to top

Δημήτρης Καρατζιάς – Ο ηθοποιός είναι κλέφτης

Δημήτρης Καρατζιάς

Γεννημένος στις Σέρρες το 1973. Ο Δημήτρης Καρατζιάς έχει τελειώσει την σχόλη Θεοδοσιάδη & μαθήματα συγγραφής στο Μικρό Πολυτεχνείο. Από το 2000 τον γνωρίσαμε σαν ηθοποιό μέσα από θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικές δουλειές. Εδώ και 4 χρόνια έχει φτιάξει ένα δικό του χώρο στον Βοτανικό που λέγεται Vault. Ένας πολυχώρος που η βάση του είναι το καλό θέατρο στις 2 σκηνές του.  Ταυτόχρονα ο Δημήτρης Καρατζιάς σκηνοθετεί.

 

 

Πολυχώρος Vault, ένα παράτολμο εγχείρημα στα χρόνια που διανύουμε.
Σε έχει δικαιώσει αυτή σου η απόφαση και επιλογή;
Είμαστε ήδη 4 χρόνια σε ένα μικρό πολυχώρο, που αν το σκεφτούμε καλά και  γνωρίζαμε όλα τα προβλήματα που μπορεί να εμφανίστηκαν, από φορολογικά, 1000 παραστάσεις, καινούργιοι χώροι που δημιουργήθηκαν, ο κόσμος δεν έχει λεφτά, ίσως  και να μην γινόταν αυτό το βήμα. Από την άλλη όμως, μέσα από το Vault, κάναμε κάποιες υπέροχες συνεργασίες, με πολύ σπουδαίους δημιουργούς, ωραίους συγγραφείς, σκηνοθέτες, ηθοποιούς. Μπήκαμε σε δρόμους διαφορετικούς , νέους, που φτιάξανε το Vault, το team του αλλά και έμενα προσωπικά σαν Δημήτρη, που βρέθηκα στο δρόμο της σκηνοθεσίας, που ασχολούμαι τα 4 τελευταία χρόνια..

Σε γνωρίσαμε ηθοποιό και τώρα σε συναντάμε και σκηνοθέτη!!
Διαφορετικός τρόπος έκφρασης και δημιουργίας πια;
Όταν είσαι ηθοποιός ασχολείσαι μόνο με ένα πράγμα, το ρόλο σου!! Όταν είσαι σκηνοθέτης και δε, μέσα στα χρόνια της κρίσης, ασχολείσαι με τα πάντα. Από το να φτιάξω λίγο το κείμενο για να μπορεί να μιληθεί από τους ηθοποιούς ή για να ταιριάζει λίγο με την άποψη που πας να δώσεις στη σκηνοθεσία σου, μέχρι το να έχω την τελική επιμέλεια για τα ρούχα, το σκηνικό, το να βρεις τους ηθοποιούς που θα παίξουν. Σαφώς πιο εξαντλητικό, πιο κουραστικό αλλά σίγουρα, πολύ πιο ολοκληρωμένο..

 

DSC_0134

 

Είναι η σκηνοθεσία υποκειμενική ματιά πάνω σε ένα κείμενο, σ ένα έργο αλλά και πόσο θα μπορούσε όλο αυτό, κάποια στιγμή, να είναι … λάθος!!
Λάθος δεν ξέρω αν θα είναι. Σίγουρα όμως κάθε έργο, επιλέγεις να το παρουσιάσεις μέσα από μια ματιά, από μια άποψη. Υπάρχει πάντα η άποψη του σκηνοθέτη σ αυτό που θέλει να περάσει. Τι είναι αυτό σε κάθε έργο, γιατί  να θέλει να ξανανεβάσει μια παράσταση, τι θέλει να πει και δε αν ανεβάζει ένα κλασσικό έργο, να δείξει γιατί θέλει να το ανεβάσει σήμερα. Οπότε εκεί είναι, το πόσο δυνατή είναι αυτή η άποψη…

 

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η κρίση μας αναγκάζει να γίνουμε πιο δημιουργικοί;
Νομίζω πως ναι!! Πέρα από το δημιουργικοί, όσο αφόρα τον δικό μας τον κλάδο, με τις 1000 παραστάσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Αθήνα, σαφώς πρέπει να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί! Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πιέσουμε το μυαλό μας, να δουλέψουμε και να βρούμε τους καλύτερους συντελεστές, το καλύτερο έργο, το όποιο να αφόρα πια τον κόσμο και να καταλάβει ότι δεν κάνουμε θέατρο μόνο για το θέατρο αλλά για το κοινό. Αυτός είναι ο αποδέκτης μας άρα θα πρέπει πια να σκαφτόμαστε τι ανάγκη έχει ο κόσμος.. Το δημιουργικό κομμάτι, έρχεται στο ότι πρέπει πια να δουλεύουμε περισσότερες ώρες, με μεγαλύτερη προσπάθεια σε ότι κάνουμε και μεγαλύτερη όρεξη, για το καλύτερο αποτέλεσμα..

