to top

Ο Ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα εντός του Αστέρα Βουλιαγμένης

Ο Ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα εντός του Αστέρα Βουλιαγμένης

Ο Ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα αποκαλύφθηκε, περί το 1924, όταν παιδιά από το Ορφανοτροφείο της Βουλιαγμένης έπαιζαν στην ακτή, η οποία σήμερα είναι γνωστή ως η Ακτή του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Η τοποθεσία του ναού βρίσκεται στο πίσω μέρος της παραλίας και περιβάλλεται από γκαζόν και θάμνους. Ο ναός είναι σχεδόν στο επίπεδο της θάλασσας και έτσι, συχνά κατά το παρελθόν, πλημμύριζε με νερά βρόχινα ή της θάλασσας, εκτός από τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

Οι επιγραφές, οι οποίες βρέθηκαν στα ερείπια επιβεβαιώνουν ότι η περιοχή είναι ο Ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα.

Ο Παυσανίας πίστευε ότι σε αυτή τη θέση και καθώς καταδιωκόταν από την οργισμένη θεά Ήρα, η Λητώ, η οποία ήταν έγκυος από τον Δία, χαλάρωσε την επίχρυση ζώνη (ζωστήρα) της. Η Λητώ ήταν ετοιμόγεννη στα δίδυμα παιδιά της, τον Απόλλωνα και την Άρτεμη, τα οποία σύμφωνα με τον επικρατέστερο μύθο γέννησε τελικά στην Δήλο.

Ο ναός του Απόλλωνα Ζωστήρα ιδρύθηκε τον έκτο αιώνα π.Χ., κατά την αρχαϊκή εποχή. Είναι ορθογώνια κατασκευή, 10.8Χ6.00 μέτρα και έχει Σηκό και Άδυτον. Το δάπεδο του ναού «είναι μια μοναδική και λεπτή κατασκευή, από μεγάλες ορθογώνιες πλάκες». Ο σηκός χωρίζεται από το άδυτον από τοίχο, ο οποίος χτίστηκε σε μεταγενέστερη φάση, κατά τον τέταρτο αιώνα π.Χ.

Το σημείο στο οποίο τον έχτισαν -εκεί όπου αναπτύχθηκε ο αρχαίος δήμος των Αιξωνίδων Αλών- είχε σημασία. Λειτούργησε ως φυσικό παρατηρητήριο. Μάλιστα, ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι οι Πέρσες μετά τη ναυμαχία της Σαλαμίνας βλέποντας τις προεξοχές του βράχου νόμιζαν ότι ήταν πολεμικά πλοία και τράπηκαν σε φυγή.

 

 

Στο εσωτερικό του σηκού σώζονται:
• Τρεις βάσεις, πάνω στις οποίες στέκονταν τα λατρευτικά αγάλματα της Λητούς, του Απόλλωνα και της Αρτέμιδος. Δύο από τις βάσεις έχουν διατηρήσει ακόμα τις σκαλιστές επιγραφές με τις οποίες οι πολίτες του δήμου των Αλών Αιξωνίδων είχαν προσφέρει τα αγάλματα προς τις θεότητες αυτές.

• Τον μαρμάρινο θρόνο του ιερέα του ναού.

• Τον μαρμάρινο βωμό, ο οποίος φέρει επιγραφή αναφοράς στην επισκευή του ναού κατά τη διάρκεια του τέταρτου αιώνα π.Χ., όταν ο Πολύστρατος ήταν ιερέας του ναού.

Λεωνίδας Βασιλόπουλος

Λατρεύω αυτή την πόλη, όταν πολλοί την μισούν. Η Αθήνα είναι όμορφη, ιδιαίτερη, απλά πρέπει να σηκώσεις το βλέμμα για να την δεις, πρέπει να την περπατήσεις, να την ψάξεις, τότε μόνο θα την ανακαλύψεις. πάμε παρέα….

Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found