Whiskey χαρακτηρίζεται η ευρεία κατηγορία οινοπνευματωδών ποτών που αποστάζονται από τη ζυμωμένη πολτοποίηση κριθαριού και ωριμάζουν σε ξύλινα βαρέλια. Οι διάφορες ποικιλίες παρασκευάζονται από διάφορα δημητριακά, και περιλαμβάνουν: το κριθάρι, τη σίκαλη, τον σίτο, και το καλαμπόκι.
Ο χαρακτήρας ενός whiskey οφείλεται στο βαρέλι και μόνο στο βαρέλι. Το ξύλο από δρυ είναι ιδανικό και χρησιμοποιείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια για τις ανάγκες της οινοποιίας. Οι φυσικές τανίνες που διαθέτει, τα λιπίδια και τα αρωματικά συστατικά του ξύλου, σε συνδυασμό με την επεξεργασία που δέχεται, προσφέρουν πλήθος αρωμάτων στο αρχικά λευκό απόσταγμα.
Το Whiskey διαφέρει από το συνηθισμένο απόσταγμα σιτηρών, χάρη στη γεύση του, η οποία οφείλεται στην ειδική επεξεργασία των πρώτων υλών. Η περιεκτικότητα του σε αλκοόλ κυμαίνεται από 40% έως 70% κατ’ όγκο.
Το χρώμα του είναι μόνο ένα από τα χαρακτηριστικά που επηρεάζει το βαρέλι αλλά σίγουρα αυτό που μπορεί να καταλάβεις με την πρώτη ματιά. Από εκεί και πέρα ανάλογα το βαρέλι που χρησιμοποιείται για την ωρίμανση του whiskey το τελικό αποτέλεσμα κερδίζει διαφορετικές επιγεύσεις και αρώματα.
Blended Whisky
Πρόκειται για την πιο ευρέως γνωστή και διαδεδομένη κατηγορία παγκοσμίως μιας και σε αυτήν βρίσκουμε αποστάγματα από τις περισσότερες χώρες του κόσμου που παράγουν ουίσκι. Συγκεκριμένα σε ό, τι αφορά στην Σκοτία, πρόκειται για ουίσκι που δημιουργήθηκαν μετά από ανάμειξη (blend) από περισσότερα από ένα αποστακτήρια και που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη το κριθάρι ή και άλλα δημητριακά. Ανάμεσά τους συναντάμε brand όπως αυτά των Johnnie Walker, Ballantine’s και Haig. Για να ανήκει ένα ουίσκι σε αυτή την κατηγορία θα πρέπει νομοθετικά, όπως συμβαίνει με οποιοδήποτε άλλο σκοτσέζικο ουίσκι, να έχουμε ένα απόσταγμα το οποίο θα έχει μείνει τουλάχιστον 3 χρόνια σε δρύινο βαρέλι πριν βγει στην αγορά.
Blended Scotch Malt Whisky
Πρόκειται για μία παρεμφερή κατηγορία ουίσκι με εκείνη των Blended Scotch, μόνο που σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για ένα απόσταγμα το οποίο έχει ως πρώτη ύλη αποκλειστικά το κριθάρι. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, σε αυτή την κατηγορία προετοιμαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε ουίσκι με δυναμικότερο χαρακτήρα, με εξέχοντα παραδείγματα τα brand των Sheep Dip και Monkey Shoulder.
Single Malt Scotch Whisky
Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για ένα σκοτσέζικο ουίσκι το οποίο όχι μόνο παράγεται από ένα μόνο αποστακτήριο αλλά έχει και ως πρώτη ύλη του αποκλειστικά το κριθάρι. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε αυτή την κατηγορία αποτελούν και οι Vintage εκδόσεις οι οποίες αποτελούνται από malt ουίσκι που επιλέγεται από ένα βαρέλι μίας συγκεκριμένης χρονιάς του αποστακτηρίου.
Ιρλανδέζικα ουίσκι
Τα ουίσκι από την Ιρλανδία είναι συχνότερα πιο ήπια γευστικά και με μια εντονότερη φρουτώδη αίσθηση. Παράγονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και τα σκοτσέζικα και ουσιαστικά η μόνη διαφορά είναι πως τα ουίσκι της Ιρλανδίας είναι συνήθως τριπλής απόσταξης.
Αμερικάνικα ουίσκι
Μια μεγάλη κατηγορία ουίσκι και μάλιστα ιδιαίτερα αγαπητή είναι και εκείνη των αμερικάνικων ουίσκι, η οποία επίσης έχει κάτω από την ομπρέλα της ορισμένα παρακλάδια. Τα Bourbon ουίσκι είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα και η βασική τους διαφορά με τα σκοτσέζικα είναι πως νομοθετικά θα πρέπει να αποτελούνται από 51% καλαμπόκι και να έχουν παλαιώσει σε καινούρια δρύινα βαρέλια.
Ιαπωνικά ουίσκι
Μια ολοένα και πιο αγαπητή ακόμη και στην Ελλάδα κατηγορία ουίσκι είναι αυτή των Ιαπωνικών. Οι τρόποι παλαίωσης αλλά και απόσταξης είναι όμοιοι με εκείνους που ισχύουν στην Σκοτία, ενώ μάλιστα ακόμη και η πρώτη ύλη (το κριθάρι) έρχεται από εκεί. Οι γευστικές και αρωματικές ωστόσο διαφορές τους είναι μεγάλες καθώς αφενός το κλίμα διαφέρει αρκετά και αφετέρου το νερό που χρησιμοποιείται για την απόσταξη του ιαπωνικού ουίσκι προέρχεται σχεδόν πάντα από πηγές που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τα αποστακτήρια.