to top

Ρένα Μόρφη – Τι κοινό έχουν οι imam baildi, ο Φοίβος Δεληβοριάς και η Barbie;

Το 2002 όντας ακόμη μαθήτρια η Ρένα Μόρφη, είδε τον Φοίβο Δεληβοριά σε μια συναυλία στον Βόλο κι εκεί εμπνεύστηκε να γίνει τραγουδίστρια. Χρόνια μετά, ζώντας πλέον στην Αθήνα κι ενώ είχε αφήσει λίγο το κυνήγι του τραγουδιού στην άκρη, της έκανε πρόταση να τον ακολουθήσει σε μια του περιοδεία και κάπως έτσι έφτασε στην αγκαλιά των Imam. Τώρα μας παρουσιάζει τον πρώτο της προσωπικό δίσκο. Αυτή είναι η Ρένα Μόρφη ή αλλιώς η Σούλη Ανατολή, το alter ego της.

 

 

 

Σούλη Ανατολή. Πως γεννήθηκε η ιδέα αυτής της περσόνας;
Η Σούλη είναι μια ιδέα που υπήρχε για τουλάχιστον 5-6 χρόνια στο κεφάλι μου αλλά δεν την  τολμούσα.  Ήρθε όμως το πλήρωμα του χρόνου για να γίνει έτσι ακριβώς όπως το φανταζόμουνα. Αγαπώ τα παλιά λαϊκά τραγούδια και γενικά μου αρέσουν τα ελληνικά τραγούδια και δη τα παλιά λαϊκά. Σκεφτόμουνα πριν από έξι χρόνια πως θα ήθελα να κάνω ένα live στο οποίο θα μπορούσα να παίζω τα τραγούδια που πραγματικά μου αρέσουνε χωρίς να πρέπει να σκεφτώ αν ταιριάζουν  στον χώρο ή αν μπορώ να τα παντρέψω μεταξύ τους. Ουσιαστικά αυτό που ήθελα ήταν να απενοχοποιήσω κάποια κομμάτια τα οποία έχουνε κατηγοριοποιηθεί και πρέπει να λέγονται από συγκεκριμένους τραγουδιστές ή σε συγκεκριμένα μέρη και στιγμές. Έχω ένα ρεπερτόριο που αγαπώ που μέσα του μπορεί να εντάσσει από Μπάμπη Τσετίνη μέχρι και την Καίτη Γαρμπή. Είμαι πολύ χαρούμενη που έβγαλα κάτι που με αντιπροσώπευε 100%  παρότι μιλάμε για το alter ego μου.

 

Σούλη Vs Imam Baildi.
Συγκριτικά με τους Ιmam Baildi που παίρνουν samples από παλιά τραγούδια και τα πειράζουν, εγώ πάω κόντρα κι αντίθετα από αυτό με αναλογικό ήχο και σαν βασική αντίθεση από τους Ιmam που παίρνουν παλιά τραγούδια και τους δίνουν νέο ήχο, εγώ με τον  αναλογικό ήχο θα προσπαθήσω να δώσω αυτό το γλυκό αίσθημα που μου δημιουργούν εμένα αυτά τα «παλιά» τραγούδια και το ηχόχρωμα τους.

→ Δεν ήξερα καθόλου πως θα το πετύχω όλα αυτό οπότε παρέμενε μία φαντασίωση καιρό τώρα. Συναντήθηκα όμως με τους κατάλληλους ανθρώπους, γνώρισα τον Δημήτρη Μπαλογιάννη, ο   όποιος έχει γράψει και τα περισσότερα τραγούδια του δίσκου και άρχισε η Σούλη να αποκτά σάρκα και οστά. Ξεκλειδώθηκε λοιπόν αυτό το κουτί που είχα μέσα μου και  φυσικά χωρίς τον  Φοίβο Δεληβοριά ο οποίος  συμμετείχε δραστικά μιας και μπήκε και αυτός μέσα στο project και έκανε κι αυτός την Σούλη alter ego του, γράψαμε παρέα τραγούδια σχετικά με όλη αυτή την περσόνα. Και το τελικό στάδιο ανήκει φυσικά στους Imam Baildi  που της δώσανε πνοή και σάρκα ουσιαστικά.

