to top

…the best vacation is just relaxing on ur couch!

...the best vacation is just relaxing on ur couch

Ήμουν μικρούλα όταν σε μία γυναικεία απογευματινή σύναξη, θυμάμαι μια θεία που απολάμβανε τον καφέ της να δηλώνει με ξαφνική σοβαρότητα: “Πρέπει να αλλάξω τη στόφα του καναπέ μου..” Η δήλωση αυτή, που τότε δεν  κατάλαβα τί εννοούσε να πω την αλήθεια, ήταν όπως φάνηκε άκρως σημαντική αφού, ως διά μαγείας, άλλαξε το κλίμα της παρέας! Και η κουβέντα σκαρφάλωσε ξαφνικά σε ένα άλλο επίπεδο, σχεδόν μυστηριακό.. με λέξεις περίεργες και δυσνόητες για ‘μένα! Πράγμα που όταν συνέβαινε τα πράγματα ήταν πραγματικά σοβαρά!

Ύφασμα ταπετσαρίας επίπλου, στόφα, cretone για τους παλαιότερους ή πιο απλά και συγκεκριμένα ένα ύφασμα για να ντύσει μακράν το πιο αγαπημένο όλων έπιπλο του σπιτιού…τον καναπέ μας! Εννοείται μαζί καρέκλες, πολυθρόνες και συναφή συνοδευτικά, αλλά…ο καναπές είναι το έπιπλο γύρω από το οποίο περιστρέφεται η ζωή, η χαλάρωση, τα γέλια, οι οικογενειακές στιγμές, οι φίλοι και η καθημερινότητά μας!

 

 

Σχεδιαστικά, υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους μπορείς να τον “ντύσεις”. Δύο, ουσιαστικά, μεγάλες φιλοσοφίες.

Η μία επικεντρώνεται στο να φτιάξεις ένα έπιπλο για..φωτογράφηση!
Εδώ τα πράγματα είναι σχετικώς εύκολα, μην αγχώνεστε! Αν λιγάκι το κατέχεις το καλλιτεχνικό και τολμήσεις να ανακατέψεις μοτίβα. Αφορά συνήθως ιδιαίτερα έπιπλα με τολμηρούς ιδιοκτήτες, πιθανόν αναπαλαιωμένα, στα οποία μπορεις να χρησιμοποιήσεις όσα διαφορετικά υφάσματα χωρούν στη σφαίρα της φαντασίας και της τσέπης σου!

Για παράδειγμα χρησιμοποιείς ένα δυνατό floral ύφασμα στην πλάτη, επιφάνεια μαξιλάρας καθίσματος από μονόχρωμο, φάσα μαξιλάρας από ριγέ, ρέλι από άλλο χρώμα και δεν συμμαζεύεται! Με μόνο κανόνα στο μυαλό να σε κρατάει να είναι το να έχουν οι τόνοι των χρωμάτων μια συνοχή, είσαι πραγματικά ασταμάτητος..! Ένας τρόπος να φτιάξεις ένα κομμάτι στο χώρο μοναδικό και σίγουρα πάρα πολύ εντυπωσιακό. Στην πράξη βέβαια, και όχι σε φωτογραφήσεις περιοδικών ή βιτρίνες καταστημάτων, τούτη η φιλοσοφία γίνεται πιο εύκολα προσαρμόσιμη σε πολυθρόνες ή καρέκλες για να είμαι ειλικρινής..πάντα όμως το αποτέλεσμα αποζημιώνει αυτόν που τολμά!

Στον αντίποδα, υπάρχει και η φιλοσοφία που θέλει τον καναπέ μας να δένει ήσυχα και αρμονικά μέσα στο χώρο. Αυτό για να το πετύχεις πρέπει το ύφασμα που θα διαλέξεις να είναι low profile, πιθανόν κάποιο μονόχρωμο σε έναν ουδέτερο τόνο. Ο οποίος θα σου δώσει τη δυνατότητα να παίξεις πιο εύκολα στο μέλλον!  Οποιαδήποτε διάθεση για αλλαγή στο χρωματικό θέμα του χώρου προκύψει, απλά αλλάζοντας τα διακοσμητικά σου μαξιλάρια έχουμε προσαρμογή του καναπέ στα νέα δεδομένα! Tόσο απλά! Στην τελική μάλλον αποδεικνύεται πιο πολυμορφική σαν φιλοσοφία γι’αυτό και την ασπάζομαι!

leather-furniture-comfy-bright-and-dark-brown-glossy-coffee-table-orange-leather-couches

 

