to top

Peter Lindbergh

«Η ουσία της τέχνης δεν είναι να αψηφά τους κανόνες; Να αμφισβητεί τα δεδομένα; ∆εν είναι να ανακαλύπτει νόημα σε αντικείμενα και καταστάσεις πριν το ανακαλύψουν οι άλλοι;» Peter Lindbergh

Οι εμβληματικές πλέον φωτογραφίες του , που απεικονίζουν γυναίκες αντλούν έμπνευση από τις απαρχές του αφηγηματικού κινηματογράφου και τις φωτογραφίες δρόμου έχουν έρθει στην Αθήνα μας.

 

Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες από τα τελευταία 30 χρόνια και αποδεικνύει πόσο επηρέασε ο Lindbergh τη φωτογραφία μόδας αλλά και την ίδια την έννοια του πορτρέτου γενικότερα. Η ομορφιά των γυναικών που απαθανατίζει είναι ουσιαστική, συγκροτημένη και χωρίς αναστολές. Οι φωτογραφίες του υπογραμμίζουν τη φυσική χάρη των γυναικών, χωρίς πολλά φτιασίδια, χωρίς ιδιαίτερη σκηνοθεσία που θα αποσπούσε την προσοχή του θεατή.

Όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά είπε για τη χρήση της τεχνολογίας στη φωτογραφία: «Μου αρέσει περισσότερο το φιλμ, αλλά είναι πλέον πολύ αργό. Χρησιμοποιώ λοιπόν photoshop για να αφαιρέσω αυτό που προσδίδει η ψηφιακή φωτογραφία. Χωρίς ποίηση και χάρη, μια φωτογραφία δεν έχει καρδιά. Χρησιμοποιώ το αυτό το εξελιγμένο εργαλείο λοιπόν, για να φτάσω το αποτέλεσμα που είχαμε πριν την ανακάλυψη του. Μου πήρε δύο χρόνια να  εξομοιώσω το αποτέλεσμα της ψηφιακής φωτογραφίας με το φιλμ. Είναι πολύ ενδιαφέρον πιστεύω, το ότι χρησιμοποιώ κάτι εξελιγμένο, για να μοιάζουν οι φωτογραφίες με κάτι παλιό και πρέπει να σας πω ότι χρειάζεται να είσαι κάπως ηλικιωμένος για να το κάνεις αυτό, καθώς πολλοί νέοι φωτογράφοι δεν γνωρίζουν κάν την όψη των φωτογραφιών στο παρελθόν.

Μην τη χάσετε αυτή την έκθεση για όσο ακόμη διαρκεί. Φωτογράφοι, άνθρωποι της μόδας απλά λάτρεις τις φωτογραφίας αξίζει να πάτε πιστέψτε με.

Έχει εκδώσει πολλά βιβλία και έχει κάνει άπειρα εξώφυλλα περιοδικών που μπορείτε να δείτε στο official website του www.peterlindbergh.com

Διάρκεια: έως 23 Απριλίου

Gagosian Gallery, Μέρλιν 3, Κολωνάκι

Ώρες: Δευτέρα-Παρασκευή 11:00-18:00, Σάββατο 11:00-15:00

 

Αθανασία Πορτοκάλη

Από μικρή παλεύω με την τέχνη και η αλήθεια είναι ότι μου κάνει λίγο τη δύσκολη. Εγώ όμως εκεί επιμένω να γίνουμε κολλητές. Δεν πιστεύω ότι η τέχνη είναι μόνο για τους πολύ μορφωμένους. Ήρθε λοιπόν η ώρα να απενοχοποιήσουμε τα μουσεία και τις εκθέσεις.

Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found