to top

Δημήτρης Μεργούπης – Cap Cap, είναι ο ήχος της βροχής όταν πέφτει στις στέγες

Δημήτρης Μεργούπης - Cap Cap, είναι ο ήχος της βροχής όταν πέφτει στις στέγες

Γνώρισα το Cap Cap από το instagram. Είδα μέσα από φωτογραφίες, στοιχεία από βιβλία που έχω λατρέψει να υπάρχουν σ ένα χώρο. Μάγοι, ξωτικά, νεράιδες και ότι άλλο μπορείς να φανταστείς να είναι δίπλα σου. Δεν κατάφερα να πάω να δω το μαγαζί, ίσως γιατί μένω κάπως μακρυά, ίσως γιατί δεν ήταν η ώρα του, ακόμα..

Γνώρισα τον Δημήτρη από το instagram. Κάποιοι μου είχαν πει να δω τα βιντεάκια του, γιατί είναι ο βασιλιάς – λένε – του ελληνικού dubsmash. Είχαν δίκιο! Απίστευτο χιούμορ, ακομπλεξάριστο, με διάθεση να περάσεις καλά – βλέποντας τα βίντεο – και εκείνος ακόμα καλύτερα.. 

Στο ενδιάμεσο κατάλαβα ότι αυτοί οι 2 λογαριασμοί έχουν σχέση μεταξύ τους. Ήταν λοιπόν μια πολύ καλή ευκαιρία να γνωρίσω και το Cap Cap και τον Δημήτρη. Και νομίζω ότι ήρθε η ώρα να γίνει αυτή η γνωριμία..

 

 

Τι σημαίνει Cap Cap;
Είναι η δική μου εκδοχή για τον ήχο της βροχής! Είναι εμπνευσμένο από ένα κείμενο που είχα γράψει παλιά, που περιγράφει έναν φανταστικό μου φίλο – έναν ποντικό με γαλάζιο φιόγκο – και το όνομα του, το έχω δώσει από τον ήχο της βροχής, όταν πέφτει στις στέγες.

• Αυτός ο ποντικός είναι ο άτυπος ήρωας πίσω από το μαγαζί.


Πότε ξεκινάει το Cap Cap;

Σαν ιδέα υπήρχε πάρα πολλά χρόνια στο μυαλό μου. Έχει ξεκινήσει από ένα κείμενο μου, όπου περιέγραφα όλες τις στιγμές ευτυχίας μου, όταν πίνω το πρώτο τσάι μπροστά από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, το πώς περνάω το χέρι μου μέσα στο μπολ από το ζυμάρι του κέικ και άλλες πολλές στιγμές που για μένα είναι ευτυχία.  Σε όλες αυτές τις στιγμές εμφανίζεται αυτός ο ποντικός με τον γαλάζιο φιόγκο.


Ποια ήταν η βασική ιδέα του Cap Cap σαν μαγαζί;

Υπήρχαν πάρα πολλά πράγματα που θα θελα να δοκιμάσω μέσα από τις ιστορίες που διαβάζω, όπως η βουτηρόμπυρα μέσα από τον μαγικό κόσμο του Harry Potter.

Ήθελα λοιπόν να φτιάξω ένα χώρο, όπου τα προϊόντα θα είναι εμπνευσμένα από διάφορες ιστορίες. Ήθελα να φτιάξω ένα χώρο, όπου θα συγκρούεται η φαντασία μου με την πραγματικότητα.

• Σταδιακά όσο το δούλευα αυτό, ο κόσμος μεγάλωνε και μεγάλωνα και εγώ μαζί του και όσο μεγάλωνα εγώ, άλλο τόσο μεγάλωνε και αυτός και έτσι φτάσαμε τα 6 μίση χρόνια.

 

 

Τι είναι τελικά το Cap Cap;
Πολλοί με ρωτάνε αν είναι ζαχαροπλαστείο, για εμένα το Cap Cap είναι ένα παραμυθοπωλείο. Είναι η εμπειρία – πέρα από το προιοντικό κομμάτι – του να μπεις σ έναν κόσμο, εντελώς διαφορετικό από τον κόσμο που ζεις.

Είναι μια εκδοχή μου, μεταμορφωμένη σε ένα μαγαζί. Όποτε, επειδή και εγώ αλλάζω, παθαίνω πράγματα, βλέπω τα λάθη μου, αλλάζουν και οι διαθέσεις μου με βάση το χρόνο, όλο αυτό αντικατροπτίζεται στο μαγαζί. Θα έρθεις σε δέκα μέρες, σ ένα μήνα και θα δεις κάτι άλλο.


