to top

Σόνια Θεοδωρίδου – Οι Έλληνες είμαστε φιλότιμοι και πολυμήχανοι

Σόνια Θεοδωρίδου - Οι Έλληνες είμαστε φιλότιμοι και πολυμήχανοι

Το ρόλο της Γκριζαμπέλα στην ελληνική μεταφορά του θρυλικού μιούζικαλ «Cats», ενσαρκώνει στη σκηνή του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος η σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου, ερμηνεύοντας το τραγούδι – διαμάντι της παράστασης «Memory», μία μπαλάντα που πέρασε στην αιωνιότητα κι έχει διασκευαστεί και ηχογραφηθεί από περισσότερες από 150 τραγουδίστριες.

Οι διάσημες «Γάτες» του Άντριου Λόιντ Γουέμπερ, το τέταρτο μακροβιότερο σόου στην ιστορία του Broadway, «νιαουρίζουν» για πρώτη φορά στα ελληνικά, σε απόδοση του Γεράσιμου Ευαγγελάτου και σκηνοθεσία του Δημήτρη Μαλισσόβα.

Το «Cats» περιγράφει την ιστορία μίας φυλής γατιών, τη νύχτα που αποφασίζουν ποια από αυτές θα ανέβει στον ουρανό και θα επιστρέψει σε μία νέα ζωή. Το επιτυχημένο μιούζικαλ και οι συντελεστές του έχουν κερδίσει αναρίθμητα βραβεία, ανάμεσά τους βραβείο Laurence Olivier και βραβείο Tony για το καλύτερο μιούζικαλ. Η λονδρέζικη παραγωγή παιζόταν χωρίς διακοπή επί 21 χρόνια, ενώ στο Broadway επί 18.

Η συμμετοχή στις ελληνόφωνες Γάτες, για την Σόνια Θεοδωρίδου, στο πλευρό του Κώστα Αρζόγλου (Gus) και μιας πολυμελούς ομάδας, αποτελεί την πρώτη επαφή της με το μιούζικαλ. Σε συνέντευξή της στο UrbanLife.gr η διεθνώς καταξιωμένη κλασική ερμηνεύτρια αναφέρεται στην άσβεστη επιθυμία της να ανακαλύπτει συνεχώς νέα καλλιτεχνικά μονοπάτια, στα στοιχεία της πολιτιστικής ταυτότητας της Ελλάδας που τη διαφοροποιούν από άλλες χώρες του εξωτερικού, αλλά και στις από κοινού προσπάθειες με τον σύζυγό της, για την περαιτέρω ανάπτυξη και άνθιση του λυρικού τραγουδιού σε εγχώριο επίπεδο.

 

 

Η απόδοση διάσημων, επιτυχημένων και πολυβραβευμένων μιούζικαλ του εξωτερικού στα ελληνικά τυγχάνει τόσο θερμής αποδοχής από τους φίλους του είδους, όσο και αμφισβήτησης από μερίδα του κοινού, ως προς την ποιότητα των εγχώριων παραγωγών. Ποια είναι τα εφόδια των ελληνόφωνων «Cats», που τις καθιστούν ικανές να άρουν τις όποιες προκαταλήψεις;
Η απόδοση στα ελληνικά ακολούθησε πιστά το αγγλικό κείμενο. Ο ταλαντούχος κύριος Ευαγγελάτος διατήρησε τον ποιητικό λόγο του Έλιοτ και κατάφερε να ακούγεται όμορφα το έργο στην ελληνική γλώσσα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τον κόσμο που θα έρθει να το δει προκειμένου να κατανοήσει τι ακριβώς τραγουδάμε.

 

Έχοντας διαγράψει μία λαμπρή πορεία στην Ευρώπη με εμφανίσεις σε σημαντικά λυρικά θέατρα, εκτιμάτε πως, η συμμετοχή σας σε μία μεγάλη ελληνική παραγωγή δύναται να θέσει τα θεμέλια για μία γνωριμία και επικοινωνία με το ευρύτερο κοινό της χώρας μας;
Στην Ελλάδα υπάρχει κοινό που με γνωρίζει και με ακολουθεί τόσο λόγο των οπερατικών μου παραγωγών και των κλασσικών ρεσιτάλ, όσο λόγο και των πιο εναλλακτικών εμφανίσεων μου. Έχοντας διαγράψει μία υπέροχη πορεία στον χώρο της Κλασσικής Μουσικής, ενδιαφέρομαι για πράγματα καινούργια, διατηρώ την ασβέστη επιθυμία του νέου και μάλιστα ετοιμάζω πράγματα που σίγουρα θα σας εκπλήξουν.

