to top

Λάμπρος Φισφής – Στο stand up comedy ο ηθοποιός δεν παίζει κάποιο κωμικό ρόλο, είναι ο εαυτός του

Λάμπρος Φισφής

Ο Λάμπρος Φισφής  φέρνει φέτος το stand up comedy σ ένα από τα ιστορικότερα θέατρα της Αθήνας,το Ακροπόλ, σε μια one man show παράσταση, με τίτλο “Δες το θετικό + Μωρό”.  Ο Λάμπρος Φισφής, με το έξυπνο χιούμορ του, την άνεση στο λόγο και τον δυναμισμό του, μας μιλάει για όλα αυτά που μας βρίσκουν καθημερινά αλλά κανείς μας δεν τολμάει να σχολιάσει.. Οι ανακοινώσεις στα πλοία, ο τρόπος που πρέπει να βγαίνουμε από το ασανσέρ (όταν βγεις σε λάθος όροφο) αλλά και η αναφορά στην κόρη του, είναι λίγα από τα πολλά που παίρνεις μαζί σου φεύγοντας.. Stand up comedy, στην καλύτερη του στιγμή, στον χώρο που πρέπει, με την υπογραφή του Λάμπρου Φισφή.

 

 

Είναι η πρώτη φορά που στην Ελλάδα, το stand up comedy παρουσιάζεται σε μεγάλο κεντρικό θέατρο! Θα το έλεγες και στοίχημα; Σε άγχωσε αυτό;
Έχουν γίνει παραστάσεις σε μεγάλα θέατρα αλλά είναι η πρώτη φορά που μπαίνει το stand up comedy σταθερά κάθε εβδομάδα σε τόσο μεγάλο θέατρο. Ήταν ένα μεγάλο στοίχημα. Ένα ρίσκο που πήρα εγώ αλλά και φυσικά οι ομάδα του Ακροπόλ. Φυσικά και με άγχωσε. Το να παίζεις με λίγο κόσμο είναι κάτι που δεν φοβάμαι και το έχω κάνει πολλές φορές. Αλλά το να παίζεις με λίγο κόσμο σε μια αίθουσα που χωράει 800 άτομα είναι λίγο τρομακτικό.

 

Περίμενες την τόσο μεγάλη επιτυχία της παράστασης;
Όχι σε καμία περίπτωση. Είμαι γενικά πολύ απαισιόδοξος σχετικά με το πόσος κόσμος θα έρθει. Επίσης πέρσι έπαιζα στο θέατρο Άβατον που είναι περίπου όσο  μια σειρά του Ακροπόλ.

 

Στο εξωτερικό έχουμε δει μεγάλους ηθοποιούς να έχουν ξεκινήσει μέσα από το stand up ή ακόμα και μετά από μια μεγάλη επιτυχία, να επιλέγουν αυτό το είδος. Στην Ελλάδα όμως δεν ισχύει αυτό! Υπάρχει μια απαξίωση;
Το stand up comedy είναι ένα είδος θεάτρου στο οποίο ο κωμικός κάνει τα πάντα. Εκτός από το να παίζει τον μονόλογό, πρέπει να γράφει ο ίδιος το κείμενο και να σκηνοθετεί τον εαυτό του. Στην Ελλάδα έχουμε πολλούς καλούς κωμικούς ηθοποιούς αλλά δεν ξέρω αν είναι διατεθειμένοι να κάνουν και τα άλλα κομμάτια που απαιτεί το είδος. Δεν θεωρώ ότι έχουν απαξίωση. Εγώ με όποιους έχω μιλήσει συνήθως θαυμάζουν το συγκεκριμένο είδος και το βρίσκουν κάτι ιδιαίτερα δύσκολο.

 

ΛΑΜΠΡΟΣ_ΦΙΣΦΗΣ1

 

Πόσο εύκολο είναι να “πεις” σε κάποιον τα λάθη του μέσα από το stand up?
Αυτό που έχω καταλάβει εγώ είναι ότι πάντα είναι καλύτερο να μιλάς για τα δικά σου λάθη. Τα δικά σου προβλήματα και τις δικές σου αδυναμίες. Προφανώς τα δικά σου λάθη είναι και άλλων τα λάθη. Ο κόσμος βρίσκει ένα κομμάτι του σε εσένα. Απλά δεν του το τρίβεις στη μούρη.

 

Από που εμπνέεσαι; και πόσο βιωματικά είναι τα κείμενα της παράστασης;
Η βασική πηγή έμπνευσης είναι η καθημερινότητα. Μελετάω τα πάντα γύρω μου και ψάχνω να βρω τι το παράξενο και το κωμικό κρύβεται εκεί. Τα κείμενα μου είναι βιωματικά αλλά πάντα υπάρχει και η κωμική υπερβολή που τα κάνει πιο αστεία.

