to top

Chrysoula K. & Púrpura – Είμαστε μουσικοί που αγαπάμε αυτό που κάνουμε, έτσι όπως έχουμε επιλέξει να το κάνουμε!

Chrysoula K. & Púrpura

Άκουσα για πρώτη φορά το συγκρότημα Chrysoula K. & Púrpura, πριν λίγο καιρό σε μουσική σκηνή στο κέντρο της πόλης. Γνωρίζοντας ήδη την τραγουδιστρια και καλή φίλη Χρυσούλα Κεχαγιόγλου (συνέντευξη εδώ), ήξερα πάνω κάτω τι ετοιμαζόμουν να ακούσω. Αυτό που δεν ήξερα όμως, είναι ότι μετά από αυτό το live, θα είχα κάνει ένα μαγικό μουσικό ταξίδι από την Αργεντινή, στην μακρινή Ασία και σε όλη την Μεσόγειο. Με αφορμή την εμφάνιση του συγκροτήματος , δίπλα στον σπουδαίο καλλιτέχνη Haig Yazdjian, είναι η σωστή στιγμή να τις γνωρίσετε και εσείς.

 

 

Πως ξεκίνησε η ιδέα να δημιουργηθούν οι Chrysoula K. & Púrpura;
Χρυσούλα Κεχαγιόγλου:
Η ιδέα για ένα σχήμα που να αποτελείται μόνο από γυναίκες ήταν δική μου και αφορμή ήταν το να παιχτεί το -ελαφρώς παράταιρο- υλικό που είχα δισκογραφήσει μέχρι το 2014, που άρχισα να ψάχνω μουσικούς για το συγκρότημα. Υπήρχαν κέλτικα, ρεμπέτικα, παραδοσιακά, τραγούδια εντελώς καινούρια και διασκευές. Σκέφτηκα ότι για να παρουσιαστούν όλα αυτά μαζί, θα έπρεπε να υπάρχει ένας συνδετικός κρίκος- και αποφάσισα αυτός ο συνδετικός κρίκος να είναι ο παράξενος συνδυασμός οργάνων. Ο βαθμός στον οποίο έχει επιτύχει αυτό, έχει καθαρά να κάνει με το ταλέντο και τη διάθεση για δουλειά που δείχνουν τα κορίτσια- εγώ είχα μόνο την αρχική ιδέα, αλλά επ’ ουδενί τις γνώσεις για να την πραγματοποιήσω! Από άποψη επιλογής μουσικών, πέτυχα διάνα!

Σοφία Σερεφέγλου: Η ιδέα ήταν της Χρυσούλας αυτή μας “μάζεψε” κ είπε κορίτσια θέλω να φτιάξω αυτό το σχήμα.Έχοντας λοιπόν σαν πυρήνα του γκρουπ την Χρυσούλα με τον χαρακτήρα και το ήθος που εχει μόνο καλά μπορεί να πάει. Και η αλήθεια είναι πως έχουμε “δέσει”όχι μόνο μουσικά αλλά και σαν παρέα.

 

Σε λίγες μέρες θα βρεθειτε στην σκηνή με τον Haig Yazdjian! Πως νιώθετε για αυτό και πόσο άγχος μπορεί να φέρει η συνεύρεση με έναν τόσο σπουδαίο μουσικό;
Έφη Ζαϊτίδου: Ο Haig είναι ένας μουσικός-χαμαιλέων… μπορεί να ταιριάξει με όλα τα είδη και ύφη μουσικής και να προσαρμοστεί απόλυτα σε όλες τις μουσικές συνθήκες! Το αποδεικνύει ξεκάθαρα με την ποικιλία των συνεργασιών του αλλά και κάθε φορά που ανεβαίνει στην σκηνή ως «φιλοξενούμενος-guest». Προσωπικά, είναι ένας άνθρωπος που θαυμάζω, όχι μόνο για τις μουσικές του δεξιότητες αλλά και για το «μουσικό του ήθος». Για μας, ως νεοσύστατο σχήμα, είναι μεγάλη τιμή να έχουμε στις πρώτες γραμμές του βιογραφικού μας τέτοιας εμβέλειας ονόματα! Βεβαίως είναι τεράστια η χαρά μας που θα συμπαίξουμε και θα συμπράξουμε μαζί του επί σκηνής και θα κάνουμε κοινές πρόβες. Δεν παύει να είναι ένας δάσκαλος στο είδος του! Όσο για το άγχος… πάντα υπάρχει – και σε μεγάλο βαθμό θα έλεγα – κάθε φορά που παίζουμε μαζί και σίγουρα θα υπάρχει και τώρα… και στις πρόβες και στη σκηνή, αλλά νομίζω ότι θα υπερτερεί η λαχτάρα για καλή μουσική !!