 

Μέσα από τις εμπειρίες και την πολύχρονη δράση σας εκτός των ελληνικών συνόρων, έχετε διαπιστώσει ομοιότητες και διαφορές ανάμεσα στα θεάματα του εξωτερικού και την πολιτιστική ζωή του τόπου μας σε επίπεδο οργάνωσης, έμπνευσης, αρτιότητας και έμψυχου δυναμικού;
Ομολογώ πως δεν μπορεί να γίνει σύγκριση σε επίπεδο οργάνωσης. Στο εξωτερικό διατίθενται πολλά χρήματα για τον πολιτισμό. Οι άνθρωποι είναι εξειδικευμένοι σε αυτό που κάνουν και έχουν υπάρχουν οι σωστές δομές. Όμως και στην Ελλάδα υπάρχει έμπνευση, όπως υπάρχουν και εξαίρετοι άνθρωποι που έχουν ταλέντο και επιθυμία να καλυτερεύσουν τα πράγματα και τις συνθήκες. Εμείς έχουμε κάτι που πάντοτε μας σώζει. Το φιλότιμο και την πολυμηχανία.

 

 

 

Ένας από τους «φωτεινούς σηματοδότες» στην καλλιτεχνική διαδρομή σας ήταν και η συνεργασία σας με τον Μάνο Χατζιδάκι. Η Ελλάδα σήμερα διαθέτει δημιουργούς οι οποίοι μπορούν να αφήσουν τη δική τους «κληρονομιά» στις επόμενες γενιές που θα ακολουθήσουν;
Κάθε γενιά έχει τους εκπροσώπους της. Ο χρόνος δοκιμάζει πάντα την αξία των τραγουδιών και των έργων που γράφονται. Η ιστορία θα δείξει ποιός θα έχει διάρκεια. Ταλαντούχοι συνθέτες υπάρχουν ,άσχετα εάν το σύστημα τους δεν τους αποδέχεται επειδή δεν είναι τόσο εμπορικοί.

 

Ποιες συνεργασίες αποτέλεσαν τα μεγαλύτερα «δώρα» και ταυτόχρονα τα μεγαλύτερα μαθήματα στη μέχρι σήμερα καριέρα σας;
Κάθε συνεργασία μου είναι ξεχωριστή, γιατί με πηγαίνει ένα βήμα παρακάτω στην εξέλιξή μου, πνευματικά και μουσικά. Υπάρχουν άνθρωποι που θα με συνοδεύουν για πάντα ,είτε για την μουσική τους τελειότητα ,είτε για την ανθρωπιά τους, είτε για το καλλιτεχνικό τους μεγαλείο. Υπήρξα τυχερή και είναι τόσοι πολλοί, που άν κατονομάσω κάποιους, ίσως αδικήσω κάποιους άλλους.

 

Το «Memory», ένα από τα τραγούδια – διαμάντια του Andrew Lloyd Webber στο «Cats» έχει περάσει στην αιωνιότητα και κατέχει σημαντική θέση στο ρεπερτόριο των καλλιτεχνών που υπηρετούν το λυρικό τραγούδι. Ποια συναισθήματα ξυπνά σε εσάς αυτή η μπαλάντα που θα ερμηνεύετε στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος;
Είναι πράγματι ένα πολύ ωραίο τραγούδι. λιγώνομαι κάθε φορά που το τραγουδώ . Δάκρυα αναβλύζουν μέσα στην ψυχή μου και αισθάνομαι δέος για το πόσο σπουδαίο είναι. Η κορύφωση ολόκληρου του έργου. Και θέλω να μπορέσω να φανώ αντάξιά του.