Τα υφάσματα επίπλωσης έχουν πλέον προδιαγραφές!
Παλιότερα οι επιλογές ήταν περιορισμένες. Ήσουν υποχρεωμένος να διαλέξεις ανάμεσα σε βαμβακερό (κοινώς καραβόπανο) ή λινό αν ήθελες πιο natural αποτέλεσμα και πιο δροσερή αίσθηση το καλοκαίρι ή εναλλακτικά κάποιο chenille ή πολυεστερικό ύφασμα αν ήθελες κάτι πιο περίεργο. Όλα τα παραπάνω βέβαια με τα “θεματάκια” τους…

 

Πλέον τα πράγματα έχουν γίνει ευχάριστα πιο σύνθετα!
Βρίσκουμε υφάσματα που ενώ έχουν όψη natural πλέον υπάρχει στην σύνθεσή τους εκτός από βαμβάκι ή λινό προσθήκη σε μικρό ποσοστό polyester γεγονός που τα απαλλάσσει από τα γνωστά τους “θέματα” που κάνουν τη φροντίδα τους πιο δύσκολη. Ούτε συρρικνώνονται στο πλύσιμο πια, ούτε τσαλακώνουν τόσο πολύ και συγκρατούν τα χρώματά τους για πολύ περισσότερο καιρό!

Την ίδια στιγμή το ταπεινό chenille υποκλίνεται σε στόφες ανάγλυφες και μη, με τόσο περίεργες συνθέσεις βαμβακιού, βισκόζης και λοιπών θαυμαστών ινών, που οι αποτύπωση του σχεδίου και των χρωμάτων είναι πια απλά μαγική..!

 

simple-living-room-couches

 

 

Άλλη μια σπουδαία προσθήκη των τελευταίων ετών στα υφάσματα επίπλωσης που μας κάνει τη ζωή πραγματικά ευκολότερη είναι οι αδιαβροχοποιήσεις με teflon οι οποίες έχουν αρχίσει και εφαρμόζονται σε όλο και περισσότερα πανιά, για ευνόητους λόγους! Έχεις λοιπόν πλέον έναν “έξυπνο” καναπέ ο οποίος αντιστέκεται σθεναρά στους υγρούς λεκέδες και καθαρίζεται τοπικά με ένα βρεγμένο πανάκι αν για παράδειγμα λερώθει με σοκολάτα! Ε λοιπόν πώς να μην είσαι ευτυχισμένος με την επιλογή σου όταν το ύφασμά σου σε γλιτώνει από ώρες ταλαιπωρίας??

 

Μία άλλη χρήσιμη πληροφορία που θα σας βοηθήσει να επιλέξετε είναι το τεστ Martindale το οποίο αξιολογεί την αντοχή ενός επιπλόπανου στην καθημερινή τριβή, κατατάσσοντάς το ανάλογα με την αντοχή του σε οικιακή ή ακόμα και επαγγελματική χρήση. Ουσιαστικά ασκούν κυκλική τριβή πάνω στο ύφασμα καταγράφοντας στους πόσους χιλιάδες κύκλους τριβής αυτό αρχίζει να φθείρεται! Υπάρχει μια γενική οδηγία η οποία προτείνει για οικιακή χρήση  αντοχή 10.000 εως 15.000 κύκλους ενώ για επαγγελματική χρήση κάπου μεταξύ 25.000 με 35.000 κύκλους είναι ένα ύφασμα στο οποίο μπορείς να βασιστείς άφοβα.

 

Μην φοβηθείτε να ρωτήσετε για το ύφασμα που σας ενδιαφέρει!

 

 

Πολλά λοιπόν αυτά που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν πριν διαλέξουμε ύφασμα για τον καναπέ μας αλλά αυτό που άφησα τελευταίο είναι, ίσως, και το σημαντικότερο…

Αφού καταλήξετε σε χρώματα, αντοχές και λοιπές λεπτομέρειες, κλείστε τα μάτια σας και αγγίξτε τα υφάσματα στα οποία έχετε καταλήξει…διαλέξτε την υφή που θα σας άρεσε να νιώθετε επάνω σας!

Αλάνθαστο τελικό κριτήριο!

Πιστέψτε με..

Τόνια Φρέρη

Είμαι η Τόνια και μεγάλωσα μέσα στα υφάσματα! Ήμουν δεν ήμουν 11 χρονών όταν άνοιξε η οικογενειακή μας επιχείρηση και κάπως έτσι μια μεγάλη αγάπη και ένα ακόμα μεγαλύτερο αλκοολίκι για το είδος ξεκινά! 24 χρόνια αργότερα, στα 35 μου πια, αυτοί που με ξέρουν με αγαπούν για το μεράκι που έχω στη δουλειά μου..αυτοί που τυχαίνει να με γνωρίσουν μέσα από αυτήν με εκτιμούν από το αποτέλεσμα που τους δίνω που είναι τελικά και το σημαντικότερο!

Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found