Η βρώμη ανήκει στα δημητριακά και είναι γνωστή επιστημονικά ως Avena sativa. Η βρώμη καλλιεργείται κυρίως στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Είναι μια πολύ καλή πηγή ινών, ειδικά β-γλυκάνης και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.
Η βρώμη καταναλώνεται πάνω από 4.000 χρόνια. Στα αρχαία χρόνια θεωρούνταν μια τροφή για τις χαμηλότερες τάξεις. Σήμερα όμως η αντίληψη αυτή έχει αλλάξει χάρη σε όλες τις ωφέλιμες ιδιότητες της βρώμης. Για το λόγο αυτό η προσθήκη βρώμης σε οποιοδήποτε γεύμα, στο πρωινό, στα σνακ αποτελεί μία από τις καλύτερες συνήθειες που συμβάλλουν στο να διατηρείστε υγιείς.
Είναι η μοναδική πηγή μιας ιδιαίτερης ομάδας αντιοξειδωτικών που ονομάζονται αβενανθραμίδες, που πιστεύεται ότι έχουν σημαντικά προστατευτικά αποτελέσματα έναντι των καρδιακών παθήσεων.
Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνη, μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες Β1 και Ε διατηρεί τα επίπεδα σακχάρου και χοληστερίνης σε χαμηλά επίπεδα. Συμβάλλει στην πέψη και μας βοηθά με τα γαστρεντερικά προβλήματα
Η βρώμη συνήθως συμπιέζεται σε νιφάδες και μπορεί να καταναλωθεί ως έχει, σε αρτοσκευάσματα, σε ψωμί, σε μούσλι και σε διάφορα άλλα προϊόντα. Το πίτουρο βρώμης (αποτελείται κυρίως από το πλούσιο σε ίνες εξωτερικό φλοιό των κόκκων) καταναλώνεται συχνά ξεχωριστά σε διάφορες συνταγές, σε μούσλι ή σε αρτοσκευάσματα.
• Η βρώμη δεν περιέχει γλουτένη. Πρακτικά όμως δεν υπάρχει βρώμη που να είναι χωρίς γλουτένη και να μην προκαλεί προβλήματα σε άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη. Οι συνθήκες καλλιέργειας, μεταφοράς και επεξεργασίας της βρώμης προκαλούν τη μεταφορά ελάχιστης έστω γλουτένης από άλλα δημητριακά. Αυτή η ελάχιστη ποσότητα είναι ικανή να προκαλέσει κοιλιοκάκη σε άτομα με αυτήν τη δυσανεξία.
Καθώς είναι πολύ πλούσια σε πρωτεΐνη, η κατανάλωσή της ευνοεί τη δημιουργία και την ανάπτυξη καινούργιων ιστών στο σώμα.