to top

Barbie, κουκλίτσα μου

Barbie, κουκλίτσα μου

Δεν θα μπορούσε να γίνει λόγος για καμία άλλη κούκλα παρά μονάχα για την πιο διάσημη κούκλα του κόσμου,την Barbie. Με αριθμό πωλήσεων που ξεπερνάει τα 1 δισεκατομμύρια τεμάχια μάλλον θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να την “κουνήσει”κανείς από τον θρόνο της. Ας ρίξουμε όμως μα ματιά στην ιστορία της χαμογελαστής ξανθιάς.

Σε όποιο από τα δύο φύλα κι αν ανήκεις, δεν γίνεται να σε αφήσει αδιάφορο η αδιαμφισβήτητη φήμη και διαχρονικότητά της. Την έχεις δει να ποζάρει με χάρη μοντέλου σε βιτρίνα γνωστού παιχνιδάδικου μα και σε άλλα πιο μικρά, συνοικιακά μαγαζάκια. Kανένα κοριτσάκι δεν την προσπερνά βιαστικά, σπανίως δε, δεν εκφράζει την έντονη επιθυμία να την αποκτήσει.

 

 

Όχι άλλες κούκλες – μωρά!
1956 και η μικρή Μπάρμπαρα Χάντλερ δεν δίνει πλέον δεκάρα για τις κούκλες της – μα πόσο πολύ τις έχει βαρεθεί!Ένα μικρό δίκιο το έχει καθώς οτιδήποτε κυκλοφορεί σε κούκλα έχει τα χαρακτηριστικά μωρού. Κάτι που σαφώς και λειτουργεί περιοριστικά αφού δεν δίνει την δυνατότητα για χτενίσματα, φαντεζί ρουχισμό και πολλά παιχνίδια ρόλων. Η Μπάρμπαρα απομακρύνεται λοιπόν όλο και περισσότερο από τα “μωρά”κι ασχολείται με τις χάρτινες φιγούρες ενήλικων γυναικών. Η μητέρα της μικρής, η Ρουθ Χάντλερ συνειδητοποιεί πως η βιομηχανία του παιχνιδιού μάλλον χρειάζεται κάτι καινούργιο,κάτι που να μην έχει καμία σχέση με βρέφη και κουδουνίστρες!

 

Bild Lilli
Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Ευρώπη η οικογένεια Χάντλερ θα γνωρίσει τυχαία την κούκλα – παιχνίδι Bild Lilli. Η συγκεκριμένη κούκλα σε καμία περίπτωση δεν αντικαταστούσε τις μέχρι τότε κλασικές κούκλες μωρά, αφού στην ουσία ήταν μια κούκλα για ενήλικες και γι’αυτό τον λόγο είχε και χαρακτηριστικά γυναίκας. Η γερμανικής προέλευσης Lilli που είναι εμπνευσμένη από κόμικ της εφημερίδας “Die Bild” δείχνει να ικανοποιεί την Ρουθ Χάντλερ και η ιδέα για την δημιουργία μιας νέας κούκλας, εντελώς διαφορετικής από τις τότε ήδη υπάρχουσες, εδραιώνεται στο μυαλό της. Ναι η Γερμανίδα Lilli θα αποκτούσε σύντομα αμερικάνικη υπηκοότητα!

 

Mattel
Έχοντας ως σύζυγο τον Έλιοτ Χάντλερ που είναι συνιδρυτής της αμερικάνικης πολυεθνικής εταιρίας κατασκευής παιχνιδιών Mattel, η Ρουθ δεν θα δυσκολευτεί να προχωρήσει στο εγχείρημά της. Απογυμνώνοντας την Lilli από τα χαρακτηριστικά που δεν ταίριαζαν και τόσο σε αυτό που είχε κατά νου η Ρουθ,η κούκλα σχεδιάζεται εκ νέου. Η Lilli βαφτίζεται Barbie λόγω του χαϊδευτικού της κόρης της Ρουθ, Μπάρμπαρα.

 

A star is born
9 Μαρτίου 1959 ένα από τα πιο πετυχημένα προϊόντα της Mattel έχει τα γενέθλιά του. Διατίθεται στην αγορά σε διπλή εκδοχή κι ως ξανθιά κι ως μελαχρινή για να ικανοποιήσει όλα τα γούστα. Το 1971 διορθώνεται μια μικρή λεπτομέρεια και η Barbie κοιτάει πλέον ευθεία αντί να…λοξοξοιτάει δεξιά κι αριστερά – φυσικά έχουν προηγηθεί κι άλλες επεμβάσεις.

 

 

Η Barbie εξακολουθεί να μαγεύει μέχρι και σήμερα και δηλώνει παρούσα σε πολλά σημαντικά γεγονότα της ανθρωπότητας με τρανταχτό παράδειγμα εκείνο όπου η ξανθιά κούκλα κυκλοφορεί στην αγορά ντυμένη αστροναύτης.

Χριστίνα Καρρά

Ονομάζομαι Χριστίνα Καρρά και είμαι έγγαμη με έναν γιο.Μεγάλωσα στο Μόναχο Γερμανίας και ζω στη Ναύπακτο όπου και εργάζομαι ως καθηγήτρια Γερμανικών. Παράλληλα ασχολούμαι και με την συγγραφή έχοντας δύο βιβλία στο ενεργητικό μου, ένα παραμύθι με τίτλο "Η φαλαινίτσα που ήθελε να γίνει γλάρος" που μιλάει για το μπούλινγκ και μια ιστορική μυθοπλασία με τίτλο “Η κόρη του Ναζί”. Σκοπός των συλλαβών που ξεπηδούν από την πένα μου είναι να σκεφτούμε λίγο παραπάνω και να ευθυμήσουμε.

A
A
 Photos
A
 Followers
A
 Following