 

Πόσο τρομακτικό είναι να βγαίνεις μόνος σου στη σκηνή; Έχοντας κατά νου ότι και σ ένα λάθος δεν υπάρχει κανείς να σε σώσει!!
Είναι αρκετά τρομακτικό αλλά στο stand up comedy τα λάθη είναι ωραία. Την προηγούμενη Κυριακή έκανα ένα σαρδάμ και μετά πέρασα 3 λεπτά κοροιδεύοντας τον εαυτό μου για το σαρδάμ που έκανα. Έχω πει αστεία που δεν δούλεψαν και επίσης το σχολίασα με αυτοσαρκαστικό τρόπο. Το stand up σου δίνει αυτή την ευκαιρία.

 

Έχεις πάθει σεντόνι;
Έχει τύχει αρκετές φορές να ξεχάσω τι λέω μετά, αλλά στο stand up όταν γίνεται αυτό μπορείς απλά να πας στο επόμενο κείμενο και να γυρίσεις μετά σε αυτό που είχες ξεχάσει.

 

Πόσο μεγάλη σημασία έχει η συμμετοχή του κοινού σε μια παράσταση stand up;
Κάποιοι κωμικοί δεν μιλάνε καθόλου στο κοινό. Εγώ το θεωρώ αναγκαίο. Μου αρέσει πολύ να γνωρίζω τον κοινό γιατί αυτό είναι που κάνει κάθε παράσταση και διαφορετική. Αυτό είναι που δημιουργεί μια αίσθηση παρέας. Στο τέλος κάθε βραδιάς εκτός από εμένα ο κόσμος πλέον ξέρει και κάποιους άλλους ήρωες της παράστασης.

 

Μια στιγμή που θα θυμάσαι πάντα και μια που θες να εξαφανιστεί από το μυαλό σου για πάντα!
Θυμάμαι πάντα την πρώτη φορά που δοκίμασα το stand up comedy και δούλεψε. Την φορά δηλαδή που είπα θα πω αυτό και ο κόσμος θα γελάσει και όντως γέλασε. Και σίγουρα θυμάμαι την δεύτερη φορά που δοκίμασα το stand up comedy και έγινε ακριβώς το αντίθετο. Για 7 λεπτά δεν γέλαγε κανείς. Στο πέμπτο λεπτό με χειροκροτήσανε και αργότερα έμαθα ότι αυτό το χειροκρότημα σήμαινε «Έλα φτάνει, είδαμε αρκετά, κατέβα».

 

Αν και μια παράσταση stand up, έχει ότι πρέπει να έχει θεατρική παράσταση ( κείμενο, σκηνοθεσία, τεχνικά, πρόβες) διαφέρει εντελώς από οποιαδήποτε άλλη παράσταση! Που οφείλεται αυτό;
Διαφέρει για πολλούς λόγους. Θα αναφέρω 2 που θεωρώ βασικούς. Ο ένας είναι ότι στο stand up comedy δεν παίζει ο κωμικός κάποιο ρόλο. Είναι ο εαυτός του. Ο άλλος λόγος είναι επειδή το stand up comedy δεν έχει αυτό που λέμε “τέταρτο τοίχο”.  Όταν χτυπήσει ένα κινητό σε μια θεατρική παράσταση οι ηθοποιοί δυσανασχετούν λίγο αλλά το αγνοούν και συνεχίζουν. Στο stand up comedy θα πάρουμε το κινητό και θα το σηκώσουμε.

 

 

Δηλώνεις ηθοποιός;
Δεν έχω τελειώσει κάποια δραματική σχολή οπότε όχι. Αυτό που θέλω να κάνω είναι τον κόσμο να γελάει. Είτε ως stand up comedian είτε ο σεναριογράφος είτε με όποιο άλλο τρόπο μπορώ.

 

Ποιους καλλιτέχνες stand up έχεις για πρότυπα;
Γενικώς παρακολουθώ πάρα πολλούς κωμικούς και σε όλους θαυμάζω πολλά πράγματα. Αν έπρεπε να διαλέξω έναν που με έχει επηρεάσει πιο πολύ θα έλεγα τον Jerry Seinfeld.

 

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια;
Συνεχίζουμε στο θέατρο Ακροπόλ και ταυτόχρονα σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. Τηλεοπτικά τρέχει η δεύτερη σεζόν του Quizdom the show και ιντερνετικά ετοιμαζόμαστε για τον τρίτο κύκλο του Big Talk.

 

Πού: Θέατρο ΑΚΡΟΠΟΛ, Ιπποκράτους 9, Αθήνα.
Πότε: Κάθε Κυριακή στις 21:00, από τις 8 Ιανουαρίου 2017
Διάρκεια: 90 λεπτά (συν διάλειμμα)
Είσοδος: 10 ευρώ (προπώληση), 12 ευρώ (ταμείο)
Πληροφορίες-κρατήσεις: www.viva.gr  | 210-3648303

Λεωνίδας Βασιλόπουλος

Λατρεύω αυτή την πόλη, όταν πολλοί την μισούν. Η Αθήνα είναι όμορφη, ιδιαίτερη, απλά πρέπει να σηκώσεις το βλέμμα για να την δεις, πρέπει να την περπατήσεις, να την ψάξεις, τότε μόνο θα την ανακαλύψεις. πάμε παρέα….

Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found