Σοφία Σερεφόγλου: Χαρά θα το χαρακτήριζα κι όχι άγχος. Είναι ωραίες τέτοιες γνωριμίες γιατί έχουν πάντα κάτι να σου μάθουν.

 

poems with Haig. final

 

Αν κάποιος βρεθεί σ ενα live σας, θα καταλάβει στο τέλος ότι έχει κάνει ένα μικρό ταξίδι σε χώρες της Μεσογείου, και όχι μόνο (υπάρχουν και τραγούδια από Αργεντινή και Ασία στο πρόγραμμα) μέσα από την μουσική! Με ποιο κριτήριο επιλέγετε τα τραγούδια;
Έφη Ζαϊτίδου:
Ο στόχος ήταν από την αρχή ακριβώς αυτός! Να φτιάξουμε ένα ψηφιδωτό από είδη και ύφη άλλων μουσικών πολιτισμών, αλλά πάντα με τη δική μας ματιά και υπογραφή. Όσο για τα κριτήρια επιλογής του ρεπερτορίου … αν εξαιρέσεις τα τραγούδια που έχει δισκογραφήσει η Χρυσούλα, θα σε απογοητεύσουμε λίγο, αλλά είναι αρκετά πιο «ρηχά» απ’ ότι ίσως θα περίμενες να ακούσεις!! Προτεραιότητα έχουν τα ήδη καταγεγραμμένα κομμάτια σε παρτιτούρα από απόλυτη καταγραφή ή οδηγό από οποιαδήποτε ενορχήστρωση και τονικότητα. Πάνω σ’ αυτά πατάμε και ενορχηστρώνουμε εξ’ αρχής το κομμάτι. Βεβαίως δε μένουμε μόνο σ’ αυτό! Πέφτει πάρα πολύ δουλειά και διάβασμα από εμάς που έχουμε μεγαλύτερη ευχέρεια στο να γράφουμε, να ενορχηστρώνουμε και να συνθέτουμε ένα κομμάτι από το μηδέν. Και οι ενορχηστρώσεις μας πολλές φορές είναι τόσο σύνθετες και ενίοτε εξεζητημένες που είναι σχεδόν αδύνατον να παίξουμε χωρίς παρτιτούρα … χωρίς «οδηγίες χρήσης»!!!

Χρυσούλα Κεχαγιόγλου: Αυτό που δε λέει η Έφη από σεμνότητα, είναι ότι αυτό το υλικό υπάρχει “έτοιμο” επειδή και οι 4 Púrpura έχουν φάει τα νιάτα τους σε σκηνές με μουσικούς διαφόρων ειδών. Οι παρτιτούρες αυτές δεν ήρθαν από τον ουρανό! Στα ήδη υπάρχοντα λοιπόν, προστίθενται κατά καιρούς διάφορα τραγούδια που εγώ ονειρεύομαι χρόνια να πω (και που εκβιάζω συναισθηματικά τα κορίτσια να τα ενορχηστρώσουν, όσο δύσκολα κι αν είναι), πιο πρόσφατα κάποια που πρότεινε ο Haig… Τα κριτήρια επιλογής ποικίλουν! Ένα κριτήριο κάποια στιγμή υπήρξε το να γίνει πιο χαρούμενο το πρόγραμμα! Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα βάλουμε ότι να ‘ναι για να πετύχουμε, βέβαια.

 

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια των Purpura;
Χρυσούλα Κεχαγιόγλου: Τα μελλοντικά σχέδια των  Chrysoula K. & Púrpura μπορούν να συνοψιστούν σε ελάχιστες λέξεις: Δική μας δισκογραφία, πρωτότυπο υλικό, εμφανίσεις στο εξωτερικό!