 

Εκτός από τους επαγγελματίες του είδους, το λυρικό τραγούδι υποστηρίζεται επίσης από αρκετές χορωδίες, συλλόγους και λοιπές ερασιτεχνικές προσπάθειες. Θεωρείτε ότι, στη χώρα μας μπορεί να αποκτήσει αίγλη ανάλογη με αυτή που έχει στο εξωτερικό, όπου είναι ευρέως διαδεδομένο;
Θέλω να προσπαθήσω να φέρω την καλή μουσική στον απλό κόσμο και η εργασία μου είναι πάντοτε κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση. Να γίνει η μουσική δημιουργία και πράξη, η καθημερινότητά του κόσμου. Με τον σύζυγο μου Μαέστρο Θεόδωρο Ορφανίδη, πέρα από την Ορχήστρα Μόμπιλε που ιδρύσαμε πριν από 8 χρόνια στο Βερολίνο, έχουμε φτιάξει πνεύμονες πολιτισμού στην Αττική, όπως οι 3 χορωδίες που έχουμε ιδρύσει από το 2015. Αυτές είναι: οι Χορωδίες Cantabile και Cantabile Junior, η Δημοτική Χορωδία Νέας Σμύρνης και η Χορωδία του Πνευματικού Κέντρου των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ. Μέσα από την χορωδιακή πράξη, θέλω να προσφέρω και εγώ με την σειρά μου όλα αυτά που εισπράττω τόσο απλόχερα μέσα από το δώρο της Μουσικής Τέχνης.

 

 

 

Το μιούζικαλ «Cats» παρουσιάζεται από Τετάρτη έως Κυριακή στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος. Οι παραστάσεις ολοκληρώνονται στις 27 Μαΐου 2018.

 

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μαλισσόβας
Απόδοση κειμένου: ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ
Μουσική διδασκαλία – Διεύθυνση Ορχήστρας: Αλέξιος Πρίφτης

Πρωταγωνιστούν (με αλφαβητική σειρά):
Έλενα Βακάλη – Μαρία Δελετζέ – Πάνος Δεσινιώτης – Σόνια Θεοδωρίδου – Δημήτρης Καράλης – Κωνσταντίνα Κωνσταντίνου – Ντένια Λεβέντη – Ευγενία Λιάκου – Άννα Μάγγου – Πάνος Μαλακός – Πάνος Μαλικούρτης – Ιάσων Μανδηλάς – Γιάννης Μανιατόπουλος – Γιώργος Μαντάς – Άρης Πλασκασοβίτης – Πάνος Παταγιάννης – Κυριάκος Σαλής – Αντώνης Σιδεράς – Κατερίνα Σούσουλα – Λίζι Σπαχή – Εύα Σταμάτη – Ίαν Στρατής – Στεφανία Σωτηροπούλου – Άννα Φιλιππάκη και η Μαίρη Συνατσάκη

Χορογραφίες: Θοδωρής Πανάς – Λίζα Μπάσοβα – Κωνσταντίνος Μακρυπίδης – Στεφανία Σωτηροπούλου
Σκηνογραφία: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Κοστούμια: Διονύσης Κολποδίνος
Μακιγιάζ: Μake Up Lab by Yannis Marketakis
Hairstyling: Τρύφωνας Σαμαράς
Φωτισμοί: Περικλής Μαθιέλης
Κινησιολογία: Άλκηστις Πολυχρόνη
Ήχος: Νίκος Χρονόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιώργος Σουλεϊμάν
Βοηθός Χορογράφου: Μαρία Βάθη
Graphic Designer: Κων/νος Γεωργαντάς
Φωτογραφίες αφίσας: Πάνος Γιαννακόπουλος
Trailer : Νίκος Οικονομίδης
Παραγωγή:People Entertainment Group A.E.

Αντώνης Μπούμπας

O Αντώνης έχει ψώνιο με το γράψιμο και το θέατρο - αν μπορούσε θα έκανε μόνο αυτά στη ζωή του - αλλά οι επαγγελματικές του υποχρεώσεις δεν επιτρέπουν να βρίσκεται στην πόλη. Όποτε μπορεί, ανεβαίνει, βιώνει, βλέπει παραστάσεις και γράφει γι αυτές..

Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found