to top

Τι θα δούμε φέτος στις θεατρικές σκηνές της Αθήνας

Τι θα δούμε φέτος στις θεατρικές σκηνές της Αθήνας

Σ έναν ιδιαίτερο θεατρικό χειμώνα, χωρίς να γνωρίζουμε τι θα γίνει ακόμα, υπάρχουν θεατρικές σκηνές που έχουν ετοιμαστεί με παραστάσεις που περιμένουμε να παρακολουθήσουμε.. Εμείς επιλέξαμε κάποιες και σας τις παρουσιάζουμε.

 

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ, ΚΥΡΙΕ ΓΚΡΗΝ, του Τζεφ Μπάρον, σε σκηνοθεσία: Πέτρος Φιλιππίδης

Μια τρυφερή και ανθρώπινη ιστορία επέλεξε να αφηγηθεί φέτος το χειμώνα ο Πέτρος Φιλιππίδης με το έργο «Την Πέμπτη, κύριε Γκρην» («Visiting Mr. Green») του Τζεφ Μπάρον, κρατώντας το ρόλο του σκηνοθέτη και ενός εκ των δύο πρωταγωνιστών, στη γνώριμη θεατρική του στέγη τα τελευταία 17 χρόνια, το θέατρο Μουσούρη. Δίπλα του, ο Δημήτρης Γκοτσόπουλος, ένας από τους πλέον σημαντικούς ηθοποιούς της νέας γενιάς, που διαγράφει ξεχωριστή και πολλά υποσχόμενη πορεία στο χώρο. Οι δυο τους θα συναντηθούν στη σκηνή του θεάτρου Μουσούρη στην «κωμωδία με δραματικές προεκτάσεις», όπως χαρακτηρίζει το έργο ο ίδιος ο συγγραφέας, που έχει ως θέμα τη μοναξιά και τις σχέσεις που μπορούν να αναπτυχθούν ανάμεσα σε δύο διαφορετικές γενιές ανθρώπων.

 

Το έργο
Ένας νεαρός άντρας, ο Ρος Γκάρντινερ, χτυπά ελαφρά με το αυτοκίνητό του τον κύριο Γκρην, έναν ηλικιωμένο χήρο. Ο δικαστής καταδικάζει τον Ρος – επιτυχημένο στέλεχος πολυεθνικής εταιρείας – σε κοινωνική εργασία, κι έτσι είναι αναγκασμένος να επισκέπτεται επί έξι μήνες, μία φορά την εβδομάδα, και πιο συγκεκριμένα την Πέμπτη, τον ηλικιωμένο άντρα για να τον φροντίζει και να τον βοηθά. Ο κύριος Γκρην είναι ένας ιδιότροπος και μοναχικός άνθρωπος που αρνείται οποιαδήποτε επαφή με τον κόσμο και, κατά συνέπεια, με τον ίδιο τον Ρος. Κοινός παρονομαστής και των δύο είναι η μοναξιά και η απόρριψη που ο καθένας βιώνει με διαφορετικό τρόπο.

Ο συντηρητικός κύριος Γκρην έχει χάσει πριν από λίγο καιρό τη σύζυγό του, το μοναδικό του στήριγμα καθώς αρνείται την κόρη του επειδή παντρεύτηκε έναν αλλόθρησκο, και ο Ρος αντιμετωπίζει την απόρριψη της οικογένειάς του λόγω των σεξουαλικών του προτιμήσεων, γεγονός που τον έχει καταδικάσει σε αποξένωση, τόσο από τους άλλους όσο και από τον ίδιο του τον εαυτό. Ο κύριος Γκρην και ο Ρος είναι Εβραίοι, αλλά με σημαντικές διαφορές στις πεποιθήσεις τους, κάτι που θα τους οδηγήσει σε ρήξη. Παρά τη σύγκρουση των γενεών και των ιδεολογιών, θα καταφέρει να βοηθήσει ο ένας τον άλλο και να βγουν από το συναισθηματικό τέλμα στο οποίο βρίσκονται.

