to top

H ιστορία των Lego

Η δημιουργία των lego ξεκίνησε από τον Δανό μαραγκό Όλε Κιρκ Κρίστιανσεν, πατέρα τεσσάρων παιδιών. Το 1932, έχασε την σύζυγό του και σκοπός του έγινε να μεγαλώσει τα παιδιά του και να μην κάνει αισθητή την απουσία της μητέρας τους. Για αυτό και σκέφτηκε να τους φτιάξει μερικά ξύλινα τουβλάκια σε διάφορα σχήματα ζώων για όση ώρα θα απουσίαζε ο ίδιος από κοντά τους ώστε να μπορούν να διασκεδάσουν. Τα παιδιά τα αγάπησαν και άρχισαν να περνούν ατελείωτες ώρες παίζοντας. Το αγαπημένο τους έγινε η πάπια.

 

Lego bricks sit on a table in the cafeteria at the Naver Corp. headquarters in Seongnam, South Korea, on Tuesday, April 28, 2015. Naver, the parent company of Line Corp., operator of Japan's most popular instant-messaging platform, is scheduled to report first-quarter results on April 30. Photographer: SeongJoon Cho/Bloomberg via Getty Images

-19 εκατομμύρια στοιχεία Lego παράγονται κάθε χρόνο.-

 

Βλέποντας τη θετική ανταπόκριση των παιδιών του για τα συγκεκριμένα παιχνίδια, θεώρησε σωστό να τα μοιραστεί και με τα υπόλοιπα παιδιά που υπήρχαν στην πόλη που ζούσε. Εξάλλου, η επιχείρησή του κόντευε να πτωχεύσει και έπρεπε να βρει κάποιον τρόπο να την αναβαθμίσει για να μπορέσει να μεγαλώσει τα παιδιά του. Η προσθήκη των ξύλινων παιχνιδιών στην επιχείρησή του αποδείχθηκε σωτήρια.

Η ονομασία των «LEGO» προήλθε από την δανέζικη έκφραση «leg godt» που σημαίνει «παίζω καλά». Η απίστευτη σύμπτωση είναι πως στα λατινικά η λέξη «lego» σημαίνει «συναρμολογώ».

Η επιχείρησή του πήγαινε καλά ώσπου το 1940, κάηκε! Δεν πτοήθηκε και επανήλθε δυναμικά πουλώντας αποκλειστικά μόνο τουβλάκια Lego καθώς έφερναν τα περισσότερα έσοδα.

Το 1947, έκανε ένα μεγάλο βήμα αγοράζοντας ένα ειδικό ακριβό μηχάνημα τελευταίας τεχνολογίας που επεξεργάζεται το πλαστικό. Ετσι, τα ξύλινα τουβλάκια αντικαταστάθηκαν με πλαστικά.

 

 -Τα τουβλάκια Lego που πωλούνται κάθε χρόνο μπορούν να περικυκλώσουν την Γη 5 φορές.-

 

Ο Γκότφριντ, ένα από τα παιδιά του Κρίστιανσεν, ανέλαβε το μάνατζμεντ της επιχείρησης. Με νέες ιδέες, εξέλιξε τα Lego στη σημερινή τους μορφή: τους πρόσθεσε υποδοχές που συναρμολογούνται μεταξύ τους, στη λογική αρσενικού και θηλυκού. Τα πρώτα χρώματα που κυκλοφόρησαν ήταν το πορτοκαλί, το πράσινο, το κόκκινο και το λευκό.

Το 1958, ο Γκότφριντ είχε μια ιδέα που αποδείχθηκε η αρχή της μεγάλης επιτυχίας των Lego. Πρόσθεσε ένα κενό στο κάτω μέρος τους. Η σημαντικότητα του αποδείχθηκε μεγάλη αφού με λιγότερα από δέκα τουβλάκια, μπορούσαν να γίνουν εκατομμύρια συνδυασμοί μεταξύ τους και αμέτρητα σχέδια.

