to top

Η ιστορία του καναπέ

Η ιστορία του καναπέ

Τον συναντάμε συχνά. Είναι αυτός που μας υποδέχεται στο σπίτι. Έχει πάντα μια ανοιχτή αγκαλιά γα εμάς. Καταδέχεται να εκτελέσει και χρέη κρεβατιού και μάλιστα χωρίς να του το ζητήσουμε..

Δε θέλει και πολλή σκέψη αυτός ο γρίφος! Μιλάω φυσικά για τον καναπέ, που είναι καθαρά στο χέρι μας η επιλογή του.

 

 

Για πολλούς από εμάς,είναι μια εικόνα που μας ανακουφίζει τις ώρες εργασίας μας,όταν σκεφτόμαστε ότι γυρίζοντας στο σπίτι, θα μας περιμένει εκεί, αναπαυτικός, με τα μεγάλα μαξιλάρια του, το μαλακό του κάθισμα, τα ωραία του χρώματα. Αξίζει λοιπόν,να μάθουμε λίγα παραπάνω πράγματα για το ποιόν του!!

Ο καναπές έχει μια μεγάλη ιστορία ανάπτυξης, που καταλήγει στη δημιουργία των σημερινών του, μορφών, η οποία εξελίσσεται σε πολλά σημεία του κόσμου και για αυτό του έχουν δοθεί και πολλές ονομασίες.

Τον λένε και ντιβάνι, ενώ στα αγγλικά υπάρχουν παράλληλα, οι ονομασίες couch (κυρίως στην Αμερική) και sofa. Πηγαίνοντας αρκετά πίσω, τα πρώτα έπιπλα ανάπαυσης τα συναντάμε στην αρχαία Αίγυπτο και ακολουθούν τα ανάκλιντρα, πολύ διαδεδομένα σε αρχαία Ελλάδα, Ρώμη και Βυζάντιο. Στον ύστερο Μεσαίωνα, είχαμε πολυτελείς καρέκλες που έμοιαζαν με θρόνους και με επέκταση για τα πόδια, ώστε να μπορεί να ξαπλώνει κιόλας κάποιος. Στα γαλλικά λεγόταν chaise longue (μακριά πόδια), ενώ την ίδια έννοια έχει και η λέξη couche, που σημαίνει ξαπλώνω.

 

 

Η πρώτη φορά που ονομάζεται έπιπλο – καναπές, είναι στη Γαλλία τον 18ο αιώνα, με τα πρώτα σχέδια, να χωρούν δύο άτομα και φτιαγμένα από ξύλο, με βελούδινη επένδυση και ξυλόγλυπτα πόδια.

Στην Οθωμανική αυτοκρατορία, υπήρχαν τα ντιβάνια. Αυτά ήταν εντοιχισμένες κατασκευές που πιάνανε όλο τον τοίχο ενός δωματίου και ήταν κάθισμα με αναπαυτική πλάτη. Το όνομα του το πήρε από τα περσικά. Στην Περσία, ντιβάν, λεγόταν η κυβέρνηση ή ένα συμβούλιο που μαζευόταν.

 

 

Στην Ευρώπη αρχικά εμφανίστηκαν σε καφενεία, ειδικά μετά το σφοδρό ενδιαφέρον για την ανατολή που ονομάστηκε οριενταλισμός. Αργότερα πέρασαν και σε σπίτια. Σύντομα εξελίχθηκαν παράλληλα με τα άλλα έπιπλα παρόμοιας λογικής και εξομοιώθηκαν αρκετά με αυτά.

Σήμερα υπάρχουν μια σειρά από έπιπλα, που γενικά τα ονομάζουμε καναπέδες, όμως μπορούν να έχουν μικροδιαφορές, που αντλούν από το παρελθόν του επίπλου. Καλύπτουν έτσι ένα πλήθος αναγκών, που δεν περιορίζονται απλά σε ένα αναπαυτικό κάθισμα ημέρας.

Τους συναντάμε,εκτός από το σαλόνι,στο υπνοδωμάτιο,ή ακόμα και στην κουζίνα,που μπορεί να είναι και μια εναλλακτική λύση για καθιστικό.

 

 

Στη χώρα μας, εταιρίες επίπλων που κατασκευάζουν το συγκεκριμένο είδος, υπάρχουν πολλές αλλά μία ξεχωρίζει, γιατί εξειδικεύεται σε αυτό σε τέτοιο βαθμό, που το είδος καναπές είναι και το brand name της.

Πρόκειται για τη Sofa Company, τη μεγαλύτερη εταιρεία καναπέδων στην Ελλάδα,που δημιουργήθηκε το 2010, από ανθρώπους με ιδιαίτερη εμπειρία στο χώρο του επίπλου και διάθεση για πρωτοτυπία και δημουργικότητα.

• Για περισσότερες πληροφορίες,επισκεφθείτε το επίσημο site: www.sofacompany.gr

 

Πέννυ Ανταλουδάκη

Ειμαι η Πηνελοπη που τη φωνάζουν Πεννυ και επίσης αυτη που με φωνάζουν γνωστοί και άγνωστοι ,όταν θέλουν αυτό το "κατι" που μπορεί να τους αλλάξει το χώρο τους. Απο πάντα έκανα εικόνες απο το κάθε τι που μου τραβούσε την προσοχή και το έκανα νοερά δικό μου ,μέσα στο σπίτι μου,έξω απο αυτό ,με λίγα λόγια φτιάχνω πάντα το σκηνικό που θέλω να με περιβάλλει! Αγαπώ τα ταξίδια,τη μουσική,τις επισκέψεις σε μουσεία ,τις ταινίες.Θελω να μπορώ να αλλάζω συχνά τα έπιπλα,τα χρώματα ανάλογα με τη διάθεση και με την εποχή...κατι με χρυσόσκονη για τα Χριστούγεννα ,ζωντανά χρώματα την άνοιξη ,κοχύλια το καλοκαίρι !Γιατι η ζωή μας ειναι σύντομη και ειναι ωραίο να μπορούμε να την κάνουμε όμορφη!!

A
A
 Photos
A
 Followers
A
 Following