Είσαι ευχαριστημένος τόσα χρόνια μετά;

Σαν αποτέλεσμα είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος. Πάρα πολύ γρήγορα αγάπησε ο κόσμος αυτό που εγώ είχα φτιάξει.

 


Γιατί δυτικά προάστια;

Ήταν πάρα πολύ ρομαντικός ο τρόπος που το επέλεξα, ίσως λογοτεχνικός, όπου ένας φανταστικός κόσμος εμφανίζεται πολύ κοντά στον πραγματικό και παράλληλα στο μη προφανές.


Σε αποζημίωσε η επιλογή σου;

Βέβαια. Ξεκίνησα με 4 άτομα προσωπικό και μέσα σε 6 μήνες είχα 14. Ανέβασα 3 φορές ταχύτητα.. Στο Αιγάλεω, στο πουθενά! Που ακόμα και σήμερα, 2 μέτρα πριν φτάσεις στο μαγαζί δεν το βλέπεις και ξαφνικά εμφανίζεται κάτι μπροστά σου. Αυτό βοήθησε πολύ στο μύθο του Cap.


Κατάφερες να κάνεις το μαγαζί προορισμό.

Ναι! Η περίπτωση του Cap έριξε πάρα πολλά κλισέ εμπορικά. Ότι πρέπει να είσαι σε εμπορικό – κεντρικό δρόμο, ότι ένα μαγαζί πρέπει να είναι σε υποτιθέμενη καλή περιοχή, ότι πρέπει να κάνεις πάντα αυτό που θέλει ο κόσμος.

Υπήρχε ένας ρομαντισμός και ένα ασυνείδητο θράσος, στο να θέλω να φτιάξω ένα μαγαζί με τους όρους μου, όπως εγώ ήθελα. Θυμάμαι ότι όταν περιέγραφα τι ήθελα να φτιάξω, στους 100, οι 98 μου έλεγαν είσαι τρελός. Ευτυχώς οι 2 ήταν μέσα από την οικογένεια μου, γι αυτό και μπόρεσα να το κάνω.

 


To νούμερο 1 πιάτο του Cap Cap;

Θέλω να σου πω ότι στα 6 μίση χρόνια, υπάρχουν μόνο 2 προϊόντα που έχουν επιβιώσει των αλλαγών, γιατί αλλάζω και το menu. Σχεδόν κάθε 2 μήνες αλλάζουν όλα.

Το προσωπικό της κουζίνας παραιτείται κάθε 2 μήνες;
Όχι όχι, ευτυχώς – χε χε! Η λούπα είναι μωρέ που σε κουράζει τελικά.

 

Τι ρόλο έχουν παίξει τα social media στην επιχείρηση;
Καθοριστικό. Έμενα με βοήθησε πάρα πολύ το facebook, ξεκινάμε από κει. Είμαστε στην παγκόσμια κατάταξη, στην δεύτερη θέση στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα. Ένα πολύ μεγάλο νούμερο και πραγματικό – γιατί έχουμε δει και πολλά.

Πόσο δύσκολο είναι το επιχειρείν στην Ελλάδα του σήμερα;
Όσο δύσκολο είναι να μου έρθει ένα γράμμα από το Χόγκουαρτς.

 

 

Τι σε ηρεμεί, τι σε χαλαρώνει;
Με ηρεμούν πάρα πολλά πράγματα. Αγαπώ τον κόσμο του Potter, αλλά γενικά έχω πολλής αντιθέσεις. Στη μουσική ας πούμε φτάνω από Μονσεράτ Καμπαγιέ, μέχρι την Κατερίνα Στανίση.

Και Γαρμπή!
Ε καλά. Η Καίτη Γαρμπή είναι θρησκεία. Περιμένω να γυρίσει στην ταυτότητα το θρήσκευμα για να γράψω Καίτη Γαρμπή.

 

Γνωρίζοντας τον Δημήτρη από κοντά, κατάλαβα γιατί το συγκεκριμένο μαγαζί είναι τόσο πετυχημένο. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Όταν κάτι θέλεις πραγματικά και το αγαπάς, αυτό θα βγει, θα φανεί και στην περίπτωση του Cap Cap, ισχύει.. 

 

 

Λεωνίδας Βασιλόπουλος

Λατρεύω αυτή την πόλη, όταν πολλοί την μισούν. Η Αθήνα είναι όμορφη, ιδιαίτερη, απλά πρέπει να σηκώσεις το βλέμμα για να την δεις, πρέπει να την περπατήσεις, να την ψάξεις, τότε μόνο θα την ανακαλύψεις. πάμε παρέα….

Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found