 

Τα συγκροτήματα στην Ελλάδα δεν έχουν πάντα την καλύτερη τύχη! Πού πιστεύετε οτι γίνεται η διαφορά με τις Chrysoula K. & Púrpura;
Έφη Ζαϊτίδου:
Είναι νωρίς ακόμα να προεξοφλήσουμε την τύχη ενός τόσο νέου σχήματος … και ποιος λέει ότι και η τύχη των Purpura θα είναι διαφορετική; Μέχρι στιγμής, ευτυχώς, τα πράγματα πηγαίνουν από το καλό προς το καλύτερο. Υπάρχει πολλή διάθεση για εργασία, καλό κλίμα, εμπιστοσύνη και συζήτηση, συνεργασία,  κοινοί στόχοι, παρόμοιες αισθητικές και ένα αίσθημα αγάπης και φιλίας, το οποίο «ανθίζει» κάθε φορά που βρισκόμαστε με τα κορίτσια. Μακάρι να διαψεύσουμε λοιπόν τη φήμη ότι τα συγκροτήματα στην Ελλάδα δεν έχουν και την καλύτερη τύχη.

 

12994403_904562379666456_4449571832238828583_n

 

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια πληθώρα από ξενόφερτες μουσικές, πιο εμπορικές και εσείς “επιμένετε” να παίζετε με φυσικά όργανα και οι επιλογές σας να είναι παραδοσιακά τραγούδια!! Τι είναι αυτό που σας κάνει, να “επιμένετε” σ’ αυτόν τον τρόπο;
Χρυσούλα Κεχαγιόγλου:
Είναι απόλυτα εφικτό να κάνεις καινούριο πράγματα με παλιά υλικά- είτε αυτά τα υλικά είναι φυσικά όργανα αντί για ηλεκτρονικά, είτε μουσικές φόρμες παραδοσιακές που τις χειρίζεσαι με έναν άλλο τρόπο. Η αλήθεια, είναι, όμως, ότι στο εξωτερικό έχουν γίνει πολύ της μόδας τα φυσικά όργανα, πάλι. Μάλιστα, σε πιο ψαγμένους μουσικούς κύκλους, καθώς και στο αντίστοιχο κοινό, αυτά τα εμπορικά, φτηνιάρικα στουντιακά κατασκευάσματα που ακούγονται κατά κόρον (και σε καμία περίπτωση δε μπορείς να τα μπερδέψεις με την πραγματικά σπουδαίας κλάσης ηλεκτρονική μουσική!) αποτελούν πια σχεδόν… ανέκδοτο! Οπότε, μάλλον έχουμε διαλέξει κάτι που φοριέται!

 

Ισχύει ότι στο πρόγραμμα ακούει κανείς παραδοσιακά τραγούδια από διάφορες χώρες, με ελληνικά παλιά τραγούδια μεγάλων συνθετών και Shakira;
Χρυσούλα Κεχαγιόγλου:
Ισχύει, βεβαίως! Και όπως είπε παραπάνω η Έφη, ήταν στόχος μας εξαρχής να μπορούμε να παίζουμε ό,τι θεωρούμε ότι μπορεί να παιχτεί καλά! Εγώ ήδη είχα ένα ρεπερτόριο ποικίλο, οπότε δεν υπήρχε ζητούμενο να έχουμε κάποιο συγκεκριμένο μουσικό ύφος. Απεναντίας, στόχος ήταν η μίξη. Είναι, νομίζω, πολύ γοητευτικό να ακούει κανείς Shakira δίπλα σε τραγούδια του Τσιτσάνη. Συνειδητοποιεί, κατ’ αρχάς, πόσο επίκαιρος συνθέτης είναι ο Τσιτσάνης! Και είναι καλό πια να σκεφτόμαστε ως πολίτες του κόσμου, για πολλά χρόνια είχαμε την αίσθηση οτι η ελληνική γλώσσα και η ελληνική μουσική λειτουργεί μόνο μέσα στα όρια της χώρας μας. Μέγα λάθος! Μπορούμε να σταθούμε ισάξια δίπλα σε οποιαδήποτε χώρα του πλανήτη, μουσικά και στιχουργικά. Νομίζω ότι αυτό γίνεται εμφανές σε προγράμματα όπως το δικό μας, αρκεί να δουλέψει κανείς προς αυτήν την κατεύθυνση!