 

newego_LARGE_t_661_106005142

 

Και από «ιδέα» πως έγινε υπαρκτή η Σούλη Ανατολή;
Αν δεν ήταν Οι Ιμάμ μπαϊλντί και ο Ορέστης να το τολμήσει, να ξεκινήσει την προπαραγωγή και να μπορούμε να επικοινωνήσουμε έτσι με κοινά ακούσματα και ερεθίσματα, γιατί είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να επικοινωνείς άριστα με τους συνεργάτες σου και να βρίσκεστε στην “ίδια πλευρά του δρόμου” στο γούστο και στην αισθητική,  δεν θα είχε υλοποιηθεί κανένα μου όνειρο. Όλα αυτά λοιπόν συντέλεσαν στο να δημιουργηθεί αυτή η περσόνα πολύ καλύτερα από ότι μπορούσα ποτέ μου να φανταστώ! Όλοι οι συντελεστές μπήκαν σε αυτό το πρότζεκτ και έδωσαν το δικό τους μοναδικό στίγμα.

→Με τον Φοίβο και τους Ιmam έχουμε δουλέψει χρόνια μαζί και γνωριζόμαστε τόσο καλά που κατευθείαν επικοινωνούμε και αντιλαμβανόμαστε τα θέλω ο ένας του άλλου. Δεν υπήρξε στιγμή να μπούμε σε αντιπαράθεση ή περαιτέρω συζήτηση. Ξέραμε ακριβώς που θα πάμε και τι χρειάζεται η Σούλη.

 

Ποια η ιστορία πίσω από το όνομα του alter ego σου;
Η Σούλη Ανατολή είναι το όνομα της γιαγιάς μου ,το καλλιτεχνικό της , όταν είχε ξεκινήσει την καριέρα της στον Βόλο. Τελικώς την σταμάτησε τκαι μάλλον θα την συνεχίσω εγώ! Η γιαγιά μου μου έχει δώσει τις συμβουλές για το πώς να εμφανίζομαι πάνω στη σκηνή, πως να χορεύω, πως να κουνάω τα χέρια μου.
Αυτό που θαυμάζω στις γυναίκες της τότε εποχής, όπως η γιαγιά μου, ήταν ότι ήταν πολυμήχανες. Μόνες τους έφτιαχναν τα κοστούμια τους, τα χορευτικά τους, μόνες σκηνοθετούσαν τις κινήσεις τους. Χωρίς πρόβες, χορευτές και επιτελεία από πίσω. Με αυτό τον τρόπο θέλω να τιμήσω τις επιλογές της , γι’ αυτό και της αφιερώνω αυτόν τον δίσκο.

 

Η μοναδικότητα του δίσκου αυτού είναι…
Αυτό που μ’ αρέσει σε αυτόν τον δίσκο είναι ότι είναι θεματικός. Από το εξώφυλλο του, τον τίτλο του, από το πρώτο του τραγούδι μέχρι και το τελευταίο.  Ακόμη και η ίδια η περσόνα που εμφανίζεται στα live των Imam Baildi είναι μία ολοκληρωμένη περσόνα εντάσης και εκτόνωσης, είναι αυτό ακριβώς που θέλω να κάνω όντας Σούλη Ανατολή. Και στα live των Imam παρουσιάζω τον εαυτό μου ή μάλλον το Alter ego μου χωρίς αναστολές.

→ Η Σούλη είναι αυθόρμητη, παρορμητική ,θα πει τις ιστορίες της, θα πετάξει της χαριτωμένες κοτσάνες της. Από την αρχή μέχρι το τέλος το project Σούλη Ανατολή είναι για εμένα μοναδικό. Είναι μια πτυχή του εαυτού μου το κορίτσι αυτό.