Μια κωμωδία που βασίζεται στις ανθρώπινες σχέσεις, οι οποίες εκδηλώνονται με τρόπο διασκεδαστικό και τρυφερό και κάποιες φορές σκληρό και πικρό. Ο αλληλοσεβασμός, η κατανόηση της διαφορετικότητας και η αγάπη είναι ο μόνος δρόμος για τη συνύπαρξη των ανθρώπων και την έξοδό τους από τη μοναξιά.

 

Συντελεστές
Μετάφραση: Πέτρος Φιλιππίδης, Δημήτρης Φιλιππίδης
Σκηνοθεσία: Πέτρος Φιλιππίδης
Σκηνικά – Κοστούμια: Μανόλης Παντελιδάκης
Πρωτότυπο τραγούδι παράστασης: Θέμης Καραμουρατίδης
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Μουσική επιμέλεια: Ιάκωβος Δρόσος
Βοηθός σκηνοθέτη: Ντένια Στασινοπούλου

Παραγωγή: Θεατρικές Επιχειρήσεις Κάρολος Παυλάκης

Παίζουν: Πέτρος Φιλιππίδης, Δημήτρης Γκοτσόπουλος

 

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:
Τετάρτη-Πέμπτη-Παρασκευή 21:00
Σάββατο (λαϊκή απογευματινή) 18:00
Σάββατο (βραδινή) 21:00
Κυριακή: 19:30

 

ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΥΣΟΥΡΗ
Πλ. Καρύτση 7, τηλέφωνο: 210 3310936


 

Φαίδρας ‘Ερως της Σάρα Κέιν, σε σκηνοθεσία της Αντζελας Μπρούσκου.

Φαίδρας ‘Ερως, η Κωμωδία της Σάρα Κέιν παρουσιάζεται υπό την ρηξικέλευθη ματιά της Άντζελας Μπρούσκου στο Ξενοδοχείο Μπάγκειον, από 15 Οκτωβρίου και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Πρόκειται για μια σύγχρονη πρωτότυπη εκδοχή της ιστορίας της Φαίδρας με μακρινές επιρροές από την ελληνική μυθολογία, αλλά και τον Σενέκα.

Μια τολμηρή και προκλητική αναθεώρηση του μύθου μέσα από το εμμονικό και καταστροφικό πάθος της Φαίδρας για τον θετό γιο της Ιππόλυτο.

Το έργο αποκαλύπτει την βίαιη φύση του έρωτα μέσα από τη δυσλειτουργία μιας σεξουαλικά διεφθαρμένης βασιλικής οικογένειας σε μια κοινωνία που έχει ως θρησκεία την λατρεία διασημοτήτων.

Το «Φαίδρας έρως» είναι το δεύτερο έργο της Αγγλίδας συγγραφέως Σάρα Κέιν (1996) που σκηνοθετήθηκε από την ίδια στο Gate Theatre.

Η ίδια η Σάρα Κέιν το περιγράφει ως «η κωμωδία μου».

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

Μετάφραση: Διονύσης Καψάλης
Σκηνοθεσία – Εικαστική Άποψη: Άντζελα Μπρούσκου
Σχεδιασμός Φωτισμών: Αλέξανδρος Πολιτάκης
Μουσική: Αλέξης Εφραιμίδης
Κατασκευή σκηνικού: Κομνηνός Κουσιέρας
Βοηθός σκηνοθέτη: Θάνος Χατζόπουλος
Φωτογραφία & Live video: Άντζελα Μπρούσκου

Ηθοποιοί: Παρθενόπη Μπουζούρη, Γιάννης Παπαδόπουλος, Τσιμάρας Τζανάτος, Νατάσα Εξηνταβελώνη

· Tο έργο είναι κατάλληλο για άτομα άνω των 18 χρόνων

 

