«Ένα όνειρο ανάμεσα σε υπέροχα ερείπια…»
Περίπατος στην Αθήνα των περιηγητών
17ος- 19ος αιώνας
Η νέα περιοδική έκθεση «Ένα όνειρο ανάμεσα σε υπέροχα ερείπια… σχεδιάσθηκε για να προσφέρει ένα νοητό περίπατο στη μνημειακή Αθήνα της περιόδου από τον 17ο μέχρι και τον 19ο αιώνα. Συνοδοιπόροι μας οι Ευρωπαίοι περιηγητές που επιχειρούν το «μεγάλο ταξίδι» στην πρωτεύουσα πόλη του ελληνισμού και εμπνευσμένοι από το κίνημα του κλασικισμού αποτυπώνουν τα «υπέροχα ερείπια» του ιστορικού της παρελθόντος. Τα 76 συνολικά εκθέματα περιλαμβάνουν έργα γλυπτικής και αρχειακά τεκμήρια από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, καθώς και χαρακτικά, ζωγραφικά έργα και εικονογραφημένες εκδόσεις από τη Συλλογή Έργων Τέχνης και τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων.. Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης ψηφιακές εφαρμογές, που επιτρέπουν στον επισκέπτη να προσανατολιστεί καλύτερα στο μνημειακό τοπίο της πόλης, να ξεφυλλίσει εικόνες από τα βιβλία που εκτίθενται, να ρίξει ματιές στην καθημερινή ζωή της πόλης, καθώς αυτή ζωντανεύει με τη βοήθεια της τεχνολογίας, και να αναστοχαστεί πάνω στη σχέση με τις αρχαιότητες όσων διέμεναν τότε στην Αθήνα, μόνιμα ή προσωρινά, με τη βοήθεια εικόνων, φωτογραφιών και επιλεγμένων κειμένων από τους περιηγητές, αλλά και από τους θεσμικούς εκπροσώπους του νέου ελληνικού κράτους.
Τέλος, αυτή η περιοδική έκθεση αποτελεί προάγγελο για μια σημαντική επέτειο που πλησιάζει. Το έτος 2016 το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμπληρώνει 150 χρόνια από τη θεμελίωσή του.
Διάρκεια έκθεσης: Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό έως τις 8 Οκτωβρίου 2016.
Ώρες λειτουργίας (θερινό ωράριο ως 31/10): Δευτέρα-Κυριακή: 08:00-20:00
Διεύθυνση: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44, Αθήνα 10682
Jamal. Ο δρόμος του μεταξιού
Ο Δρόμος του Μεταξιού, η εμβληματική εμπορική οδός που συνέδεε επί αιώνες την Κίνα με τη Δύση, με τον παράλληλο καταλυτικό ρόλο στην πολιτισμική ώσμωση, την ανταλλαγή ιδεών και τη διάδοση των θρησκειών, είναι η πηγή έμπνευσης της τελευταίας ομότιτλης δουλειάς του ζωγράφου Jamal.
15 ζωγραφικά έργα που προβάλλουν στο σήμερα τους μύθους και τη γοητεία του μεταξιού, τους ανθρώπους και τα πράγματα των ερήμων και των δύσβατων βουνών, τα ρίσκα της διαδρομής, τα άλογα που μετέφεραν το ακριβό εμπόρευμα. Ήταν ένα ολόκληρο πλέγμα διαβάσεων και δύσβατων περασμάτων ανάμεσα σε βουνά και ποτάμια που διέσχιζαν τα καραβάνια των εμπόρων από τον 1ο αιώνα π.Χ. μέχρι τον 15ο μ.Χ. περίπου, όταν οι δρόμοι της θάλασσας αντικατέστησαν εκείνους της ξηράς. Αυτό το σύμπαν μας συστήνει ο Jamal με ευαισθησία και προσοχή, σε τόνους βιολετί και μπλε, σε κόκκινους και στο κίτρινο της ερήμου, πριν ο δρόμος εγκαταλειφθεί τον 15ο αιώνα, πριν αναζητηθούν νέες διαδρομές, πριν ανακαλυφθεί ο Νέος Κόσμος.
