Η Διεθνής Ημέρα κατά της Πoρνείας (Ιnternational Day of No Prοstitution) καθιερώθηκε το 2002, με πρωτοβουλία μη κυβερνητικών οργανώσεων από τις ΗΠΑ, Αυστραλία και Φιλιππίνες, για την καταπολέμηση της βιομηχανίας του σεξ.
Σύγχρονοι σκλάβοι που διοχετεύονται στις αγορές της Δύσης ως «ανθρώπινα καταναλωτικά προϊόντα». Γυναίκες που πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, άνδρες που εργάζονται σε συνθήκες δουλείας, παιδιά που εξωθούνται στην επαιτεία. Η εμπορία ανθρώπων είναι το δεύτερο μεγαλύτερο οργανωμένο έγκλημα στον κόσμο, αποφέροντας περίπου 25,7 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.
Τι είναι το human trafficking;
Πρόκειται για ένα πολυεπίπεδο πρόβλημα. Αφορά στη βάναυση παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο οργανωμένο έγκλημα, στις μεταναστευτικές ροές, αλλά και στην αυξημένη ζήτηση. Η πιο συνηθισμένη παρανόηση και σύγχυση σχετικά με το trafficking έχει να κάνει με τη σχέση του με το smuggling. Δηλαδή τη σχέση της παράτυπης μετανάστευσης, της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, με την παράνομη διακίνηση ανθρώπων με σκοπό την οικονομική και σεξουαλική εκμετάλλευση, που είναι το trafficking.
→Εκτιμάται ότι 27 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σήμερα σε κατάσταση δουλείας παγκοσμίως. Άνδρες, γυναίκες και παιδιά που γίνονται αντικείμενα εργασιακής και σεξουαλικής δουλείας παρά τη θέλησή τους.
Υπάρχουν 1,39 εκατομμύρια θύματα εμπορικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης παγκοσμίως. Πάνω από 25% των θυμάτων σεξουαλικής εμπορίας διακινούνται από τη Νότια και την Ανατολική Ευρώπη. Το 90% των θυμάτων που διακινούνται προς κράτη-µέλη της ΕΕ καταλήγουν στην βιομηχανία του σεξ.
Μόνο 1% – 2% των θυμάτων διασώζονται και µόνο ένας στους 100.000 Ευρωπαίους που ασχολούνται µε τη διακίνηση ανθρώπων καταδικάζεται. Η Ελλάδα είναι χώρα προορισμού, αλλά και διέλευσης για τα θύματα διακινούμενης εμπορίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ΜΚΟ, περίπου 20.000 γυναίκες, συµπεριλαµβανοµένων και 1000 κοριτσιών ηλικίας 13-15 ετών, παραμένουν στην ελληνική βιομηχανία του σεξ.
Αν αφορά γυναίκες αυτό μπορεί να οδηγήσει στην σεξουαλική εκμετάλλευση, αν αφορά άνδρες στην εργασιακή, αν αφορά παιδιά στην επαιτεία, στην εξώθησή τους σε παράνομες δραστηριότητες. Υπάρχουν και μορφές trafficking που έχουν να κάνουν με ανθρώπινους ιστούς, δηλαδή με την εκμετάλλευση εγκύων σε σχέση με την παράνομη υιοθεσία ή με τον «βομβαρδισμό» τους με πολλές ορμόνες ώστε να παραχθούν περισσότερα ωάρια προς πώληση.
→Το human trafficking διεθνώς έχει αντίστοιχα νούμερα με αυτά των ανθρωποκτονιών στην Ισλανδία ή στη Νορβηγία.
Οι αιτίες του human trafficking
Η κυρίαρχη συνθήκη είναι η φτώχεια, η αποδόμηση των κρατικών δομών, η κατάρρευση καθεστώτων και χωρών, οι φυσικές καταστροφές και ο πόλεμος.
Σημαντικό ρόλο, επίσης, παίζει η διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα, όχι μόνο στις χώρες από τις οποίες προέρχονται τα θύματα αλλά και στις χώρες διέλευσης και προορισμού.
→Η κυρίαρχη αιτία, όμως, είναι η ζήτηση. Γιατί θέλει τρεις αυτή η αλυσίδα, τον διακινητή, το θύμα και τον πελάτη.