Πρεμιέρα: Πέμπτη 15 Οκτωβρίου στις 21.00
Παραστάσεις: από 15 Οκτωβρίου 2020 έως 06 Δεκεμβρίου 2020

Ημέρες παραστάσεων: Πέμπτη έως Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 19:30

Διάρκεια: 1 ώρα και 30 λεπτά


Ξενοδοχείον Μπάγκειον

Πλατεία Ομονοίας 19


 

Ο ΘΕΟΣ ΤΗΣ ΣΦΑΓΗΣ της Γιασμίνας Ρεζά, σε σκηνοθεσία ΠΕΤΡΟΥ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ

Με το πολυβραβευμένο έργο της Γιασμίνας Ρεζά, τον ΘΕΟ ΤΗΣ ΣΦΑΓΗΣ, ξεκινά το χειμερινό πρόγραμμα του Θεάτρου ΑΘΗΝΑ των Θεατρικών Επιχειρήσεων Μαροσούλη τον φετινό Οκτώβρη. Ο Πέτρος Φιλιππίδης αναλαμβάνει την σκηνοθεσία και στη σκηνή θα συναντηθούν με τους τέσσερις χαρακτήρες της εξαιρετικής κοινωνικής κωμωδίας οι: Μυρτώ Αλικάκη, Κώστας Κάππας, Θανάσης Πατριαρχέας, Ευσταθία Τσαπαρέλη.

 

Το έργο:
Δυο εντεκάχρονα αγόρια τσακώνονται στο πάρκο. Το ένα καταλήγει με δυο σπασμένα δόντια και μια ορθοδοντική επέμβαση. Οι γονείς των παιδιών συναντώνται στο διαμέρισμα της οικογένειας του «θύματος» για να λύσουν το όλο θέμα με τον ευκολότερο δυνατό τρόπο. Τέσσερις διαφορετικοί αλλά συνηθισμένοι χαρακτήρες-ένας μεγαλοδικηγόρος με την ανεξάρτητη επαγγελματικά σύζυγό του και ένας έμπορος κιγκαλερίας με την ακτιβίστρια και φιλότεχνη σύζυγό του βρίσκονται σε ένα αστικό σαλόνι για να επιλύσουν ειρηνικά τον καυγά των παιδιών τους, όμως η ατμόσφαιρα της ανίας και η διεκπεραιωτική διάθεση των ζευγαριών είναι φανερή από τα πρώτα κιόλας λεπτά της συνάντησης.

Η ανταλλαγή επιφανειακών φιλοφρονήσεων, ο διάλογος για την τέχνη καλύπτουν την αμηχανία της πρώτης γνωριμίας. Αν και αρχικά τα πράγματα είναι άκρως πολιτισμένα, σταδιακά η συνάντηση ξεφεύγει από τον έλεγχο και η ένταση ανάμεσα στις δύο οικογένειες αρχίζει να μεγαλώνει, μέχρι που εκρήγνυται. Η αρχικά ευγενική συζήτηση σύντομα μετατρέπεται σε προφορικό πόλεμο με αποτέλεσμα και οι τέσσερις γονείς να αποκαλύψουν τον πραγματικό τους εαυτό. Οι κωμικές σκηνές αλληλοεξευτελισμού κρύβουν την τραγικότητα των ανθρώπινων σχέσεων και την αδυναμία ειλικρινούς και ουσιαστικής επικοινωνίας.

 

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία – Κοστούμια: Πέτρος Φιλιππίδης
Συνεργασία στη σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Ασπιώτης
Σκηνικά: Αντώνης Χαλκιάς
Φωτισμοί: Γιάννης Δρακουλαράκος
Μουσική επιμέλεια: Ιάκωβος Δρόσος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Χρύσα Κλούβα
Πρωταγωνιστούν: Μυρτώ Αλικάκη, Κώστας Κάππας, Θανάσης Πατριαρχέας, Ευσταθία Τσαπαρέλη

ΘΕΑΤΡΟ ΑΘΗΝΑ
Δεριγνύ 10, Αθήνα 104 34


«Η Γίδα ή Ποια είναι η Σύλβια;» του Έντουαρντ Άλμπι, σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη.

