to top

Το αγαπημένο ποτό όλων! Η Μπύρα και οι κατηγορίες της vol.2

Το αγαπημένο ποτό όλων! Η Μπύρα και οι κατηγορίες της vol.2

Το τόσο αγαπημένο καλοκαιρινό οινοπνευματώδες ποτό βλ. μπύρα, έχει την τιμητική του στο UrbanLife.gr. H μπύρα είναι ταυτισμένη με το καλοκαίρι και συνοδεύει, με τη δροσερή και ιδιαίτερη γεύση της, τα ζεστά μεσημέρια ή τη βραδινή μας έξοδο.

 

Βυθοζύμωτες: Λατρεμένες Σταρένιες Lager
Οι βυθοζύμωτες μπύρες έχουν την τάση να καθιζάνουν στον πάτο του δοχείου. Παρασκευάζονται με τη μέθοδο χαμηλής θερμοκρασίας μιας και ευνοϊκότερες θερμοκρασίες για τη ζύμωσή τους είναι 6 ως 12 °C, ενώ η διαδικασία της μεταζύμωσης διαρκεί μερικούς μήνες.

Μπορεί να είναι ξανθές, μαύρες ή κόκκινες, και η γεύση τους είναι γεμάτη. Οι lager με υψηλή περιεκτικότητα αλκοόλ λέγονται Strong Lager. Εδώ ανήκει και το είδος Pils, διαφέρει όμως από τις Lager ως προς την περιεκτικότητα σε λυκίσκο.

• Malt Liquor: Οι δυνατές βυθοζύμωτες Lager, οι οποίες παρά το όνομά τους δεν έχουν έντονη γεύση βύνης, ούτε περιέχουν λικέρ!

• Dry Beer: Αυτός ο βυθοζύμωτος τύπος μπύρας θυμίζει Pils έχοντας πιο ξηρή γεύση.

• Ice-beer: Με την ονομασία αυτή χαρακτηρίζονται οι μπύρες τύπου Lager ή Pils, όπου με πά-γωμα πήζουν και μετά γίνεται η απομάκρυνση μέρους των πρωτεϊνών τους, για μια πιο απαλή και «καθαρή» γεύση.

• Μαύρες Pils ή αλλιώς Schwarzbier: Υπό την ονομασία αυτή κυκλοφορούν στη Γερμανία κυρίως βυθοζύμωτες μαύρες μπύρες με γευστικούς χαρακτήρες που θυμίζουν Pils, με μόνη διαφορά την έντονη γεύση καβουρντισμένης βύνης.

• Εxport ή Gold: Ένας άλλος τύπος Lager, με βαρύτερη, πιο βυνώδη, αλλά λιγότερο «ξηρή» γεύση από τις Pils είναι η ξανθή Export ή αλλιώς Gold.

• Maerzen: Με έντονη γεύση βύνης, αλλά και αντιληπτή πικράδα λυκίσκου, είναι συγγενής με τις Export. Έχει χρώμα από κεχριμπαρένιο μέχρι χάλκινο και η περιεκτικότητα της σε αλκοόλ κυμαί-νεται από 4,5 ως 6,5%.

• Bock: Είναι μπύρα συνήθως σκούρα, πικρή με πάνω από 5,7% αλκοόλ.

Ένας ακόμη δυνατότερος τύπος bock, από 10 ως 14,5% αλκοόλ, είναι η Eisbock η οποία παράγεται με δυνατή ψύξη και πάγωμα μέρους της μπύρας. Με τον τρόπο αυτό το νερό, που έχει υψηλότερο σημείο πήξης από το οινόπνευμα, σχηματίζει πάγο στην επιφάνεια του δοχείου, ο οποίος στη συνέχεια αφαιρείται

 

 

Μπύρα Φυσικής Ζύμωσης
Εδώ ανήκουν οι μπύρες που ζυμώνονται σε ανοιχτά δοχεία με τη βοήθεια των ζυμομυκήτων και χωρίς προ-σθήκη μαγιάς. Οι μπύρες αυτές μοιάζουν περισσότερο με το είδος Ale. Εδώ υπάρχουν μπύρες στις οποίες προστίθενται και άλλα συστατικά, όπως φρούτα ή χορταρικά και συνήθως χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά.

• Lambic: Με ξηρή όξινη γεύση και καθόλου ανθρακικό, μπορούν και να επίσης με διάφορα φρούτα, δημιουργώντας τις fruit beers. Βέβαια μια fruit beer μπορεί να είναι επίσης αφρο-ζύμωτη ή βυθοζύμωτη, καθώς και ανοιχτόχρωμη ή μαύρη.

• Stout: Οι Stout από την άλλη, είδος μπύρας με σκούρο χρώμα, έχουν χαρακτήρες καβουρντι-σμένης βύνης, και συχνά η γεύση τους αφήνει εντύπωση καραμέλας ή σοκολάτας.

• Porter: Ένας τύπος που αρχικά δεν διέφερε από την Stout αλλά στη συνέχεια παρουσιάστηκε με πιο απαλή γεύση είναι η σκουρόχρωμη porter. ‘Eχει χρώμα καφέ με κοκκινωπές ανταύγειες και 4,5-6% αλκοόλ.

 

Μπύρες με ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά
• Colabier: Η μπύρα αυτή αποτελεί ένα μείγμα Cola με μπύρα Bock, Pils, Export ή και Weizen και κυκλοφορεί και εμφιαλωμένη.

• Dinkel: Είναι μια ειδική μπύρα με βύνη από το δημητριακό ζέα, κοινώς ασπροσίτι αντί για κρι-θάρι.

• Kruidenbier ή αλλιώς «μπύρα βοτάνων»: Αυτές οι αφροζύμωτες μπύρες οφείλουν το όνο-μά τους στα διάφορα βότανα που προστίθενται κατά την παραγωγή τους όπως π.χ. γλυκάνισος, κεδρόμηλο, πιπερόριζα, κολίανδρο.

• Rauchbier: Η σημασία της λέξης είναι «καπνιστή μπύρα» και οφείλεται στο γεγονός πως κατά την βυνοποίηση, η ξήρανση της βύνης γίνεται στον καπνό φωτιάς από ξύλο οξιάς. Έχει χαρα-κτηριστικό καπνιστό άρωμα και γεύση.

• Steinbier: Μια σπάνια σπεσιαλιτέ με καπνιστό άρωμα και γεύση, που οφείλει το όνομά της στην διαδικασία παραγωγής κατά την οποία πυρωμένες πέτρες βυθίζονται στο άβραστο ζυθο-γλεύκος, ούτως ώστε να αποκτήσουν κρούστα από καραμελωμένα σάκχαρα. Οι πέτρες αφαι-ρούνται και τοποθετούνται μετά στα δοχεία ωρίμασης της μπύρας.

• Chili-beer: Μπύρα, συνήθως τύπου Lager, στην οποία έχει προστεθεί καυτερή πιπεριά τσίλι κατά την ωρίμαση και ως εκ τούτου είναι αρκετά καυτερή.

 

To be continued…
#beer #UrbanLifegoesdrinking #summer

Flappers all day bar and more

To "The Flappers all day bar & more" θυμίζει έντονα τα μπιστρό του Παρισιού με τα φινετσάτα τραπέζια του αλλά και τα speakeasy μαγαζιά της Νέας Υόρκης. Είναι ένας all day προορισμός για όλους εκείνους που αναζητούν την ποιότητα και την αίγλη μιας εποχής, στη γειτονιά του Ψυρρή.

A
A
 Photos
A
 Followers
A
 Following