to top

Μουρουνέλαιο

Οι φυσικές ιδιότητες του μουρουνέλαιου είναι γνωστές εδώ και χιλιετίες. Αναφορές για το ιχθυέλαιο – μουρουνέλαιο υπάρχουν ακόμη και στη Βίβλο. Ωστόσο, πατρίδα του μουρουνέλαιου θεωρείται η Νορβηγία.

Στη Νορβηγία, το μουρουνέλαιο παράγεται πάνω από χίλια χρόνια. Στο παρελθόν χρησιμοποιόταν κυρίως για την επεξεργασία δερμάτων, για τη συντήρηση των δαπέδων και των τοίχων σπιτιών εκτεθειμένων στον άνεμο, και σε λάμπες φωτισμού. Οι εξαιρετικές του ιδιότητες στην υγεία ανακαλύφθηκαν πολύ αργότερα. Το δέκατο έβδομο αιώνα παρατηρήθηκε ότι η κατανάλωση μουρουνελαίου είχε ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία, οπότε μερικοί γιατροί συνέστησαν τη χρήση του για τη θεραπεία της ραχίτιδας και των ρευματισμών. Ωστόσο, η διαδικασία παραγωγής του μουρουνέλαιου έκανε τη γεύση και τη μυρωδιά του  τόσο δυσάρεστη που λίγοι άνθρωποι μπορούσαν να το πιουν.

Το 1854, ο Peter Möller ίδρυσε στα νησιά Lofoten* της Νορβηγίας το πρώτο εργοστάσιο με πατενταρισμένη διαδικασία παραγωγής του μουρουνέλαιου. Εισήγαγε, μεταξύ άλλων, τη μέθοδο χρήσης ατμού η οποία απέτρεπε την οξείδωση και τη σήψη και εξασφάλιζε τη διατήρηση των πολύτιμων θρεπτικών συστατικών του μουρουνέλαιου. Η μέθοδος που αναπτύχθηκε τότε παραμένει σχεδόν αμετάβλητη μέχρι σήμερα και είναι γνωστή σαν «μέθοδος Möller».

*Το Lofoten είναι ένα γραφικό αρχιπέλαγος στη θάλασσα της Νορβηγίας. Χαρακτηρίζεται από εξαιρετικής καθαρότητας ύδατα της Αρκτικής και παρθένο φυσικό περιβάλλον. Είναι ο τόπος όπου αλιεύεται η μουρούνα  και εκεί βρίσκεται και η μονάδα παραγωγής του μουρουνέλαιου.

 

 

Το μουρουνέλαιο είναι λάδι από το συκώτι μουρούνας και παράγεται σύμφωνα με παραδοσιακές συνταγές της Νορβηγίας. Είναι μια πλούσια φυσική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και βιταμινών Α και D. Προέρχεται από ψάρια των καθαρότερων νερών του Αρκτικού Ωκεανού.

→Οι Νορβηγοί είναι έθνος της Ευρώπης, όπου πολλοί άνθρωποι ζουν μέχρι την ηλικία των 100 χρόνων με πλήρη υγεία. Οι υγιείς διατροφικές συνήθειες πέρασαν εκεί από γενιά σε γενιά. Στη Νορβηγία, το μουρουνέλαιο είναι ένα σημαντικό συστατικό της διατροφής. Το μουρουνέλαιο είναι το προϊόν που χρησιμοποιείται απ’ όλη την οικογένεια για πάνω από 160 χρόνια για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό και την υγεία. Οι επιστημονικές έρευνες επιβεβαιώνουν ότι τα ωμέγα-3 και η βιταμίνη D3 που περιέχονται στο μουρουνέλαιο είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας.

Ως εκ τούτου, το Νορβηγικό Επιμελητήριο για τη Διατροφή συνιστά τη χρήση του μουρουνέλαιου καθημερινά για όλα τα άτομα, αρχίζοντας από την τέταρτη εβδομάδα της ζωής τους.

 

mourounelaio-kata-autoanoswn-nosimatwn

 

– Πού ωφελεί –

Καρδιακές παθήσεις
Προστατεύει την καρδιά και προλαμβάνει τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Βελτιώνει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι μειώνει το μέγεθος των αθηρωμάτων που αποφράσσουν τις αρτηρίες και την αρτηριακή πίεση.

Παιδιά
Το μουρουνέλαιο μπορεί να ωφελήσει σημαντικά την ανάπτυξη των παιδιών, καθώς τα προστατεύει από ασθένειες και τους παρέχει σημαντικές θρεπτικές ουσίες και λιπαρά οξέα. Κατά την περίοδο της ανάπτυξης των παιδιών, το μουρουνέλαιο είναι σημαντικό για υγιή οστά και δόντια.

Μαλλιά και δέρμα
Οι βιταμίνες και τα λιπαρά οξέα που περιέχει μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την υγεία του δέρματος και των μαλλιών. Το μουρουνέλαιο εφαρμόζεται και τοπικά, επιταχύνοντας την επούλωση των τραυμάτων.

Αρθρώσεις & Οστεοαρθρίτιδα
Τα Ω-3 λιπαρά οξέα, που αποτελούν κύριο συστατικό του μουρουνέλαιου, είναι ιδιαιτέρως χρήσιμα σε τμήματα αρθρώσεων γονάτων από άτομα που είχαν υποβληθεί σε αρθροπλαστική.

Ραχίτιδα και οστεομαλακία
Πρόκειται για δύο διαταραχές που οφείλονται σε έλλειψη βιταμίνης D και έχουν ως αποτέλεσμα τα οστά να γίνονται αδύναμα και μαλακά και να κινδυνεύουν από κατάγματα. Η οστεομαλακία αναπτύσσεται σε ενήλικες, ενώ η ραχίτιδα σε παιδιά. Το μουρουνέλαιο αποτελεί ένα ισχυρό όπλο κατά της ασθένειας.

Όραση
Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το μουρουνέλαιο μπορεί να προλάβει τα προβλήματα όρασης που δημιουργούνται με το πέρασμα των χρόνων.

Κατάθλιψη
Σε μία από τις χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά κατάθλιψης, κυρίως λόγω των καιρικών συνθηκών και της παρατεταμένης έλλειψης φυσικού φωτός κατά τους χειμερινούς μήνες, τη Νορβηγία, διαπιστώθηκε ότι όσοι κατανάλωναν συχνά μουρουνέλαιο ήταν λιγότερο επιρρεπείς στην κατάθλιψη και ότι η τάση αυτή ήταν ευθέως ανάλογη με το χρονικό διάστημα κατά το οποίο χρησιμοποιούσαν μουρουνέλαιο. Από τους επιστήμονες υποστηρίζεται ότι μια κουταλιά σούπας μουρουνέλαιο καθημερινά, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά 30%.

 

 

Βαγγελης Πιπίου

Βαριέμαι εύκολα, για αυτό και ταξιδεύω συχνά… Ενθουσιάζομαι, για αυτό και χαίρομαι τα πάντα… Η σωστή & υγιεινή διατροφή είναι τρόπος ζωής…

Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found