Ο Μάρτιν (Νίκος Κουρής), ένας επαγγελματικά άκρως επιτυχημένος οικογενειάρχης, χωρίς να πάψει να αγαπάει την γυναίκα του (ΛουκίαΜιχαλοπούλου), ερωτεύεται την Σύλβια, η οποία «τυχαίνει» –όπως λέει ο ίδιος- να είναι… γίδα! Ο δημοσιογράφος και καλύτερός του φίλος Ρος (Γιάννης Δρακόπουλος) το «καρφώνει» στην σύζυγο και στον γιο του (Μιχαήλ Ταμπακάκης), με αποτέλεσμα η μία ακραία αντίδραση να φέρει την άλλη, μέχρι το συναρπαστικό φινάλε!

3ος ΧΡΟΝΟΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ
Μετά από συνεχόμενες sold out παραστάσεις και πολλές διακρίσεις η παράσταση που αναστάτωσε την θεατρική Αθήνα με τις συνταρακτικές της ερμηνείες έρχεται για πρώτη φορά στο Θέατρο Αθηνών!

 

Ο Νίκος Κουρής ήταν υποψήφιος και για Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου στα βραβεία κοινού Αθηνοράματος, ενώ πήρε το 2ο βραβείο ανδρικής ερμηνείας στα βραβεία κοινού All4fun.

Ένα από τα κορυφαία και πιο εμβληματικά έργα της παγκόσμιας δραματουργίας

 

Συντελεστές
Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Νικορέστης Χανιωτάκης
Σκηνικά – Κοστούμια: Αρετή Μουστάκα
Πρωτότυπη μουσική-Επιμέλεια Ήχων: Γιάννης Μαθές
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Βοηθός Σκηνοθέτη: Τόνια Καζάκου
Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Μαριάννα Παπασάββα
Επιμέλεια και εκτέλεση χτενισμάτων: Ελένη Πανέτσου
Φωτογραφίες: Αγγελική Κοκκοβέ

 

Διανομή
Νίκος Κουρής
Λουκία Μιχαλοπούλου
Γιάννης Δρακόπουλος
Μιχαήλ Ταμπακάκης

Από 22 Οκτωβρίου 2020 για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων

Τετάρτη- Πέμπτη –Παρασκευή -Κυριακή : 9:15μμ
Σάββατο: 9:30μμ
Λαϊκή απογευματινή: Σάββατο: 6:15μμ


Θέατρο Αθηνών

Βουκουρεστίου 10,Κέντρο
Τηλ.: 2103312343


 

ΜΕΤΑΜΦΙΕΣΗ του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, σε σκηνοθεσία του Σταύρου Ράγια, με την Χάρις Αλεξίου

Η Χάρις Αλεξίου, με αφορμή το θεατρικό αφήγημα «Μεταμφίεση» του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, ανεβαίνει στη σκηνή του Μικρού Παλλάς από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου και απευθύνεται στο κοινό μέσα από τη θεατρική πράξη. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Σταύρος Ράγιας. Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, θα μοιραστεί μαζί μας τη ζωή μιας ασυνήθιστης γυναίκας. Άλλοτε με χιούμορ και άλλοτε με απόλυτη σοβαρότητα θα ανοίξει μπροστά μας όλα της τα χαρτιά εξηγώντας μας πώς έμαθε να μεταμφιέζει την όψη της αλλά και την ψυχή της. Σε μία διαρκή μεταμόρφωση. Για να μπορέσει να συνεχίσει. Με αυτή την ιδιαίτερη θεατρική επιλογή, η Χάρις Αλεξίου πραγματοποιεί την πρώτη συνεργασία της με τα Αθηναϊκά Θέατρα!

