Καλωσορίσατε – Η Ευρωπαϊκή Φιλοξενία και τα Σύνορά της | The Project Gallery
Η The Project Gallery σε συνεργασία με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον παρουσιάζουν την ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης «Καλωσορίσατε – Η Ευρωπαϊκή Φιλοξενία και τα Σύνορά της» σε επιμέλεια του Μεγακλή Ρογκάκου και του Ιωάννη Ν. Αρχοντάκη. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο, 11 Μαΐου 2019, στις 20:00, στις αίθουσες της The Project Gallery, Πλατεία Θεάτρου 14, Αθήνα. H έκθεση θα είναι ανοικτή από Τρίτη έως Παρασκευή 11:30-18:00 και Σάββατο 12:00-16:00 μέχρι το Σάββατο, 8 Ιουνίου 2019, με ελεύθερη είσοδο.
Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Σοφία Βλαζάκη, Αλέξανδρος Βούτσας, Νίκος Γιαβρόπουλος, Cris Gianakos, Έλλη Γρίβα, Λυδία Δαμπασίνα, Γιάννης Διαλινός, Μαρίβα Ζαχάρωφ, Αντιγόνη Καββαθά, Μιχάλης Καλαϊτζάκης, Νίκος Κρυωνίδης, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Γιάννης Π. Μαρκαντωνάκης, Δημήτρης Μεράντζας, Άλκηστη Μιχαηλίδου, Μαρία Μιχελογιάννη, Nicholas Moore, Χαρίτων Μπεκιάρης, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Ελένη Μυλωνά, Barbara Knight, Lena Dimova, Πέτρος Ξενάκης, Αντωνία Παπατζανάκη, Κωνσταντίνος Ν. Πάτσιος, Ελένη Παυλοπούλου, Μαρίνα Προβατίδου, Νατάσσα Πουλαντζά, Μιράντα Σκυλουράκη, Rena Stollenwerk, Γιώργος Τσεριώνης, Konstantin Fischer και Διονύσιος Φραγκιάς.
Η θεματική της έκθεσης «Καλωσορίσατε – Η Ευρωπαϊκή Φιλοξενία και τα Σύνορά της» είναι επίκαιρη κι ευαίσθητη. Οι επιμελητές επιλέγουν, τεκμηριώνουν και παρουσιάζουν τα έργα 33 καλλιτεχνών με κεντρικό θέμα τη φιλοξενία και τη μετανάστευση στην Ευρώπη.
H πλειοψηφία των έργων φιλοτεχνήθηκε ειδικά για την έκθεση και κάθε καλλιτέχνης χρησιμοποίησε το ιδιαίτερο λεξιλόγιό του για να ανταποκριθεί στην ιδέα της φιλοξενίας και της μετανάστευσης καλύπτοντας από διαφορετικές οπτικές γωνίες το θέμα. Τα έργα εμπνεύσθηκαν με αφορμή την ιδιαίτερη παράδοση της φιλοξενίας στην Ελλάδα κι εκφράζονται με ευαισθησία και κριτική για την ανθρώπινη αγωνία της επιλογής και της πορείας προς τη μετανάστευση.
Ο Ιστορικός της Τέχνης Δρ Μεγακλής Ρογκάκος σημειώνει: «Η ηθική υποχρέωση της αρχετυπικής φιλοξενίας ήταν να προσφέρεται απλόχερα σε κάθε περαστικό, ανεξάρτητα από την κοινωνική του θέση, την οικονομική του κατάσταση ή την πολιτική του άποψη. Όλοι οι φιλοξενούμενοι αντιμετωπίζονταν με τον ίδιο σεβασμό. Οι υλικές υποχρεώσεις που απέρρεαν ήταν να υποδεχτεί ο ξενιστής τον ξένο και να τον περιποιηθεί, προσφέροντάς του γεύμα, λουτρό και ύπνο. Στο τέλος της παραμονής ο ξενιστής τον αποχαιρετούσε με ευχές και δώρα. Έτσι ο ξενιστής και ο ξένος συνδεόταν με δεσμούς φιλίας που κληρονομούνταν και στους απογόνους τους. Σήμερα η περίφημη αρχετυπική φιλοξενία έχει διατηρηθεί ισχνά σε περιορισμένους τόπους που σε πείσμα των αλλαγών έχουν μείνει πιστοί στα αρχαία έθιμα και στις παραδόσεις. Όλο και ευρύτερα ο ξένος δεν εκλαμβάνεται πλέον ως γόνιμος φορέας νέων πληροφοριών και ιδεών αλλά ως άγονος μετανάστης που αντιπροσωπεύει οικονομικό βάρος και προκαλεί δυσπιστία».
Η έκθεση συνοδεύεται από κατάλογο με εκτενή κείμενα τεκμηρίωσης των επιμελητών, σχόλια για τα συμμετέχοντα έργα και εισαγωγή με τίτλο «Φιλοξενία – Όρια, προκλήσεις και αντοχές μίας αρχαιοελληνικής έννοιας στη σύγχρονη Ευρώπη» του Ιστορικού και Κριτικού της Τέχνης Δρ Κωνσταντίνου Β. Πρώιμου. Ο κατάλογος εικονογραφεί πλήρως όλα τα εκθέματα.
Η έκθεση «Καλωσορίσατε – Η Ευρωπαϊκή Φιλοξενία και τα Σύνορά της» εντάσσεται στο εικαστικό πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT 2019» του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον και συμμετέχουν στην παραγωγή της η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και ο Δήμος Πλατανιά.