to top

Ημέρα του ΟΗΕ ή αλλιώς τα Ηνωμένα Έθνη

Ημέρα του ΟΗΕ ή αλλιώς τα Ηνωμένα Έθνη

Τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) είναι ένας διεθνής οργανισμός που ιδρύθηκε το 1945 αμέσως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι 51 ιδρυτικές χώρες δεσμεύτηκαν για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, την ανάπτυξη φιλικών σχέσεων μεταξύ των λαών, την προώθηση της κοινωνικής προόδου, τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τα ιδρυτικά μέλη του Οργανισμού με έδρα τη Νέα Υόρκη ήταν 51, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Σήμερα φθάνουν τα 192, όσα και τα κράτη του κόσμου. Ο ΟΗΕ εκείνης της περιόδου αντανακλούσε τους συσχετισμούς δυνάμεων που διαμορφώθηκαν μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι νικήτριες δυνάμεις που ηγήθηκαν του πολέμου, όπως οι ΗΠΑ, Σοβιετική Ένωση, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία, απέκτησαν και το δικαίωμα του βέτο στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Χάρη στον μοναδικό διεθνή χαρακτήρα του, καθώς και στις αρμοδιότητες που του παρέχει ο Καταστατικός του Χάρτης, ο Οργανισμός λαμβάνει μέτρα για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και λειτουργεί ως φόρουμ στο οποίο εκφράζουν τις απόψεις τους τα 192 Κράτη Μέλη. Αυτό γίνεται στη Γενική Συνέλευση, το Συμβούλιο Ασφαλείας, την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή όπως και σε άλλα όργανα και επιτροπές.

 

Το έργο του ΟΗΕ απλώνεται σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Αν και είναι περισσότερο γνωστός για τη διατήρηση και την εδραίωση της ειρήνης, την πρόληψη των συγκρούσεων και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι με τους οποίους τα Ηνωμένα Έθνη και το Σύστημά τους (ειδικευμένοι οργανισμοί, ταμεία και προγράμματα), επηρεάζουν τη ζωή μας και κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο. Ο Οργανισμός εργάζεται πάνω σε ένα ευρύ φάσμα θεμελιωδών ζητημάτων, προκειμένου να επιτύχει τους στόχους του και να συντονίσει τις προσπάθειες για έναν ασφαλέστερο κόσμο υπέρ της σημερινής και των επόμενων γενεών.

Τα ζητήματα αυτά περιλαμβάνουν την αειφόρο ανάπτυξη, το περιβάλλον και την προστασία των προσφύγων, τη διαχείριση κρίσεων, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τον αφοπλισμό, τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, την προώθηση της δημοκρατίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη διακυβέρνηση, την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, την παγκόσμια υγεία, την εκκαθάριση των ναρκοπεδίων και την αύξηση της παραγωγής τροφίμων.

Λεωνίδας Βασιλόπουλος

Λατρεύω αυτή την πόλη, όταν πολλοί την μισούν. Η Αθήνα είναι όμορφη, ιδιαίτερη, απλά πρέπει να σηκώσεις το βλέμμα για να την δεις, πρέπει να την περπατήσεις, να την ψάξεις, τότε μόνο θα την ανακαλύψεις. πάμε παρέα….

Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found