to top

Νατάσσα Μποφίλιου – Η μουσική που κάνουμε είναι για όλους όσοι είναι ανοιχτοί στη συγκίνηση

Η Νατάσσα Μποφίλιου, ανανεωμένη, ξεκούραστη και χαλαρή μετά τις διακοπές της στην αγαπημένη της Φολέγανδρο μίλησε στο Urban Life για την νέα της δισκογραφική δουλειά και την σταθερή συνεργασία της με τον Θέμη Καραμουρατίδη και τον Γεράσιμο Ευαγγελάτο. Λίγο πριν την τελευταία της μεγάλη συναυλία για φέτος το καλοκαίρι στο Θέατρο Πέτρας, την συναντήσαμε στον «Μπλε Παπαγάλο» στο Μεταξουργείο και προσπαθήσαμε να εισχωρήσουμε στη δική της συναισθηματική «Βαβέλ».

 

Που πάει μουσικά το ταξίδι της «Βαβέλ»; 
Η Βαβέλ είναι το καινούργιο μας σύμπαν, έχουμε βυθιστεί σε αυτό το ταξίδι που μας κάνει να νιώθουμε τόσο ευτυχισμένοι και πλήρης.

Η Νατάσσα, ο Θέμης και ο Γεράσιμος στο ξεκίνημα τους και οι ίδιοι άνθρωποι τόσα χρόνια μετά. Τι έχει αλλάξει και τι παραμένει ίδιο; 
Προσπαθούμε να εξελιχτούμε και να γίνουμε καλύτεροι. Αφήνουμε τις εποχές να μας αλλάζουν και να μας διαμορφώνουν οι νέες εμπειρίες μας, κρατώντας όμως τις αξίες για τη ζωή και την αγάπη μας γι αυτό που κάνουμε ακέραιες!

Έφτασες κάποια στιγμή στο σημείο να νιώσεις πως έχεις φτάσει στο τέρμα αυτής σας της κοινής διαδρομής; Τι θα σε έκανε να πεις ότι θέλω να πάω παρακάτω σε επίπεδο συνεργασιών;
Ποτέ δεν έχω σκεφτεί κάτι τέτοιο! Κάθε φορά που δημιουργούμε ένα κοινό καλλιτεχνικό περιβάλλον είτε δισκογραφικά είτε σε επίπεδο συναυλιακό, είναι αποτέλεσμα μιας εσωτερικής ανάγκης και των τριών μας.

 

¨Δουλεύουμε μαζί γιατί έχουμε κάτι να πούμε ως τριάδα κι έχουμε σκοπό να συνεχίσουμε να δουλεύουμε μαζί για όσο αυτό θα συμβαίνει και θα μας ολοκληρώνει και τους τρεις¨

 

Aν η «Βαβέλ» δεν είχε την αποδοχή που περίμενες και οι αντιδράσεις ήταν μέτριες, θα το χρέωνες στον εαυτό σου ως προσωπική ήττα;
Θα λυπόμουν σίγουρα που δεν βρέθηκαν συνοδοιπόροι στο καινούργιο μας όνειρο, όμως δεν νομίζω ότι θα με έκανε να το εκλάβω ως προσωπική ήττα. Θα συνέχιζα να νιώθω ότι αυτό ήταν που θέλαμε να κάνουμε, αυτό μας εξέφραζε κι αυτό ήταν που είχαμε να πούμε! Πάντα η καλλιτεχνική μας αλήθεια είναι η πρώτος στόχος!

 

 

Τελικά γράφοντας ένα τραγούδι για κάτι που έχεις βιώσει ξορκίζεις το «κακό» ή το σκορπίζεις στην αιωνιότητα;
Το ξορκίζει. Τα τραγούδια σε λυτρώνουν. Σε ανακουφίζουν. Είναι σαν να αφήνεις πάνω τους να κουβαλήσουν εκείνα όλο το βάρος.

Ο έρωτας εμπεριέχει την ιδιοκτησία; Έχεις κάνει κάτι ακραίο για αυτόν;
Και να είχα κάνει δεν θα το έλεγα δημοσίως! Ο έρωτας και οι περιπέτειες που σε βάζει είναι προσωπική υπόθεση.

«…η ομορφιά στην Αθήνα» : τι σε κάνει να τραγουδάς την αγάπη σου για την πόλη; 
Η ίδια μου η αγάπη γι αυτήν. Οι στιγμές που έχουμε ζήσει μέσα της. Η άγρια ομορφιά της, οι πληγές της, οι άνθρωποι της και η πόλη που πάντα σ’ αυτήν καταλήγουμε.

 

Τα νέα και ήδη αγαπημένα τραγούδια της ΒΑΒΕΛ μπερδεύονται αρμονικά με όλες τις μεγάλες επιτυχίες της πιο δυναμικής τριάδας του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού  καθώς και με σοφά επιλεγμένες διασκευές σπουδαίων τραγουδιών, σε ένα πρόγραμμα που συναρπάζει και συγκινεί. Και όπως λένε οι ίδιοι:  «στη δική μας ΒΑΒΕΛ εξαργυρώνονται όλες οι γλώσσες, αρκεί να μιλάνε αληθινά. Ανυπομονούμε να σας ξεναγήσουμε στον καινούργιο μας κόσμο για μία μοναδική βραδιά, στην Αθήνα”.

 

9 του Σεπτέμβρη ολοκληρώνεται η περιοδεία της «Βαβέλ» στο Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη. Μίλησε μας για εκείνη την μεγάλη βραδιά.
Ανυπομονούμε να παρουσιάσουμε την συναυλιακή εκδοχή της Βαβέλ μας στην Αθήνα. Να βρεθούμε μετά απο τόσους μήνες με τον κόσμο της και να περάσουμε ένα υπέροχο βράδυ! Σημαντικό είναι, ότι στη διάρκεια της βραδιάς, το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού θα συγκεντρώνει φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης για άνθρώπους που έχουν ανάγκη.