 

Ποιο είναι το μέλλον της Σούλης;
Θα υπάρξει συνέχεια στην  Σούλη αν υπάρξουν τραγούδια που θα εκφράζουν αυτή την αυθόρμητη, παρορμητική, αθώα και ναζιάρα περσόνα. Αν υπάρχει υλικό να την εκφράζει, ετοιμαστείτε για Σούλη Ανατολή 2 σύντομα!

Πριν βγεις στην σκηνή έχεις άγχος;
Όχι, πλέον δεν έχω ποτέ. Τελευταία φορά θυμάμαι που είχα πάρα πολύ άγχος ήτανε όταν είχαμε βγει στο Ηρώδειο. Ήτανε μεγάλη στιγμή για εμάς κι η συναυλία γινόταν για πολύ καλό σκοπό, ήταν φιλανθρωπική συναυλία για το «Μαζί για το παιδί» όποτε ήταν αρκετά συγκινητικό το κλίμα. Είναι από τις συναυλίες που έχουν χαραχθεί μέσα μου και την θεωρώ αξεπέραστη. Η ακουστική, το κλίμα στο Ηρώδειο, είναι σαν να είσαι ένα δωμάτιο και επειδή είναι αρκετά σκοτεινά δεν μπορείς να καταλάβεις πόσο κόσμο έχει. Απλά κάποια στιγμή καταλαβαίνεις ένα χειροκρότημα το οποίο ξεκινάει και επεκτείνεται παντού, κάνοντας σε να αναρωτιέσαι πόσος κόσμος τελικά είναι γύρω σου. Απλά ανατριχιαστικό.

 

Η συναυλία που δε θα ξεχάσεις ποτέ;
Η συναυλία που δεν θα ξεχάσω ποτέ ήταν η πρώτη μεγάλη μας το 2012 στην Τεχνόπολις. Ήταν η συναυλία που είχαμε διάφορους καλεσμένους και συνυπήρξα πάνω στη σκηνή με τη Μαίρη Λίντα.  Θυμάμαι στις πρόβες η Μαίρη Λίντα μου μάθαινε βηματάκια mambo, ήταν κάτι συγκλονιστικό για εμένα. Ο Μυστακίδης και πολλοί άλλοι καλεσμένοι συντέλεσαν να γίνει η συναυλία συνταρακτική γεμάτη δημιουργική ένταση με αποτέλεσμα να βουρκώσω από το πρώτο κιόλας τραγούδι. Δεν ήθελα να περάσει η βραδιά, έλεγα μέσα μου δεν πιστεύω ότι σε 2 ώρες όλο αυτό θα έχει τελειώσει.


Εμείς ως 
Imam θεωρούμε την επικοινωνία ένα πολύ βασικό κομμάτι των συναυλιών μας.
Πρώτο από όλα. Από εκεί ξεκινούν όλα.

 

Υπάρχει και σκληρό πρόσωπο πίσω από  τις περιοδείες και τα lives;
Δουλεύουμε πάρα πολύ και πολύ σκληρά. Έχουμε γυρίσει 24 χώρες και άπειρες πόλεις. Έχουμε χάσει βαλίτσες και έχουμε ταξιδέψει ως και 40 συνεχόμενες ώρες. Είναι το συγκεκριμένο ρεπερτόριο το οποίο έχουν επιλέξει και ασχολούνται τα παιδιά, γιατί λέμε τραγούδια που αγαπάμε και που έχουν αγαπηθεί πολύ από τον κόσμο, που όταν βλέπεις από κάτω να υπάρχει τόση ανταπόκριση και λαχτάρα να σε ακούσουν, να σε δουν ,να χορέψουν μαζί σου, πραγματικά αυτό μας  δίνει δύναμη και φορτίζει αυτομάτως τις μπαταρίες μας. Για εμάς λειτουργεί σαν βάλσαμο.