 

Ζει κανείς μέσα από την μουσική – καθαρά μουσικός και όχι τραγουδιστής! – σήμερα στην Ελλάδα;
Έφη Ζαϊτίδου:
Ας γελάσω ! Αν εξαιρέσουμε κάποιες λαμπρές περιπτώσεις δεξιοτεχνών μουσικών στο χώρο μας που έχουν μονοπωλήσει και όχι άδικα τον τίτλο των «καλύτερων» και είναι μετρημένοι στα δάκτυλα, θα απαντούσα «Όχι». Οι περισσότεροι φίλοι μουσικοί συνάδελφοι που ξέρω, είτε επιλέγουν είτε απ’ τις συνθήκες υποχρεώνονται να ασχοληθούν με κάτι ακόμα … ακόμη κι αν αυτό δεν έχει σχέση με τη μουσική.

 

BeFunky Collage

 

Chrysoula K. & Púrpura! Να γνωριστούμε;
Χρυσούλα Κεχαγιόγλου τραγούδι,
Μαρία Πλουμή λαούτο, τραγούδι,
Έλσα Παπέλη τσέλο,
Σοφία Σερέφογλου φλάουτο, φλάουτο με ράμφος,
Έφη Ζαϊτίδου κανονάκι, τραγούδι.

 

Ποια είναι η κατάσταση της ελληνικής μουσικής σήμερα;
Χρυσούλα Κεχαγιόγλου:
Νομίζω οτι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, ο κάθε μουσικός βιώνει μια… δική του πραγματικότητα! Ακούγεται παράξενο αυτό που λέω, αλλά, πραγματικά, υπάρχουν τα πάντα: Συνάδελφοι που πεινάνε, ενώ είναι εξαιρετικοί στη δουλειά τους, αλλά και συνάδελφοι που δουλεύουν περισσότερο από ποτέ! Μουσικοί που εξακολουθούν να γράφουν και να παίζουν τις ίδιες μουσικές εδώ και 30 χρόνια και μουσικοί οι οποίοι κάνουν πράγματα εντελώς πρωτοποριακά, παγκοσμίου επιπέδου… Υπάρχουν ακόμα μουσικοί οι οποίοι βγάζουν τρελά λεφτά χωρίς να παράγουν αντίστοιχο έργο (δεν είναι ο κανόνας, φυσικά) και νεότατοι υπερταλαντούχοι μουσικοί που τους ακούς και τους καμαρώνεις. Ζούμε μια κατάσταση… μίξερ!

 

Έχετε σκεφτεί για δική σας σύνθεση και στίχο;
Έφη Ζαϊτίδου:
Αυτό ήταν σχεδόν η πρώτη σκέψη, να παίξουμε πράγματα δικά μας ξεκινώντας από την πρώτη δισκογραφική δουλειά της Χρυσούλας και από παλαιότερες δικές της συνεργασίες. Ήδη έχουμε συμπεριλάβει στο πρόγραμμά κάποιες δικές μας συνθέσεις. Ίσως έρθουν κι άλλες… όσο αυτό είναι δυνατόν και πάντα χωρίς άγχος. Για το αν θα γράψουμε «στίχο» δικό μας… εκτός του ότι θα κλάψουν μανούλες, νομίζω ότι ούτε εσύ βαθιά μέσα σου θες να ακούσεις προς το παρόν κάτι! Στο κάτω κάτω δεν είμαστε ούτε συνθέτες, ούτε στιχουργοί, ούτε τραγουδοποιοί! Είμαστε μουσικοί που αγαπάμε αυτό που κάνουμε… έτσι όπως έχουμε επιλέξει να το κάνουμε!

 

PosterPurpura2017Final

 

Λεωνίδας Βασιλόπουλος

Λατρεύω αυτή την πόλη, όταν πολλοί την μισούν. Η Αθήνα είναι όμορφη, ιδιαίτερη, απλά πρέπει να σηκώσεις το βλέμμα για να την δεις, πρέπει να την περπατήσεις, να την ψάξεις, τότε μόνο θα την ανακαλύψεις. πάμε παρέα….

Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found