Το 1963, άρχισαν να χρησιμοποιούν άλλο είδους πλαστικό, πιο ανθεκτικό και λιγότερο τοξικό. Τα νέα LEGO θα διατηρούσαν το χρώμα και το σχήμα τους για περισσότερο από 40 χρόνια. Στις 7 Ιουνίου του 1968, άνοιξε το πάρκο LEGOLAND στη Δανία, το οποίο επισκέπτονται εκατοντάδες χιλιάδες λάτρεις των παιχνιδιών κάθε χρόνο. Η ξύλινη πάπια μεγάλωσε και 34 χρόνια μετά, έγινε ένας παγκόσμιος κολοσσός αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τα σχέδια συνέχισαν να αναπτύσσονται και μέχρι το 1970 τα Lego έκαναν σημαντικές πωλήσεις σε Ευρώπη, Βόρεια και Νότια Αμερική και την Ιαπωνία. Στα μέσα της δεκαετίας του ’70, κυκλοφόρησαν θεματικά κουτιά Lego με συγκεκριμένα σχέδια, όπως κτίρια και αυτοκίνητα. Από τότε οι πωλήσεις της Lego έγιναν ανάρπαστες. Μέχρι τώρα καμία επιχείρηση με ανάλογα παιχνίδια δεν έχει καταφέρει να περάσει την εταιρεία σε ανταγωνισμό.

lego 

Ήξερες ότι.. 

  • Αντιστοιχούν περίπου 62 τουβλάκια σε κάθε ένα από τα έξι τοις εκατομμύρια κατοίκων του κόσμου.
  • Τα παιδιά ανά τον κόσμο ξοδεύουν 5 δισεκατομμύρια ώρες το χρόνο παίζοντας με το βλακεία Lego.
  • Τα τουβλάκια Lego είναι διαθέσιμα σε 53 διαφορετικά χρώματα.
  • 160.000 στοιχεία Lego φορμάρονται κάθε ώρα ή 36.000 κάθε λεπτό.
  • Πάνω από 400 εκατομμύρια τουβλάκια Lego έχουν παραχθεί από το 1949.
  • Τα οχτάρια τουβλάκια Lego του ίδιου χρώματος μπορούν να συνδυαστούν με 24 διαφορετικούς τρόπους.
  • Υπάρχουν πάνω από 915 εκατομμύρια εφικτοί πιθανοί συνδυασμοί για έξι τουβλάκια Lego 2 επί τέσσερα του ίδιου χρώματος.
  • Επτά σετ Lego πωλούνται σε καταστήματα ανά τον κόσμο κάθε δευτερόλεπτο.
  • 40 εκατομμύρια τουβλάκια Lego στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο μπορούν να ενώσουν την Γη με τη σελήνη.
  • Οι συνιδρυτές της Google Larry Page και Sergey Brin χρησιμοποιούν τουβλάκια Lego σαν ένα από τα τεστ που κάνουν στους υπαλλήλους που πρόκειται να προσλάβουν για να εξετάσουν τις δημιουργικές ικανότητες τους.

 

Λίνα Καλογερέα

Λίνα Καλογερέα. Το Ρε στο επίθετο με έψιλον. Όλοι το κάνουν λάθος. Μ’αρέσει να γελάω μέχρι δακρύων και να απολαμβάνω ατελείωτους κλαυσίγελους σε περιόδους που το πάτωμα είναι η μόνη παρέα μου. Αγαπώ την πόλη μου γιατί μου θυμίζει λίγο εμένα. Σαν να είμαι απρόσιτη, λίγο Drama Queen, λίγο προστατευτική, πολύ αυθόρμητη, καθόλου λογική, παθιασμένη με ανθρώπους και καταστάσεις. Είμαι εθισμένη στην μουσική και τα γλυκά. Α! Και τον σκύλο μου τον Ζάρκο!

Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found