→ Και στην τελική αυτό που μετράει όσο δρόμο κι αν έχεις κάνει, όσο αντίξοες κι αν  είναι οι συνθήκες, όσο κουρασμένος κι αν νιώθεις, όταν βλέπεις τον άλλο από κάτω με ένα τεράστιο χαμόγελο και με μία μεγάλη προσμονή να σε δει και να περάσει ωραία μαζί σου, εκεί τελειώνουν όλα. Έχεις ουσιαστικά υποχρέωση απέναντι του  γιατί ο άλλος είναι εκεί και σε περιμένει για να επικοινωνήσετε. Κι αυτό το κομμάτι της επικοινωνίας είναι το κομμάτι που έχω αναλάβει εγώ μαζί  με τον mc Υinka.

 


Δεν με ενδιαφέρει και τόσο πολύ να δείξω τις φωνητικές μου ικανότητες.
Το στυλ τραγουδιού που υπηρετώ είναι κάτι άλλο.
Θέλω να είναι άμεσο και να γινόμαστε παρέα με το κοινό.
Όχι ένα στατικό, τυπικό σόου που έχει απλά θεατές.

 

 

Ποιανού τραγουδιστή η πρόταση να ανεβείτε παρέα στη σκηνή θα σου έκοβε την ανάσα;
H πρόταση της Καίτης Γαρμπή. Μου αρέσει πάρα πολύ η Καίτη Γαρμπή, τρελαίνομαι! Αν μου το πρότεινε η Beyoncé την οποία επίσης θαυμάζω, θα κολλούσα, θα της έλεγα όχι!

 

Η πρώτη φορά που άκουσες την φωνή σου στο ραδιόφωνο;
Tην θυμάμαι γιατί είναι πολύ πρόσφατη μιας και εκτός από ένα ντουέτο που είχαμε κάνει με το Φοίβο Δεληβοριά, «Το σκοτάδι των δυο » στον Αόρατο άνθρωπο, το επόμενο ήταν το «Σημείωμα» στον δίσκο με τους Imam που βγήκε πριν δυο χρόνια και μου είχε ήδη φύγει το πρώτο άγχος. Όποτε δεν αισθάνθηκα περίεργα όταν με πρωτοάκουσα στο ράδιο!

 

Πως θα χαρακτήριζες την διαδικασία ηχογράφησης;;
Ψυχοβγαλτική. Είναι κέντημα στραβόβελονιά γιατί ξαφνικά έχεις πάρα πολλές απαιτήσεις για το πως θα αποδώσεις και καταλήγεις να μη σου κάνει τίποτα. Δεν είμαι απ’ αυτούς θα τα πουν μία φορά και φεύγουνε. Εγώ θέλω να τα πω εκατοντάδες φορές αλλά ευτυχώς με σταματάει ο Ορέστης και απλά κρατάει την δεύτερη συνήθως! Δεν ειμαι ποτέ ικανοποιημένη!

 

IMG_4166

 

Φοίβος Δεληβοριάς.
Το να  έχω πολλές προσδοκίες και απαιτήσεις από τον εαυτό μου είναι ξεκάθαρα κομμάτι που μου έχει εμφυτεύσει  ο Φοίβος Δεληβοριάς. Είναι φοβερός τραγουδοποιός που ερμηνεύει τα  τραγούδια για εμένα με πολύ μοναδικό δικό του τρόπο και θέλω κάπως να το ακολουθήσω αυτό,  να μη παρασύρομαι από τις φωνητικές γυμναστικές αλλά από το συναίσθημα. Τολμηρός και στη μουσική και στο στίχο του μα και στην παραγωγή του, είναι από τους τραγουδοποιούς που δεν έχουνε μείνει στάσιμοι. Αφουγκράζεται ό,τι συμβαίνει γύρω του και κοιτάει μπροστά χωρίς να μένει σε αυτό που έχει δει ότι πουλάει και αρέσει. Πρωτοπόρος που τολμάει, με έχει φοβερές καλλιτεχνικές ανησυχίες.