Η υπόθεση:
Μία γυναίκα χωρίς όνομα, μέσα στην ησυχία του μικρού της κόσμου, μονολογεί. Η σημερινή μέρα δεν είναι τυχαία. Συμπληρώνονται κάποια χρόνια από το θάνατο ενός ανθρώπου που στάθηκε σημαντικός για τη ζωή της. Εκείνη δούλευε τότε ως νυχτερινή αποκλειστική του νοσοκόμα. Κι αυτός, λάτρευε να της μιλά με τις ώρες. Οι διηγήσεις του “Γέρου” της καθώς και μια εξωφρενική συγκυρία θα αλλάξει τα πάντα μέσα σε μια μέρα. Η ηρωίδα βλέπει το είδωλό της στον καθρέφτη αντεστραμμένο και δεν το αναγνωρίζει. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα από την πραγματικότητα, σκέφτεται. Ούτε και αλήθεια γίνεται να υπάρξει δίχως τη λάμψη μιας απάτης.

Η ηρωίδα κάνει τον απολογισμό της ακροβατώντας επιδέξια μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας, ειλικρίνειας και παραπλάνησης, κωμικότητας και άκρως τραγικής μοναξιάς. Καθώς μιλά και ακούει τη φωνή της αιχμαλωτίζεται κι η ίδια στον ιστό της σαγηνευτικής της αφήγησης. Όλα είναι πάντα αλλιώς, κι η ίδια είναι πάντα μια άλλη.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Ερμηνεία:Χάρις Αλεξίου
Κείμενο : Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης
Σκηνοθεσία: Σταύρος Ράγιας
Σκηνικά-Κοστούμια: Ανδρέας Γεωργιάδης
Μουσική : Άγγελος Τριανταφύλλου

Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων: Παρασκευή, Σάββατο: 21:00 Κυριακή : 20:00

Διάρκεια παράστασης: 50 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)


Μικρό Παλλάς

Αμερικής 2 (City Link)
Τηλέφωνο : 2103210025


 

Αξύριστα Πηγούνια του Γιάννη Τσίρου, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη.

Στο φετινό ανέβασμα του έργου, στο ρόλο του Σάββα θα είναι ο Γιώργος Πυρπασόπουλος και στους ρόλους του Κυριάκου, του Μαρινάκη και της Ιρίνας, θα δούμε και πάλι τους Ηλία Βαλάση, Στέλιο Δημόπουλο και Μαρία Νεφέλη Δούκα, αντίστοιχα.

 

Υπόθεση:
Τρεις άντρες, υπάλληλοι ενός νοσοκομείου, εργάζονται καθημερινά στην υπηρεσία τους στην υπόγεια πτέρυγα. Από τους πάνω ορόφους δέχονται και στη συνέχεια ταξινομούν, φροντίζουν και φυλάνε προσωρινά ανθρώπους που δεν κατάφεραν να επιζήσουν. Ακολουθούν μια ρουτίνα με τυπικές διαδικασίες. Απόψε όμως «έρχεται» μια γυναίκα να ταράξει τη νεκρή τους πραγματικότητα. Τα μυστικά, οι αποκαλύψεις και οι συγκρούσεις θα φέρουν στο φως τις αδυναμίες και τα ταπεινά τους ένστικτα. Ακολουθεί το έγκλημα, η εκδίκηση, η ενοχή και όταν φτάσει το πρωί δε θα είναι τίποτα ίδιο.

*Το έργο έχει ξαναπαιχτεί με μεγάλη επιτυχία από το 2006 και για δύο σαιζόν στο Θέατρο «Πόρτα» σε σκηνοθεσία Θανάση Παπαγεωργίου με τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη, τον Γεράσιμο Σκιαδαρέση τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο και την Λαμπρινή Αγγελίδου.

 

Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων:
Τετάρτη, Κυριακή: 20:00
Πέμπτη & Παρασκευή: 21:00 & Σαββατο 21:00

 

Μικρό Χόρν
Αμερικής 10 Aθήνα

 

Urban Life

Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found