to top

Οδοντίατρος ίσον μπαμπούλας;

Είναι αλήθεια πως κάθε φορά που φέρνουμε στο μυαλό μας την έννοια του οδοντιάτρου, σκεφτόμαστε αυτόματα τροχούς, βελόνες και τανάλιες καθώς και οτιδήποτε είναι ειδικά σχεδιασμένο για την εκτέλεση μιας σειράς τελειων και αποτελεσματικών βασανιστηρίων.

Οι άνθρωποι όμως δε γεννιόμαστε έντρομοι. Ο φόβος και το άγχος είναι αποτελέσματα αρνητικών προσωπικών εμπειριών καθώς και απόρροια παραπληροφόρησης και ημιμάθειας για ορισμένα ζητήματα. Πως μπορεί ένας ασθενής να ξεπεράσει τους φόβους του για την οδοντιατρική καρέκλα;

 

“ο έχων το πάνω χέρι”
Το σημαίνον στοιχείο που πυροδοτεί τον πανικό του ασθενούς είναι η αίσθηση πως εναποθέτει τη μοίρα του στον άνθρωπο με την τανάλια και βρίσκεται ανήμπορος να ελέγξει την έκβαση της οποιασδήποτε κατάστασης. Στην περίπτωση λοιπόν που ο οδοντίατρος καταφέρει να πείσει τον ασθενή πως οποιαδήποτε στιγμή νιώσει άβολα, η διαδικασία θα σταματήσει, σημαντικό μέρος του φόβου του εξαλείφεται. Ο πιο απλός τρόπος να ενημερώσεις τον οδοντίατρο σου για οποιαδήποτε δυσφορία αντιμετωπίζεις είναι να σηκώσεις το χέρι σου.

 

Η γνώση είναι δύναμη
Όπως αναφέρει ο βραβευμένος συγγραφέας Andrew Smith, οι άνθρωποι φοβούνται ότι δεν μπορούν να εξηγήσουν. Το συγκεκριμένο απόφθεγμα βρίσκει άμεση εφαρμογή στην οδοντιατρική επιστήμη καθώς ένας από τους λόγους που αποφεύγουμε τον οδοντίατρο είναι η έλλειψη γνώσης για το τι πρόκειται να υποστούμε. Προσπάθησε να συλλέξεις όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες από τον θεράποντα ιατρό σου, τόσο για το λόγο που χρειάζεται να τον επισκεφτείς όσο και για τη θεραπεία στην οποία πρόκειται να σε υποβάλλει. Μη μένεις στο σκοτάδι!

 

Επέλεξε σοφά τον οδοντίατρο σου.
Καταλαβαίνω πως η διαδικασία αναζήτησης ενός καλού οδοντιάτρου δεν είναι η πιο ευχάριστη και φυσικά δεν είναι εύκολη δεδομένου ότι κάθε άνθρωπος/ασθενής έχει διαφορετικά θέλω, απαιτήσεις και όρια. Δεν είναι άτοπο πως οι περισσότεροι τείνουμε να επιλέγουμε τον ιατρό μας σύμφωνα με το αν βρίσκεται κοντά στην περιοχή μας και φυσικά αν είναι προσιτός για την τσέπη μας και αυτό λάθος. Η επιλογή μας είναι καλό να βασίζεται σε ορισμένα αντικειμενικά κριτήρια όπως υψηλή αίσθηση ιατρικής δεοντολογίας, σωστός και σύγχρονος εξοπλισμός, ενημερωμένες τεχνικές θεραπείας και εξαιρετικές συνθήκες υγιεινής. Ακόμα και αυτά όμως δεν είναι αρκετά! Προσπάθησε να επιλέξεις έναν οδοντίατρο ο οποίος θα πάρει το χρόνο να ακούσει τους φόβους και τις ανησυχίες σου, θα έχει τρόπο να σε ηρεμήσει σε μια δύσκολη στιγμή και φυσικά θα σε αντιμετωπίζει ως άνθρωπο και όχι σαν πορτοφόλι!

 

Χρυσόστομος Καλατζής

Γεννήθηκα πριν από 23 χρόνια στην Αθήνα. Όντας γεννημένος την τελευταία δεκαετία των 90s νιώθω τυχερός που είχα την ευκαιρία να ζήσω τη μετάβαση από τα παιχνίδια της αλάνας, στο Facebook και το instagram. Τα παιδικά μου χρόνια σχετικά ανέμελα. Λάτρευα και λατρεύω τον αθλητισμό και τα ταξίδια. Το μεγάλο πάθος μου είναι η οδοντιατρική επιστήμη, τόσο η πρακτική εξάσκησή της όσο και η έρευνα και μελέτη καινούργιων καινοτομιών.

A
A
 Photos
A
 Followers
A
 Following