 

Κάνεις μεταγλωττίσεις;
Αυτό προέκυψε (όπως και τελικά όλη μου η πορεία) από τη συνεργασία μου με το Φοίβο Δεληβοριά. Ήμουνα σε ένα live με είδε η  Μυρτώ Κοντοβά που  τότε έγραφε τους στίχους για το «Μαλλιά κουβάρια» και έτσι βρέθηκα στο Sierra και κάναμε αυτή φοβερή ταινία και για εμένα είναι από τα καλύτερα τραγούδια που έχω πει από τότε πιστεύω. Ετσι γνωριστήκαμε με την ομάδα που κάνεις μεταγλωττίσεις, έκανα τις οντισιόν, στείλαμε το demo και ξεκίνησα! Έχω βγει και σε Μπάρμπι. Πατάς το κουμπάκι της και ακούς τη φωνή μου να τραγουδά!

→ Είναι πάρα πολύ διασκεδαστικό, έχει αρκετές απαιτήσεις γιατί το ακούς και πρέπει να το πεις ακριβώς έτσι όπως είναι, αλλά έχω καταφέρει και έχω βάλει μέσα τους ένα δικό μου στυλ.
Έχω κάνει Άριελ, Τίνκερμπελ, Ραπουνζελ, Πεντάμορφη,cars. Είναι από τα πράγματα που είμαι πάρα πολύ περήφανη που το έχω κάνει! Ανυπομονώ να κάνω και το δικό μου παιδάκι  για να του βάζω της μαμάς τις φωνές και να μπορώ να κάνω τις δουλειές μου χωρίς να του λείπω!

 

Το αγαπημένο σου μέρος στην Ελλάδα;
Το Πήλιο! Τα έχει όλα! Διαφορετικά τοπία, υπέροχες θάλασσες, οικισμούς, χρώματα! Από νησί αγαπώ πολύ την Κίμωλο! Και την Σύρο!


Η μαγεία της μουσικής ε
ίναι πως η μουσική μιλάει στην ψυχή του άλλου
άσχετα με την γλώσσα και τους στίχους.

 

Αγαπημένος παιδικός ήρωάς;
Η Άριελ φυσικά! Από όλες τις πριγκίπισσες είναι η μοναδική που προσπαθεί να πείσει τον πρίγκιπα ότι είναι η γυναίκα της ζωής του! Ταυτίζομαι!

 

Θα ράπαρες ποτέ;
Έχουμε τον mc Yinka που το κάνει αυτό τέλεια!
Όταν χρειάστηκε να κάνω τον mc σε ένα φεστιβάλ στην ΛουιΖιάνα( που δεν κατάφερε να έρθει μαζί μας) νομίζω απέτυχε παταγωδώς! Τα πήγα απαίσια! Φώναζα «raise your hands»και δεν σήκωνε κανείς το χέρι του!

 

Το καλοκαίρι που θα σε βρει;
Περιοδεία με τους Imam στην Ελλάδα! Όπου είστε ερχόμαστε, θα σας βρούμε!

 

Τip:
Επίσημη Παρουσίαση δίσκου θα γίνει τέλη Σεπτέμβρη.

Ο δίσκος κυκλοφορεί & ψηφιακά.
https://soulianatoli.lnk.to/NewAlbumID

Λίνα Καλογερέα

Λίνα Καλογερέα. Το Ρε στο επίθετο με έψιλον. Όλοι το κάνουν λάθος. Μ’αρέσει να γελάω μέχρι δακρύων και να απολαμβάνω ατελείωτους κλαυσίγελους σε περιόδους που το πάτωμα είναι η μόνη παρέα μου. Αγαπώ την πόλη μου γιατί μου θυμίζει λίγο εμένα. Σαν να είμαι απρόσιτη, λίγο Drama Queen, λίγο προστατευτική, πολύ αυθόρμητη, καθόλου λογική, παθιασμένη με ανθρώπους και καταστάσεις. Είμαι εθισμένη στην μουσική και τα γλυκά. Α! Και τον σκύλο μου τον Ζάρκο!

Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found