to top

Μπριζολάκια ο Τέλης

Όταν ανακάλυψα τα μπριζολάκια ο Τέλης, θυμάμαι ότι είχα πάρει την μάνα μου να της πω ότι ανακάλυψα ένα μπριζολάδικο στο κέντρο της Αθήνας, αρχές Ευριπίδου. Δεν τελειώνω την κουβέντα μου και την ακούω να μου λέει: που έφαγες, στον Τέλη? Τώρα θα τον μάθω νομίζεις!

Κάπου εκεί κατάλαβα ότι πρέπει να έχει περάσει πολύς κόσμος από κει. Όντως, τα μπριζολάκια ο Τέλης είναι από τις πολύ παλιές ψησταριές στο κέντρο, το μενού είναι μικρό και η βάση είναι τα μπριζολάκια. Χοίρινα μπριζολάκια, λεπτοκομμένα, σερβιρισμένα πάνω σε πατάτες τηγανιτές. 

→ Το «καριολίκι», δηλαδή ντομάτα, φέτα, πράσινη και κόκκινη πιπεριά με λάδι και λίγο γλυκάδι (ξύδι), είναι ένα πιάτο ιδανικό για μεγάλες βουτιές με το πάντα φρέσκο ψωμάκι που σερβίρει ο Τέλης, αλλά και «άτιμο» όπως λένε μερικοί θαμώνες, καθώς, αν είσαι «τυχερός»,  η πρώτη πιρουνιά μπορεί να σε κάψει. 

 

telis

 

→ Το 1977, ο Τέλης Γιαννιώτης κατέβηκε στην Αθήνα από τα Γιάννενα με τον αδερφό του Δήμο. Τα δύο αδέρφια άνοιξαν αρχικά ένα μπιφτεκάδικο στην Πλάκα, στην οδό Πανδρόσου αλλά το κτίριο που στεγάζονταν κατεδαφίστηκε από το δήμο. Τότε είναι που αποφάσισαν να κατηφορίσουν στη συνοικία του Ψυρρή – πολύ διαφορετική τότε απ’ ότι είναι σήμερα –  και άνοιξαν, τα μπριζολάκια ο Τέλης. Εδω και 40 χρόνια σχεδόν, ο Τέλης μας ταΐζει, τα πιο τρυφερά μπριζολάκια που έχουμε γευτεί ποτέ.  

 

Στα μπριζολάκια ο Τέλης, δε χρειάζεται να δεις κατάλογο για να αποφασίσεις τι θα φας. Φτάνει να κάτσεις και να πεις έναν αριθμό, που θα αντιστοιχεί σε πόσες μερίδες χρειάζεσαι. Άλλωστε πέρα από τη μερίδα μπριζολάκια, το μπουγιουρντί και μια χωριάτικη σαλάτα, η ψησταριά του δεν έχει άλλα πιάτα. tip: αν πάτε να τα πάρετε από κει, περιμένοντας σας δίνουν και ένα μπριζολάκι στο χέρι όσο περιμένετε..

 

Λεωνίδας Βασιλόπουλος

Λεωνίδας Βασιλόπουλος

Λατρεύω αυτή την πόλη, όταν πολλοί την μισούν. Η Αθήνα είναι όμορφη, ιδιαίτερη, απλά πρέπει να σηκώσεις το βλέμμα για να την δεις, πρέπει να την περπατήσεις, να την ψάξεις, τότε μόνο θα την ανακαλύψεις. πάμε παρέα….