο έχουμε στο μυαλό μας σαν κάτι άγνωστο, σαν την Μόσχα στις 3 αδερφές.  Δεν ξέρεις ακριβώς τι θα αντιμετωπίσεις και είμαι λίγο της άποψης ότι μπορεί εδώ να βρίσκω δυσκολίες, να πρέπει ο ηθοποιός να ξέρει και από φώτα, να πρέπει να κουβαλήσει, να, να,  αλλά …ίσως είναι κάτι που θέλω να το περνάω!! Μου φαίνεται πιο πρόκληση να δημιουργώ, να φτιάχνω κάτι  σε μη κανονικές συνθήκες..

 

Έχεις πει πάρα πολλές φορές ότι διαβάζεις Καβάφη, γιατί;
Με ακουμπάει πάρα πολύ. Μου αρέσει που διαβάζω  κάποιο βιβλίο του για 2η φορά και ανακαλύπτω συνέχεια κάτι καινούργιο.

 

Αγαπημένη περιοχή στην Αθήνα & αγαπημένη βόλτα;
Μου αρέσει πάρα πολύ Ακρόπολη, Φιλοπάππου, Πετράλωνα, Ψυρρή, Σύνταγμα..
Ίσως γιατί στο κέντρο ήταν η σχόλη και νιώθω το περιβάλλον οικείο

Καθημερινότητα!
Ξεκινά με πρωινό ξύπνημα, πρωινή πρόβα, μεσημεριανή πρόβα και το βράδυ παράσταση και στο ενδιάμεσο να δω τη σχέση μου – κι αν καταφέρω και το βράδυ..

Με τι χαλαρώνεις;
Μου αρέσει πάρα πολύ η εικόνα. Μπορεί να κάτσω με τις ώρες να ψάχνω, να βλέπω εικόνες, από έργα ζωγράφων, μέχρι δουλειές από γραφίστες…

Τι μπορεί να σε στιγματίσει κάποια στιγμή στη ζωή σου;
Ο έρωτας. Είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να με αλλάξει..

 

Παραστάσεις:
Στρατηγικές Επιβίωσης” σε σκηνοθεσία Βίκυς Αδάμου – Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων – Σάββατο και Κυριακή.
ΟΡΛΑΝΤΟ” της Βιρτζίνια Γουλφ σε σκηνοθεσία Λίλλυς Μελεμέ στο Θέατρο Αγγέλων Βήμα – Δευτέρα και Τρίτη.
Κατεβαίνει ο Καμουζάς στους Φούρνους” της Μαριλένας Παπαϊωάννου σε σκηνοθεσία Μαρίας Αιγινίτου στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, 01 Απριλίου.

DSC_1308 bw

Λεωνίδας Βασιλόπουλος

Λατρεύω αυτή την πόλη, όταν πολλοί την μισούν. Η Αθήνα είναι όμορφη, ιδιαίτερη, απλά πρέπει να σηκώσεις το βλέμμα για να την δεις, πρέπει να την περπατήσεις, να την ψάξεις, τότε μόνο θα την ανακαλύψεις. πάμε παρέα….

A
A
 Photos
A
 Followers
A
 Following