Θεωρείς πως είσαι η καλύτερη τραγουδίστρια της γενιάς σου; 
Δεν πιστεύω σε τέτοιους τίτλους! Επίσης δεν είμαι εγώ που θα απαντήσω σε κάτι τέτοιο, ούτε ο χρόνος, κατά τη γνώμη μου, να ειπωθεί κάτι αντίστοιχο. Για μένα σημασία έχει πως καταγράφεται κανείς στην συνείδηση του κόσμου που τον επιλέγει και τι διάρκεια έχει αυτή η επιλογή κι η εμπιστοσύνη. Η ανώτερη τιμή κι ευτυχία για έναν καλλιτέχνη πιστεύω είναι να νιώθει πως υπάρχουν άνθρωποι που συγκινούνται αληθινά με τον τρόπο που εκφράζεται καλλιτεχνικά και τους αγγίζει βαθιά.

 

i-natassa-mpofiliou-me-ti-babel-tis-sto-theatro-petras.w_hr

 

Έφτασες στο σημείο να ψωνιστείς με την Μποφίλιου; 
Ανοησίες. Δεν είμαι ανόητη (χεχέ).

Μερίδα του κοινού θεωρεί πως είσαι μελό, επιτηδευμένη και βρίσκουν την ερμηνεία σου – αυτό που λέμε – too much. Τους προτρέπεις να μην έρθουν να σε παρακολουθήσουν ή είναι πρόκληση να τους προσηλυτίσεις στη δική σου «Βαβέλ»; 
Κάθε άνθρωπος έχει την γνώμη του! Αν κάποιος την έχει σχηματίσει έχοντας δει κάποια παράσταση μας, δεν συμφωνώ μαζί του φυσικά, αλλά καλύτερα να μην χάσει άλλο χρόνο. Αν πάλι όχι, ας έρθει να διαπιστώσει αν όντως ισχύει.

Η Νατάσσα, η Ελεωνόρα, ο Χαρούλης, ο Μαραβέγιας : μια νέα εξαιρετικά επιτυχημένη γενιά καλλιτεχνών που δεν θυμίζει σχεδόν σε τίποτα τους παλιότερους των 80’s ή των 90’s.
Έχουν αλλάξει οι συνήθειες του κοινού ή η κοινωνικο-πολιτική κατάσταση μας έχει στρέψει στο πιο «σοβαρό» τραγούδι;
 

Το ¨σοβαρό¨ τραγούδι δεν ξέρω πως το εννοείτε ακριβώς, αλλά ξέρω οτί στα 80’s και στα 90’s άνθισαν σπουδαίοι και αναντικατάστατοι καλλιτέχνες, που χωρίς το έργο τους θα ήταν τόσο φτωχότερη η ελληνική μουσική. Είναι μεγάλη η χαρά κι η περηφάνεια όταν η καλλιτεχνική γενιά μας, καταφέρνει να πετύχει έναν τέτοιο στόχο.

 

¨Οι άνθρωποι έχουν σε κάθε εποχή την ανάγκη να ακούσουν καλλιτέχνες που η μουσική τους θα τους προκαλέσει ανάταση, θα τους διασκεδάσει, θα τους ανακουφίσει, θα τους προβληματίσει και θα τους συγκινήσει βαθιά¨

 

 

Φοίβος Δεληβοριάς, Σπύρος Γραμμένος & Πάνος Μουζουράκης.
Με ποιον θα πήγαινες για ψώνια, με ποιον θα πήγαινες για καμπίνγκ και από ποιόν θα ζητούσες συμβουλή για κάποιο σου ερωτικό πρόβλημα.
Θα έκανα άνετα και τα τρία και με τους τρεις!

 

¨Λίγα χρόνια πριν, τάραξε με την πρώτη της εμφάνιση τα λιμνάζοντα νερά της ελληνικής δισκογραφίας και σήμερα εκείνη και η παρέα της μπορούν να καυχιούνται οτι όχι μόνο πέτυχαν κάτι μεγάλο αλλά άλλαξαν και τον ρουν μιας ολόκληρης μουσικής γενιάς¨

 

 

Είναι καλύτερο το «Η καρδιά πονάει όταν ψηλώνει» από το «Τραύμα είσαι ανοιχτό, τραύμα που το αγαπώ»;
Οι ερωτήσεις σας είναι προβοκατόρικες (γέλια)! Θα σας απαντήσω όμως, ότι είναι θέμα γούστου, αισθητικής και προτιμήσεων. Εμένα μου αρέσει πιο πολύ το η ¨καρδιά πονάει όταν ψηλώνει¨ (χεχε).

Πόσο παράξενο είναι να είσαι mainstream τραγουδώντας το «Εν λευκώ» ;
Καθόλου παράξενο κατά τη γνώμη μου. Η μουσική που κάνουμε είναι για όλους όσοι είναι ανοιχτοί στη συγκίνηση.

Είναι καλύτερο το τιραμισού του Καραμουρατίδη από το κρουασάν με λευκή σοκολάτα στο Ciao;
Αυτό είναι ένα φριχτό δίλημμα! Αδύνατο να διαλέξω!!

Τελικά τι τραγούδια λέει η Μποφίλιου; 
Για να απαντηθεί ένα τέτοιο ερώτημα θα πρέπει ή να ακούσει κανείς τους δίσκους μας ή να έρθει σε μια παράστασή μας.

Επιμέλεια συνέντευξης:
Καλογερέα Λίνα
Χαριτωνίδης Γιώργης

Παραγωγή:
logo

Urban Life

Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found