Η έκθεση εμπλουτίζεται με σχέδια από τη διαδρομή του καλλιτέχνη προς το θέμα του, καθώς και με οπτικοακουστικό υλικό από τις σημερινές χρήσεις του δρόμου και την παλιά του δόξα.
Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, Αγ. Ασωμάτων 22 & Διπύλου 12, Αθήνα, τηλ. 210 3251311, Διάρκεια : 14 Ιανουαρίου – 14 Φεβρουαρίου 2016
Elles/ Εκείνες
“Ακόμη και σήμερα υπάρχει το ταμπού, ειδικά στους συλλέκτες για επένδυση, τους τρομάζει η επένδυση στο γυναικείο δημιούργημα. Και αυτό θέλω να ξεπεράσω με την έκθεση Elles. Θέλω να καταδείξω ότι το έργο τέχνης δεν έχει φύλο. Η ποιότητα των έργων που βγαίνουν από τις γυναίκες ζωγράφους είναι εξαιρετική” όπως επισημαίνει ο ιδρυτής του μουσείου και συλλέκτης Βλάσης Φρυσίρας (συμφωνώ μη σας πω ότι τον αγαπώ κιόλας τον Κύριο). Ένα αφιέρωμα στις γυναίκες ζωγράφους του δεύτερου μισού του εικοστού αιώνα, με έργα 67 δημιουργών, φιλοδοξώντας να αποτίσει ένα φόρο τιμής στο φύλο που συντέλεσε σιωπηρά αλλά δυναμικά στη διαμόρφωση της σύγχρονης τέχνης (ναι κορίτσια για εμάς λέει…), βγαίνοντας από το περιθώριο και αποδεικνύοντας έμπρακτα πως η τέχνη δεν έχει φύλο.
http://www.frissirasmuseum.com/
Διάρκεια: 02|12|2015_30|06|2016
ΟΔΥΣΣΕΙΑ.
Η μαγεία της αρχιτεκτονικής με ένα άλλο μάτι όχι μέσω κτιρίων όπως συνήθως ξέρουμε. Πρόκειται για τμήμα μίας διπλωματικής εργασίας της αρχιτέκτονος Παγώνας Κανέλλου με θέμα την ελληνική μυθολογία, που υποβλήθηκε στο Ε. Μ. Π. και επιλέχθηκε για βράβευση . Το έργο επανασχεδιάστηκε και αποτελείται από δεκατέσσερα γλυπτά (όσοι και οι προορισμοί του Οδυσσέα) κατασκευασμένα από λαμαρίνα πάνω σε βάσεις, τοποθετημένα με τρόπο ώστε να συνδέονται μεταξύ τους, συμβολίζοντας σημεία του ταξιδιού του Οδυσσέα. Σύμφωνα με τη δημιουργό του, κα Κανέλλου, η «ΟΔΥΣΣΕΙΑ» συμβολίζει το προσωπικό ταξίδι του κάθε ανθρώπου στη ζωή.
Σκοπός του έργου είναι να συνδυάσει τον πολιτισμό με τη σύγχρονη τέχνη και την εκπαίδευση. Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία τέχνης, φιλική στο περιβάλλον με προσανατολισμό την ανακύκλωση των υλικών. Στόχος είναι το έργο να φιλοξενηθεί σε 14 διαφορετικούς πολιτιστικούς χώρους στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.
Ο διοργανωτής πρόκειται να παρουσιάσει την «ΟΔΥΣΣΕΙΑ» αρχικά στο Πολιτιστικό Κέντρο «ΜΕΛΙΝΑ» του Δήμου Αθηναίων και θα ακολουθήσουν και άλλες αίθουσες, που θα ανακοινωθούν σύντομα.
Κατόπιν θα ταξιδεύσει σε κάποια σημεία στην υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς και σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες με τελικό προορισμό την Αμερική.
Πολιτιστικό Κέντρο ΜΕΛΙΝΑ του Δήμου Αθηναίων, Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης, Θησείο.
Διάρκεια: 16 Ιανουαρίου – 7 Φεβρουαρίου 2016
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο: 10.00-20.00, Κυριακή: 10.00-14.00 Είσοδος ελεύθερη