to top

Θερινός κινηματογράφος Ριβιέρα – Έκλεισε τα 55 και συνεχίζει πιο ανήσυχη από ποτέ

Θερινός κινηματογράφος Ριβιέρα

Στις 19 Ιουνίου 2024, το εμβληματικό θερινό των Εξαρχείων συμπλήρωσε 55 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας. Η Ριβιέρα, δημιούργημα του οραματιστή επιχειρηματία Θεόδωρου Ρίγγα, ο οποίος πάλεψε με νύχια και με δόντια -με σύμμαχό του τη Μελίνα Μερκούρη τότε- για τη διάσωση ως διατηρητέων χώρων 47 θερινών κινηματογράφων της Αθήνας, η Ριβιέρα ξεχώρισε από τις πρώτες κιόλας της νύχτες το μακρινό 1969 όχι μόνο για τον άψογο προγραμματισμό του (πάντοτε εξισορροπώντας το κλασικό σινεμά με την Α’ Προβολή) αλλά και για τον εξαιρετικά φιλόξενο και δροσερό χώρο του, που καταπράσινος ανέκαθεν έμοιαζε να απέχει μίλια από την Αθήνα, κι ας ήταν στην καρδιά της.

Η Πέγκυ Ρίγγα, κόρη του δημιουργού της Ριβιέρας, συνεχίζει σήμερα την παράδοση των 55 ετών που θέλει το θερινό των Εξαρχείων να ξεχωρίζει ως σημείο αναφοράς ολόκληρης της πόλης, χάρη σε έναν εξαιρετικό προγραμματισμό ιστορικών αλλά και σύγχρονων ταινιών, στο μείγμα των οποίων προσθέτει αξιομνημόνευτες πρωτοβουλίες. Ειδικά για το καλοκαίρι του 2024, πέραν των ταινιών που θα φιλοξενήσει βάσει του rotation των γραφείων διανομής με τα οποία συνεργάζεται, η Ριβιέρα επιφυλάσσει πλήθος εκπλήξεων για όσους αγαπούν το καλό σινεμά.

 

 

 

BIG MOVIE NIGHTS
Η πρωτοβουλία που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2022 επιστρέφει δυναμικά και φέτος, επιστρέφοντας το μεγάλο -κυριολεκτικά- σινεμά στη μεγάλη οθόνη. Την τελευταία Δευτέρα κάθε μήνα, η Ριβιέρα φιλοξενεί κατ’ αποκλειστικότητα ταινίες μεγάλες σε διάρκεια και αξία που σπάνια έως καθόλου βρίσκουν τον δρόμο τους προς τις αίθουσες. Η αρχή έγινε στις 24 Ιουνίου με τον «Λώρενς της Αραβίας» ενώ ακολουθούν το «Κάποτε στη Δύση» στις 29 Ιουλίου, «Ο Ρόκο και τα’ αδέλφια του» στις 26 Αυγούστου και «Ο Γατόπαρδος» στις 30 Σεπτεμβρίου.

ΞΑΦΝΙΚΑ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
Σε συνεργασία με τον Ηλία Φραγκούλη και το FreeCinema, h μεγάλη οθόνη της Ριβιέρας θα λάμψει από την αίγλη του κλασικού Χόλυγουντ για μία ολόκληρη εβδομάδα. Το φεστιβάλ που αγαπήθηκε όσο λίγα, επιστρέφει για 13η χρονιά με ταινίες μοναδικές και αγαπημένες, οι οποίες δεν προβάλλονται ποτέ στο σινεμά. Από τις 27 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου, με δύο προβολές κάθε βράδυ, θα μπορείτε να απολαύσετε διαμάντια του κλασικού Χόλυγουντ, όπως ενδεικτικά: «Λένυ ο Βρωμόστομος», Αναζητώντας τονΜίστερΓκούντμπαρ», «Όλα για την Εύα», «Η κόρη του Ράιαν», «Η κοιλάδα της Κατάρας», «Αποκαλύψεις για μια γυναίκα».

ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΤ’ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
Η Ριβιέρα φέρνει στην κινηματογραφική Αθήνα κλασικές ταινίες σε αποκλειστική προβολή, με νέες, αποκατεστημένες ψηφιακά κόπιες. Για το καλοκαίρι του 2024 έχουν ήδη ανακοινωθεί το «Κουρδιστό Πορτοκάλι» καθώς και το αξέχαστο «Η Παράσταση Αρχίζει».

Η ΝΥΧΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΦΟΝΙΣΣΕΣ
Μια ειδική βραδιά αφιερωμένη στο μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη επιφυλάσσει η Ριβιέρα για φέτος το καλοκαίρι, με back-to-back προβολή της Φόνισσας της Εύας Νάθενα αλλά και αυτής του Κώστα Φέρρη.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΡΚΟΦΣΚΙ
Το ποιητικό σινεμά του μεγάλου δημιουργού θα αποκαλυφθεί ξανά στη μεγάλη οθόνη της Ριβιέρας, μέσα από επτά ταινίες σε επτά νύχτες που θα ξεδιπλώσουν τον κόσμο του Αντρέι Ταρκόφσκι: «Τα παιδικά χρόνια του Ιβάν», «ΑντρέιΡουμπλιώφ», «Στάλκερ», «Σολάρις», «Καθρέπτης», «Νοσταλγία» και «Θυσία» υπόσχονται μια ανεπανάληπτη κινηματογραφική μυσταγωγία.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΕΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ
Από το πρόγραμμα της Ριβιέρας δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι μεσονύχτιες προβολές με την υπογραφή του Midnight Express που κάθε Παρασκευή, λίγο μετά τις 11 υπόσχονται τις πιο απρόσμενες cult ταινίες κάθε είδους και κάθε εποχής.

Μάνος Θηραίος

Δεν ξέρω αν φταίει το ότι γύρω από τα Κάτω Πατήσια όπου γεννήθηκα και ζω υπήρχαν πολλοί κινηματογράφοι, το ότι είμαι μοναχοπαίδι ή ότι οι γονείς μου είχαν πάρει είδηση πως τους άφηνα στην ησυχία τους όταν έβλεπα ταινία. Κάπου εκεί πάντως έγινε η ζημιά, στα σίγουρα. Κι όσο, μεγαλώνοντας, ανακάλυπτα πως το σινεμά ήταν κάτι περισσότερο από περιπέτειες, κωμωδίες, από την Αλίκη ή την Έλενα Ναθαναήλ εκείνο το καλοκαίρι, τόσο μεγάλωνε και το ταξίδι. Πάντα γούσταρα να βλέπω ταινίες κι ύστερα να τις αφηγούμαι στους δικούς μου ανθρώπους. Κι ας μην τους γνώριζα όλους με το όνομά τους.

A
A
 Photos
A
 Followers
A
 Following