 

Marvin’s room, μια συγκλονιστική παράσταση. Μίλησε μας για αυτήν..
Eίχα δει την ταινία το 1996, Σταγόνες Αγάπης και μου είχε κινήσει πάρα πολύ το ενδιαφέρων. Έκατσα, έψαξα την ταινία και ανακάλυψα ότι είχε βασιστεί σε ένα θεατρικό έργο. Βρίσκω το κείμενο, το μετέφρασε η Μελισσάνθη Μάχουτ και κάπου εκεί καταλαβαίνω ότι το θεατρικό έχει πολύ πιο πολύ χιούμορ από την ταινία αλλά και πόσο δύναμη έχει αυτό το έργο. Είναι συγκινητικό ότι αυτός ο υπέροχος συγγραφέας, ο ΜακΦέρσον, δεν πρόλαβε να δει την ταινία στους κινηματόγραφους γιατί πέθανε το 1993 από aids.

 

DSC_0132

 

Τι είναι το θέατρο για σένα;
θεωρώ ευλογημένο τον εαυτό μου, που μπορώ να ασχολούμαι με αυτό, όπως και κάθε άνθρωπος που μπορεί να κάνει το χόμπι του επάγγελμα και να ζει από αυτό. Μπορεί να με κουράζει κάποιες φορές, να μου σπάει τα νεύρα, όχι το ίδιο το θέατρο αλλά οι άνθρωποι του αλλά είμαι πολύ χαρούμενος που κάνω αυτό το πράγμα και σίγουρα αν στο μέλλον δεν θα μπορούσα να κάνω θέατρο, δεν θα σταματούσα  να παρακολουθώ. Είναι κάτι που το αγαπώ πάρα πολύ..

 

Τι είναι ηθοποιός; (ερώτηση που κάνω σε όλους τους ηθοποιούς!!)
Για μένα ο ηθοποιός είναι κλέφτης! Μέσα από αυτό το επάγγελμα μπορείς να ζήσεις ζωές, καταστάσεις, που σε μια φυσιολογική ζωή δεν θα μπορούσες. Σου δίνεται μια τεράστια ευκαιρία να πεις λόγια που δεν έχεις πει, να βιώσεις καταστάσεις  στη θέση ανθρώπων, που δεν θα έμπαινες ποτέ στη διεργασία, να κάνεις και να πεις..  Για μένα είναι πάρα πολύ σημαντικό, οι καλοί ηθοποιοί, να είναι και καλοί άνθρωποι, γιατί ζώντας αυτές τις ζωές μέσα από τους ρόλους, δεν γίνεται να μένεις ανεπηρέαστος. Εάν δεν σε επηρεάζει όλο αυτό και παραμένεις αυτός που είσαι και δεν γίνεσαι καλύτερος, πάει να πει ότι είναι πάρα πολύ επιδερμικό όλο αυτό..

 

Ηθοποιία, σκηνοθεσία, οργάνωση, vault, πόσος χρόνος μένει για προσωπική ζωή;
Εδώ και 4 χρόνια καθόλου. Θα θελα να δω θέατρο, μου λείπει πάρα πολύ. Μου λείπει να μπορώ να ταξιδέψω, να μπορέσω να δω την οικογένεια μου, τους φίλους μου, δεν υπάρχει γενικά χρόνος καθόλου, όταν ασχολείσαι με έναν δικό σου χώρο..

 

Τελευταία θεατρική  παράσταση που έχεις δει;
Τα παιδιά του Ήλιου, στο θέατρο Κάρολος Κουν, νομίζω ότι ήμουν πολύ τυχερός που κατάφερα και την είδα..

 

Τι θα βρει κάνεις μέσα στο playlist σου;
Πολύ Νατάσα Μποφίλιου, όλα τα καινουργια της τραγουδια από το album Βαβέλ. Α! και Αλεξανδρα Κόνιακ..

 

Αγαπημένο σημείο της πόλης και αγαπημένη διαδρομή;
Αγαπώ το Γκάζι, πάρα πολύ.. Αγαπημένη διαδρομή, όσο κι αν ξέρω ότι όλοι το ίδιο απαντάμε, είναι ο περίπατος γύρω από την Ακρόπολη.

 

Αν μπορούσες να αποδράσεις για λίγες μέρες, που θα πήγαινες;
Θα πήγαινα ευχάριστα Βαρκελώνη αλλά σίγουρα θα πήγαινα και Κύπρο. Έχω πάρα πολλούς φίλους εκεί και ξέρω ότι θα πέρναγα καλά ή Πεντάπολη έξω από τις Σέρρες, που είναι το χωριό μου.. Αν θα με ρωτήσεις για καλοκαίρι θα σου πω σίγουρα Σαντορίνη…

 

Μια ευχή για αύριο!!
Να μπορούσε να λυθεί το θέμα με τους Μετανάστες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας. Είναι τραγικό να βλέπεις ανθρώπους να παιδεύονται τόσο πολύ με παιδιά στα χέρια, χωρίς να ξέρουν τι τους ξημερώνει..

 

Δημήτρης Καρατζιάς σε λίγα χρόνια ή τουλάχιστον, πως θα ήθελες;
θα ήθελα πάρα πολύ ήρεμο και με πάρα πολύ χρόνο…

facebook: VAULT Theatre Plus

photos: Leonidas Vassilopoulos

Λεωνίδας Βασιλόπουλος

Λατρεύω αυτή την πόλη, όταν πολλοί την μισούν. Η Αθήνα είναι όμορφη, ιδιαίτερη, απλά πρέπει να σηκώσεις το βλέμμα για να την δεις, πρέπει να την περπατήσεις, να την ψάξεις, τότε μόνο θα την ανακαλύψεις. πάμε παρέα….

Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found