to top

ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ – Η ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ

Ξέρεις..; Είναι πολύ δύσκολες όλων των ειδών οι διαπροσωπικές σχέσεις, στην οικογένεια, στην εργασία, οι σχέσεις μεταξύ φίλων αλλά και μεταξύ ζευγαριών. Οι ισορροπίες λεπτές και ο καθένας από εμάς δύσκολο να ισορροπήσει, αν λάβεις υπόψη τους ρυθμούς της εποχής μας και την απώλεια της επαφής.

Ξέρεις τι σκέφτομαι; Σκέφτομαι ότι ο βασικότερος παράγοντας για να υπάρχει ηρεμία και γαλήνη και μία κατ’ επέκταση υγιής σχέση (όποια και αν είναι αυτή αλλά κυρίως μέσα σε ένα ζευγάρι) είναι η εκτίμηση. Χαθήκαμε στη βουή της εποχής, τρέχουμε να προλάβουμε να ζήσουμε πράγματα και καταστάσεις, προσπαθούμε να επιβιώσουμε και ξεχάσαμε να ζούμε και κατ’ επέκταση να εκτιμάμε τον άνθρωπο που έχουμε απέναντί μας.  Γιατί όσο κι αν θέλουμε να μην το παραδεχτούμε ή να κλείσουμε τα μάτια και να κρύψουμε το πρόβλημα αυτό κάτω από το χαλάκι, πιστεύω ότι οι ραγδαίες εξελίξεις της εποχής μας, αλλά και των 2 φύλων, έχουν μετατρέψει και οδηγήσει την διαπροσωπική τους σχέση σε ένα είδος συναλλαγής.  Ενδεχομένως να είναι και ο φόβος της μοναξιάς που να βάζει μία σχέση σε εμπορικά πλαίσια, χάνοντας τον συναισθηματικό της ορίζοντα, την τρυφερότητά της και τελικά και την αξία της!

Ίσως να μην πιστεύουμε στη δυνατότητα που έχουμε να κρατήσουμε ενεργό τον σύντροφο που έχουμε δίπλα μας, απλά με το να είμαστε οι εαυτοί μας! Με το δικό μας τρόπο. Αυτόν που είχαμε στην αρχή της σχέσης και έκανε τον άλλον να μας ερωτευτεί!  Δεν εκφράζουμε τα θέλω μας, εγκλωβιζόμαστε και δυσκολευόμαστε να βρούμε τις δικές μας διόδους σε αυτά που ο σύντροφός μας κάνει γιατί απλά δεν τα εκτιμάμε. Και ερχόμαστε στο επίκεντρο του προβλήματος. Βασιζόμαστε πάνω σε αυτή την εμπορική συναλλαγή, στην οποία έχει μεταμορφωθεί η σχέση, και ξεκινάμε να μετράμε και όχι να εκτιμάμε..  Γιατί μη μου πεις ότι δεν σκέφτεσαι και εσύ με αυτό τον τρόπο. Ότι δεν έχει περάσει από το μυαλό σου ότι βγάζεις μία «υποχρέωση» απέναντι στον άνθρωπο σου, ότι ανταποδίδεις για κάτι που σου έχει κάνει για να είσαι εντάξει. Εντάξει με σένα .. Μήπως τελικά δεν διαφέρει σε τίποτα όλο αυτό από μία εμπορική συναλλαγή και απέχει κατά πολύ από μια αληθινή, βαθιά και υγιή επαφή μεταξύ δύο ανθρώπων;  Και ξέρεις… είναι εύκολο να καταλάβουμε τι τελικά ευχαριστεί τον άνθρωπό μας αρκεί να προσέξουμε τι είναι αυτό που τον ευχαριστεί, αυτό που τον κρατάει ζωντανό, του χαρίζει χαμόγελο, τον γεμίζει και ως συνέπεια γεμίζει και δίνει νόημα και στη δική μας ζωή με την ύπαρξη του!

Δεν θα σε κουράσω άλλο.  Ξέρεις. Είσαι μέρος αυτού του παιχνιδιού, παίχτης και θεατής μαζί. Ξέρεις ότι χρειάζεται βαθιά πίστη στον εαυτό σου για να κρατήσεις δίπλα σου τον άνθρωπο που επιθυμείς και να ισορροπείς καθημερινά. Παρατήρησε, αφουγκράσου, άκου, μίλησε, πάρε και δώσε. Όχι όμως σαν μια «φθηνή» συναλλαγή αλλά με την βαθύτερη έννοια της ανταλλαγής, τόσο των αναγκαίων καθημερινών υλικών όσο και των συναισθημάτων. Μη μετράς γιατί αυτό ο λογαριασμός εμπεριέχει χαμόγελα, όμορφα συναισθήματα, αυτοεκτίμηση, πληρότητα, αλληλοσεβασμό, γαλήνη, πίστη και εκτίμηση για ο ένας για τον άλλον.

Ξέρεις… οι σχέσεις των ζευγαριών, αν εμβαθύνουμε, είναι πολύ εύκολες τελικά! Εμείς τις κάνουμε να φαίνονται δύσκολες.. για σκέψου το λιγάκι…

Γιάννης Αλιφαντής

Αν η μόνιμη σύγκρουση μεταξύ συναισθημάτων και λογικής είχε πρόσωπο σίγουρα θα ήταν το δικό μου! Μετρ της κοινωνικότητας, λατρεύει να ταξιδεύει οδηγώντας με τις ώρες! Η ανακάλυψη νέων τόπων με εξιτάρει από μικρό..

Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found